Hunyad megyébe érkezett a csíksomlyói Szűz Mária

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Maria-kegyszobor/viewsize/005.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Maria-kegyszobor/viewsize/005.jpg

ImageHétfő este, a dévai ferences templomban több száz hívő, imádságos lélekkel, fogadta a Hunyad megyei zarándokútra érkező csíksomlyói Szűz Máriát.

 

 

 

Pontosabban a közel 500 éves kegyszobor hű másolatát, amellyel a pünkösdi búcsúk alkalmával az utóbbi években találkozhatnak a csíksomlyói nyeregben a hívők.

A kegyszobor Hunyad megyei zarándoklatát a dél-erdélyi egyházközségekben tevékenykedő ferencrendi szerzetesek kezdeményezték, szervezték. Egyázmegyénknek ezer éves fennállására emlékezhetünk és jövőre ünnepeljük a Ferences rend 800 éves évfordulóját is. E kettős jubileum alkalmából döntöttünk úgy, hogy meghívjuk ide, a dél-erdélyi szórványegyházközségekbe a csíksomlyói Szűz Máriát, hogy most az adventi időszakban meghozza a békességet, a szeretetet a hívők lelkébe – fogalmazott Kovács Antal, a déva-telepi egyházközség plébánosa.
Az eredeti csíksomlyói kegyszobor a XVI. század elején készült reneszánsz stílusban, hársfából. Alkotója ismeretlen, de a feltételezések szerint ferences testvérek keze nyomát őrzi. A napba öltözött asszonyt ábrázoló kegyszobor, lába alatt a holddal, fején tizenkét csillagból készült koszorúval,  2,27 méter magas. A világon ismert kegyszobrok közül ez a legmagasabb – mondta Antal atya. A szobor, Máriát királynőként is ábrázolja: fején korona, kezében jogar, bal karján Krisztus ül, a világ megváltója. A századok folyamán a kegyszobrot sok száz ezer zarándok kereste fel, gyógyulásért, lelki békéért esdekelve. A zarándokok a XIX. századig fogadalmi tárgyakat adományoztak Máriának, ezek a kegyszobor két oldalán láthatók kifüggesztve a csíksomlyói templomban. 1940-től márványból készült hála-táblák tanúskodnak arról, hogy számtalan ima ma is meghallgatásra talál.

A kegyszobor másolata a kilencvenes évek derekán készült el, székely mesterember keze nyomán. Első zarándokútja a dél-erdélyi szórványba vezetett, ahol hétfő este a Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő gyermekek és a ferences templom hívei fogadták. Tegnap Piskitelepen és Csernakeresztúron volt jelen a kegyszobor, ma Vajdahunyadon, holnap Brádon fogadják a hívek. December 15.-étől pedig Pusztakalánba, Hátszegre, Petroszényba, Petrillára, Lupényba, Vulkánba várják a csíksomlyói Szűz Máriát. December 23.-án délután újra visszatér a szobor Dévára, ahol ezúttal a Szent Antal templomban találkozhatnak vele  a hívek.

Nyugati Jelen