A Szinódus átadta az 55 ajánlást a pápának

ImageOktóber 25-én, szombaton a XII. rendes püspöki szinódus munkája lezárult az 55 ajánlás jóváhagyásával, amelyet benyújtott XVI. Benedek pápának.

 

 

 

 

A szinóduson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek és Udvardy György esztergom–budapesti segédpüspök is.

Az ajánlásokat a 244 szinódusi atya az ülésteremben elektronikus úton szavazta meg. Minden egyes pont elfogadásához a szavazatok kétharmados többségére volt szükség. Valamennyi benyújtott ajánlást jóváhagyták, ami megerősítette a szinódusi atyák véleményét, miszerint talán ezt a szinódust jellemezte a legnagyobb egyetértés, amióta a II. Vatikáni Zsinat után újra felállították ezt az intézményt.
Az első két ajánlás alkotja a Bevezetést, amelyben kérik a pápát, hogy a különböző javaslatoknak és a szinóduson született dokumentumoknak jelentőséget tulajdonítva készítse el a szinódus záródokumentumát.
I. rész
Az ajánlások első részének (3-14.) címe „Isten igéje az Egyház hitében". Ezek a javaslatok azt kívánják segíteni, hogy a katolikus közösségek jobban megértsék és jobban éljék az Igével, Jézus Krisztussal való mély kapcsolatukat. Vele találkozhatnak a Szentírás olvasásában és az abból való elmélkedésben.
Előtérbe kerül a Szentlélek, az Egyház és a hagyomány szerepe, illetve ezek kapcsolata az Eucharisztiával.
Három ajánlásban Isten igéje úgy szerepel, mint a kiengesztelődés igéje, mint a szegények iránt elköteleződés és a természeti törvény alapja. Ezek az ajánlások az Ó- és az Újszövetség közötti elválaszthatatlan kapcsolatot is elemzik.
II. rész
A dokumentum második részének (14-37. ajánlás) témája: „Isten igéje az Egyház életében". Ebben többek között konkrét ötletek olvashatók, hogyan lehet javítani a szentbeszédeken, javasolják az olvasmányos könyv áttekintését (a liturgiában szereplő bibliai részek kiválasztását) és a Lectio divina (a Szentírás imádságos olvasása) alkalmazását. Kérik, hogy a lektori szolgálatot nyissák meg nők számára is, „hogy a keresztény közösségben elismert az ige hirdetőiként betöltött szerepük".
Ebben a részben esik szó az exegéták és a teológusok, valamint az exegéták és lelkipásztorok  sajátos és elengedhetetlen feladatairól.
A 37. ajánlás történelmi jelentőségű, mert I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka gondolatait tartalmazza, s így először fordulhat elő, hogy egy ortodox pátriárka tanításai belekerülnek egy pápai dokumentumba.
III. rész
Az „Isten igéje az Egyház küldetésében" (38-54. ajánlás) című részben írnak az igének a művészettel és a kultúrával való kapcsolatáról, a Biblia fordításáról és terjesztéséről, a tömegkommunikációs eszközök használatáról és a szekták aggasztó jelenségéről. Itt szerepel a vallásközi párbeszéd, a szentföldi zarándoklatok és tanulmányok előmozdítása, az ige és a teremtett világ védelmének összefüggése.
Az utolsó ajánlás a Szűzanyához fűződik, a hívő ember hitének példaképéhez. Szorgalmazzák az Úrangyala és a Rózsafüzér gyakori imádkozását és azt, hogy Isten Anyjának tekintetével szemléljük az Igét.

A latin nyelven írott ajánlások általában titkosak, mindazonáltal XVI. Benedek – aki eldöntheti, hogy elfogadja-e őket vagy sem – elrendelte az ajánlások olasz fordításának ideiglenes, félhivatalos közzétételét – írja a Zenit.

Magyar Kurír