Megkezdődhet a Notre-Dame tényleges helyreállítása

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_Notre-Dame2021.jpgBefejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetett a tényleges helyreállítás – közölték az illetékes szervek szeptember 18-án.

A párizsi Notre-Dame székesegyházban a szerkezeti biztosítási munkálatok, amelyek a tűzvész másnapján, 2019. április 16-án kezdődtek, a megjelölt határidőre befejeződtek – tájékoztatott a kulturális örökségért felelős állami intézmény Franciaországban.
Az illetékes szervek közlése szerint a katedrális most már teljesen biztonságos, a helyreállítási munkálatok előkészülete megkezdődött, s a tényleges helyreállítás kezdete 2021 telén várható.
Mint ismeretes, a párizsi székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély.
Bár Emmanuel Macron elnök két évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, a munkálatok öt év alatt teljesen nem fejeződnek be. A tűzesetet követő napon megkezdett épületstabilizálási munkát az ott dolgozó szakembereket fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították; ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, majd a koronavírus-járvány késleltette a helyreállítást.
A felújítást vezető kormánybiztos, Jean Louis Georgelin ugyanakkor többször is jelezte, hogy 2024. április 16-án meg lehet tartani az első szentmisét a templomban. A kormánybiztos a napokban írja ki a közbeszerzési pályázatot a helyreállítási munkálatokat végző vállalkozásoknak, s még szeptemberben megkezdődik a székesegyház belső falainak és a talajnak a megtisztítása.
Forrás: MTI/Magyar Kurír