IX. Székelyföldi Gyógynövény Nap

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_445046197_873150324858938_8855380497748851348_n.jpgMindenkit nagy szeretettel várnak 2024. július 13.-án szombaton 11.00 – 18.00 között a IX. Székelyföldi Gyógynövény Napra Csíksomlyón a Mária kertben (Csíksomlyó, Szék u. 152 szám).

Hagyomány és megújulás
Ahol újjászületnek a gyökerek, és a természet adta gyógyír találkozik a hagyományápoló tudással.
A hecsedli közt cickafark táncol, boldogasszony tenyere simogat, csipkerózsa álmában mosolyt csal az arcra, és hullik a virágpor az égen nyíló sárga bodzavirágból.
Idén kilencedik alkalommal hívja a Székelyföldi GyógynövényNap, hogy elmerülhessen a gyógynövények varázslatos világában, és felfedezhesse a népi gyógyászat bölcsességeit.
Székelyföldi és magyarországi előadók, akiknek a tudása olyan, mint a gyógyír, készek arra, hogy megmutassák a gyógynövények varázslatos világát és elhivatott termelők várják, hogy megoszthassák a gyógynövények titkait, és bemutassák azok sokoldalú felhasználási módjait.
Megtanulhatod, hogyan főzz finom teát kakukkfűből, hogyan készíts gyógyhatású krémet kamillából, és hogyan űzd el a náthát bodzavirággal.
A rendezvény célja, hogy a gyógynövények iránti érdeklődést felkeltve, népszerűsítse a hagyományos népi értékeket, és bemutassa a székelyföldi gyógynövény-kertészetek gazdag kínálatát. A hangulat garantált!
Programok:
Gyógynövény- és kézművesudvar: kiállítás és vásár, ahol megismerkedhetsz a székelyföldi termelőkkel és gyógynövényeikkel, és beszerezhetsz mindenféle furfangos fűszert és csodanövényt, és a csiki kézművesekkel élvezheted a napot.
Előadások a csűrben: szakértők kalauzolnak a gyógynövények világába, a népi gyógyászat hagyományaiba. Vicces történetekben, székely humorban sem lesz hiány.
Csűrkoncert: a nap zárásaként, egy fergeteges koncerten, a székelyföldi zene varázsát élvezheted
Egész napos részletes program 2024
Fűszersó- és fürdősó készítés
Az Erdélyi Gyógynövénykert Egyesület fűszersó- és fürdősó készítésre Bálint Mária-Magdolna és Bara Erzsébet várja egész nap a résztvevőket.
12.00-14.00: 
Fűszer és fürdősó készítés, inkább gyerekeknek, de nem csak. Egy igazán élvezetes foglalkozás a mozsarazás. Aromás gyógynövényekből és parajdi sóból, ehető vagy éppen kényeztető fürdősót készíthetsz az általunk kinált alapanyagokból, amelyet természetesen elkészülte után magaddal viszel. Gyertek és győződjetek meg róla!
15.00-17.00:
Gyógynövény felismerő vetélkedő, főként felnőtteknek, de a kicsik is tesztelhetik magukat. A vetélkedőn tesztelheted magad, mennyire ismered a gyógynövényeket, nyersen vagy szárítva. Ha elég ügyes vagy, nyereményben is részesülsz.
Tedd próbára magad!
A foglalkozásokon való részvétel ingyenes, a legszebb fizetőeszköz a köszönöm szépen.
Hangfürdő
Pottyondy Csordás Patriciával
Egy különleges utazás a hangtálak, az éterhárfa és egyéb hangterápiás eszközök segítségével. Ha valami egészen egyedire, ősire, a téren és időn, az egón kívüli élményre vágyik, szeretettel várunk Mindenkit a Mária kert hangulatos udvarában!
A résztvevők a Kertben üldögélve, lepihenve vehetnek részt programon.
Csiki Kézművesek
Olyan gyógynövényesek és kézművesek akiket népi örökségük a népművészet ihlette, valamint oly módon és eljárással készítik, hogy Székelyföld hagyományaihoz kapcsolódnak.
11.00- Megnyitó
Hagyományos csíki táncok
Péter László, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egyik alapító tagja a közönség táncoltatásával nyitja meg a rendezvényt.
Örökségünk kopjafája
Földtől az égig, ősök hagyománya és újjászületése
12.00-18.00 : ELŐADÁSOK a csűrben
Dr. Csomai Zita - Orvos-természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, fitoterapeuta
Az egészséges pajzsmirigy
A pajzsmirigy működését támogató gyógynövények
Gyermekkorom óta orvos, vagy ma inkább azt mondanám gyógyító akartam lenni. 1999-ben végeztem orvosként, majd a sürgősségi ellátásban, illetve onkológia osztályon dolgoztam éveken át.
A kórházi, a mentős és az ügyeleti munkámban mindig hiányoltam annak a lehetőségét, hogy a betegekkel hosszabb időt eltöltve segítsem őket a megoldás megtalálásában, és ezáltal a gyógyulásban.
Ezért 2003-ban természetgyógyászatot kezdtem komolyan tanulni. Életmód-tanácsadás és terápia, Alternatív mozgás- és masszázsterápia és Fitoterápia szakvizsgákat tettem, a természetgyógyászatnak szinte minden ágát tanultam.
Szabó-Bilibok Attila- búzafűlé készítő, népi gyógyász
"Zöld vér" - A tönkölybúzafűlé
2013 óta foglalkozom bűzafűlével, 2016 óta készítek gyorsfagyasztott-, és liofilizált tönkölybúzafűlét Kisgalambfalván. A buzafule. ro tájékozató oldalt üzemeltetem. Rendszeresen tartunk nyíltnapot, ahol bemutatjuk a minőségi búzafű termesztés alapfeltételeit. Az érdeklődőknek személyre szabott tanácsot is adunk akár a termesztés, akár a búzafűlé hatékony fogyasztása kapcsán.
14.00 - Ízőrző szabadtéri bográcsos ebéd 20 lei/fő
Hagyományos ősi székely és csángómagyar dallamok újjáéledése
Draskóczy Lidia hegedű és Csente Flóra énekével s koboz játékával.
Dr. Pottyondy Ákos - tájgazdász
Illóolajok és gyógynövények a házipatikában
Dr. Pottyondy Ákos éveken keresztül vezette a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjét, jelenleg a gyógynövényekre és ősi gyümölcsfajtákra alapozott családi gazdaságát, az Ürmös Portát gondozza és műveli. Előadásában bemutatja mindazon illóolajokat és gyógynövényeket, amelyeket mindenképpen érdemes a házipatikában tartani, hogy a családokban leggyakrabban előforduló betegségeket és nyavalyákat megelőzhessük, gyógyíthassuk.
Pregitzer Fruzsina- Színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja
"Néhány gondolat gyermekekről - nem csak gyermekeknek, tőlünk, felnőttektől, akik már nem vagyunk gyerekek..."
Nagy Nelly - élelmiszeranalitikus, fitoterapeuta, adattudós, egészségügyi stratupper
Fűszerként használt gyógynövények szerepe
A konyhai fűszernövények tudatos használata során olyan gyógyhatású vegyületeket juttathatunk az étrendünkbe, amelyeket a hagyományos zöldségek s gyümölcsök nem képesek biztosítani számunkra. Bár a fűszer-és gyógynövények számos fitokémiai anyag, valamint néhány alapvető tápanyag koncentrált forrása, ha csak elvétve vagy elhanyagolhatóan kis mennyiségben fogyasztjuk őket, étrendi hozzájárulásuk nem lesz elegendő ahhoz, hogy gyógyhatást mutassanak. Azonban rendszeres fogyasztásuk és az ételkomponensekkel való megfelelő párosításuk esetén a fűszer-és gyógynövények védelmi szerepet betöltő, hasznos mennyiségű jótékony bioaktív anyagot nyújthatnak szervezetünknek. Összefoglalva, a fűszer-és gyógynövények fontos és alulhasznosított táplálékkomponenst jelentenek, amelyek nagyon kevés kalória és kiváló ízvilág mellett bizonyos gyógyító/megelőző egészségügyi hatásokat is biztosíthatnak.
Józsa Eszter - kertészmérnök, növényorvos, falugazdász
Miből táplálkozunk?
Avagy a talaj és a gyógynövény kapcsolata
Ebben az előadásban feltárom a talaj és a gyógynövények közötti szoros kapcsolatot, amely alapvető fontosságú egészségünk és jólétünk szempontjából. Megvizsgáljuk, hogyan hat a talaj minősége a gyógynövények növekedésére és hatóanyagtartalmára, valamint hogyan befolyásolják ezek az anyagok az emberi táplálkozást és gyógyászatot.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének kollégáival kint egy sátorban egy minilabort működtetünk, ahol talajszkenner segítségével talajminták vizsgálatára kerülne sor. Nitrát és pH mérő segítségével a levélzöldségek, gyökérzöldségek, gyógynövények nitrát felhalmozódását, valamint a víz pH-ját tudjuk meghatározni.
18.00 Role együttes koncertje
Fűben, fában az élet énekei
Zenéjük a csiki gyökerekből és a hagyományokból táplálkozik.
A Role zenekar egy 1987-ben alapított csíkszeredai zenekar, amely a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészet remekeire építkezik, magába foglalva az ősi erdélyi tradíciókat és a hagyományos dallamokat.
Főszervezők:
Kájoni Herbáriumkert és a Székely Herbárium Egyesület.
Szervezőcsapat:
Balázs Zsóka- A csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ vezetője, a Kajoni Herbáriumkert létrehozója, a rendezvény házigazdája, programkoordinátora.
Szabó Éva- újságíró, kommunikációs szakember, tanár, a rendezvény kommunikációs vezetője, programkoordinátor.
Lakatos Márk- mesteroktató, gyógy- és fűszernövények szakkoordinátor, a rendezvény szakmai vezetője és koordinátora
Kelemen Gabriell- producer, média designer és coach, a rendezvény kreatív vezetője és koordinátora
Műsorvezetők:
Szabó Éva és Kelemen Gabriell
A rendezvény minden látogató számára ingyenes!
A programváltozás jogát fenntartjuk!