Gyermekmosolyra váltottuk a gazdák adományait

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_szegenyek-vilagnapja-szekelyhid-1.jpgA Bihar megyében működő gyermekotthonoknak is eljuttatták a helyi zöldség- és gyümölcstermesztő gazdák adományait a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselői. A Bihar megyei gazdák Szegények világnapja alkalmából felajánlott zöldség- és gyümölcs-adományaiból az élesdi Kajántó Mária Gyermek és Ifjúsági Otthon, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gálospetri és székelyhídi gyermekotthonainak lakói részesültek.

Boldog, mosolygós arcú gyermekek fogadták a Bihar megyei gazdák zöldség- és gyümölcsadományait kézbesítő falugazdászokat. A nagyobb gyermekek készségesen segítettek a falugazdászoknak abban, hogy a különböző idényzöldségeket, gyümölcsöket rejtő szatyrok, ládák, kosarak a járművek csomagteréből mihamarabb az étkezdék konyháira, raktáraiba kerüljenek. A munkából az otthonok legkisebb lakói sem akartak kimaradni: ők almát, sütőtököt, vagy szörpös üvegeket cipeltek, illetve kilincsforgatókként az ajtóknál őrködtek, hogy csomagokkal sürgölődő társaikat egy pillanatra se hátráltassa semmi.
A Bihar megyei kedvezményezettek közül hétfő délelőtt elsőként Élesden, a Kajántó Mária nevét viselő gyermek- és ifjúsági otthonba vittük el a Sebes-Körös völgyi gazdálkodók adományait, ahol pillanatnyilag 12, hét éven felüli gyermek ellátásáról gondoskodnak. A konyhára szükséges alapzöldségek – sárgarépa, karfiol, káposzta – mellett egy örvéndi termelő a szem és a lélek szükségleteire gondolva cserepes virágokat is adományozott, illetve a téli savanyúság eltevéséhez szükséges tárolóedényekről is gondoskodott.
„Nekünk ez nagyon-nagy segítség. A zöldséget, gyümölcsöt nem tudjuk megtermelni, muszáj megvásárolni. Hála Istennek a zöldség, gyümölcs terén is sok adományt kapunk. Vannak, akik gondolnak ránk és szeretettel hoznak. Tavaly, a koronavírus-járvány miatt a külföldi támogatók nem nagyon tudtak hozzánk jönni, így alapélelmiszereket sem tudtak hozni, a kerületi nőszövetség tagjai levestésztával járultak hozzá a gyermekek ellátásához, amihez a megyéből, sőt a megyén kívülről is sokan csatlakoztak. A falugazdászok is rendszeresen támogatnak minket. A Magyarok kenyere program gyűjtéséből több tonnányi lisztet kaptunk, amiből egy közeli pékség jövő novemberig kenyeret biztosít a számunkra. A lisztadományoknak köszönhetően egy éve nem kell kenyeret vásároljunk, és úgy néz ki, hogy a következő esztendőre is biztosítva van a kenyér. A kapott zöldség és gyümölcs mellett ez is nagy segítség, amit nagyon szépen köszönünk” – mondja Balla Júlia, az élesdi gyermekotthon vezetője.
A Sebes-Körös völgyi kisvárosból az Érmellékre vezetett az út. Gálospetriben az otthon 22 lakójával együtt Kósza Erzsébet, a Déva Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Szentháromság Gyermekvédelmi Központ házvezetője fogadta a gazdák adományait továbbító falugazdász-csapatot.
„Minden hozzánk érkező zöldség – lehet az karalábé vagy murok – az ebédet szaporítja. Emellett a búzaadományok révén egy éve már a gazdák, a falugazdászok kenyerét esszük, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni. Ha meg van a mindennapi kenyerünk, a szűkös forrásokból egyébre is tudunk szánni” – fogalmaz a Gálospetriben működő otthon vezetője.
Székelyhídra, az ugyancsak Böjte atyáék védelmét élvező, Gyermek Jézus Otthon lakóinak udvarába már sötétedés után érkezett meg a Bihar megyei falugazdászok adomány-szállító járműkonvoja.
„Köszönjük a gazdáknak az adományokat. Sok kicsi sokra megy. Ha ezek az önzetlen felajánlások nem volnának, lehet, hogy két hét múlva már nem tudnánk ételt varázsolni az asztalra, hiszen nagyságrendileg ötven gyermeket étkeztetünk nap mint nap. Bár az alapélelmiszer-ellátást a Dévai Szent Ferenc Alapítványt finanszírozza, hogy minél egészségesebb és változatosabb ételt tudjunk az asztalra helyezni, ahhoz szükségesek az adományok” – jelentette ki Tóth Andrea, a székelyhídi központ vezetője. Elmondta, a gyermekek étkeztetéséhez elsősorban burgonyára és zöldségféleségekre van szükségük, de szívesen fogadják a méhészek mézadományait is, amit a gyermekek immunrendszerének erősítése mellett a gyógyteák édesítésére is naponta használnak.
Felemelő, megtisztelő érzés volt számunkra a gazdák szeretet-csomagjait célba juttatni. A gazdák önzetlen adományait mi is igyekeztünk – Böjte Csaba mondását idézve – a legjobb árfolyamon boldog, ropogós gyermekkacajra váltani. Őszintén köszönjük minden jó érzésű gazdának az adományait, a szolidaritását, felajánlásaikon keresztül a nehézsorsú családok, az idősek, a betegek és a rászoruló gyermekek étkeztetéséhez való hozzájárulását.
A Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai kérik a gazdákat, ahogy amennyiben tehetik, a környezetükben élő szegény családokról, a térségükben működő gyermekotthonok lakóiról az esztendő más időszakaiban se feledkezzenek meg. Ahhoz, hogy az intézmények, otthonok nemes hivatásuknak és küldetésüknek eleget tehessenek, az alapélelmiszerek mellett a leggyakrabban pénzadományokra és az épületek fűtését szolgáló tűzifára is szükségük van. Értékes, hiánypótló, nemzet-megtartó munkájuk elismeréseként támogassuk, segítsük őket gyakrabban azzal, amivel tudjuk. Adományaikat a nevükben is hálásan köszönjük!
www.partiumigazda.ro