Hat egyszerűen követhető tanács Szent Benedek Regulájából családi életünk megszenteléséhez

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_SztBertalanRegula.jpg1500 éve íródott Szent Benedek Regulája, de számtalan monostorban a mai napig is követik és elmélkednek rajta. Hatalmas bölcsessége a mi korunk otthonait is világossággal tölti el. Íme hat alapelv, ami minden családi élet értékét emeli.

Benedek Regulája bővelkedik bölcsességgel teli tanácsokban. Bár a nagy olasz szent a VI. században írta tanácsait montecassinói monostora tagjai számára, az semmit sem veszített aktualitásából. Tizenöt évszázaddal később is útmutatást nyújt a világban élő több ezer szerzetesnek és apácának. Ugyanakkor a 73 fejezetből álló írás jól alkalmazható a családi életre is, és segítség lehet növekedni Isten és a felebarát szeretetében. Az alábbiakban közlünk hat egyszerűen követhető, a benedekrendi hagyományon alapuló szabályt, amit családon belül is alkalmazhatunk.
Közösen étkezni
Szent Benedek az étkezések idejéről leírta azt a szabályt, hogy „valamennyien egyszerre mondják a verset és az imádságot, és együtt üljenek az asztalhoz”. (43.) Családon belül előfordul, hogy a család tagjai különböző időpontokban ebédelnek, sőt nem is azonos helyiségben. A mi korunkban, amikor az elfoglaltság és a kikapcsolódás helyszíne házon kívül van, ajánlatos összegyűlni és együtt lenni a vacsora időpontjára. Ez elősegíti a családi kapcsolatok megerősödését, feltöltődést ad a szeretett személyek mellett, megoszthatjuk nehézségeinket, támogatást találhatunk, de gondolatainkat is megoszthatjuk és értékeket adhatunk át. Lényeges, hogy találjunk időt arra, hogy érdeklődjünk a szeretett személyek iránt, és meghallgassuk egymást.
Kölcsönösen egymás szolgálatára lenni
A szerzetesi regula előírja, hogy mindenki legyen a többiek szolgálatára, és senki se legyen felmentve a konyhai szolgálat alól, mivel „ezzel a szolgálattal az érdem is, a szeretet is gyarapodik”. (35.) Fontos, hogy a családban mindenki a maga módján hasznossá tehesse magát. Még ha a szülők gondoskodnak is a házról, mindenki segíthet abban, hogy az szebb, rendezettebb és barátságosabb legyen. Ez nemcsak a házimunka terhét könnyíti meg, hanem az egymás iránti szeretetünket is növeli.
Közösen olvasni
Az esti étkezések után a szerzetes testvérek leülnek együtt, és olyan olvasmányokat olvasnak, „amin épülnek a hallgatók”. (42.) A szerzetesi hagyomány előír kikapcsolódási időszakokat a napi munka után. Ugyanígy családon belül, a gyermekeinkkel, de házastársunkkal is, jó, ha szokásba vesszük a közös olvasást. Ezek lehetnek, szép, épületes történetek vagy szentírási részletek. Ez elősegíti a párbeszédet, a gondolatok cseréjét, és boldog, felejthetetlen pillanatokat hoz létre.
Megtervezni az ima időpontját
Szerzetesi közösségekben minden napnak az ima adja meg ritmusát. Harangszóra a szerzetesek félbeszakítják kézi tevékenységüket, és közösen imádkoznak. Ahogyan Szent Benedek emlékeztet: „Ahogy a próféta mondja: „Napjában hétszer mondok dicséretet neked”. (16.) Ez az elv ugyan nehezen alkalmazható a családi életen belül, de lehetséges megtervezni a közös imák időpontját és ahhoz tartani magunkat, például a reggeli felkelés után, vagy este, amikor az egész család összegyűlik.
Fizikai munkát végezni
Meghatározott időpontokban a szerzetes testvéreknek fizikai munkát kell végezniük, „mert a tétlenség a lélek ellensége”. (48.) Egy bencés szerzetes számára a fizikai munka alapvető, és napjának jelentős részét foglalja el. Műhelyben, zöldséges kertben, varrodában vagy a konyhában, a kezei mindig el vannak foglalva. Számtalan dániai családhoz hasonlóan a mi családunk is összegyűlhet vasárnap kreatív elfoglaltságok céljára: lehet rajzolni, festeni, hímezni, kerámiázni, agyagozni, ikont festeni. Nagyon jó módszer a semmittevés elkerülésére és a család egységének megteremtésére.
Békére törekedni
„Haragosoddal még napszállta előtt békülj ki.” (4.) Szent Benedek Regulája arra tanít, hogy tegyük félre nehezteléseinket. Nem lényeges, hogy kinek van igaza. Ami valóban fontos, az az, hogy helyreállítsuk a békét és az egységet. Ahhoz, hogy boldog családi életünk legyen házastársunkkal vagy gyermekeinkkel, ügyelni kell minden feszültség és viszály elkerülésére, meg kell tanulni szeretni, és tudni kell megbocsájtani … és mindezt még mielőtt a nap lemegy!
Fordította: Dr. Seidl Ambrusné
Fotó: Public Domain via Wikimedia Commons
Forrás: Aleteia