Tanév végi beszámoló Teremiből

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_421889726_6742063565902947_2842700769251492380_n_1.jpgHálás szívvel osztom meg Önökkel beszámolómat.

Szeptemberben családommal az Isten Irgalmasság otthonába költöztünk.
Az elmúlt három év során a marosvásárhelyi Szent Cecília otthon fiataljait karoltam fel, akik 18 és 26 év közöttiek, beszámolómat egy következő levélben küldöm.
Istennek és támogatóinknak hála, az Isten Irgalmasság otthonban sikerült a tanévet egy frissen festett, tiszta otthonban kezdeni, amelyet a  gyerekekkel közösen szépitettünk. Az itt élő hét gyerek nem volt számomra ismeretlen, hiszen öt évet már éltem és dolgoztam közöttük, segítve nevelésüket. Az idő elteltével a gyerekek kamaszokká váltak, és együtt fedeztük fel a gyereknevelés kamaszkori rejtelmeit.
Számos eseményen vagyunk túl, amelyekre nagyon büszke vagyok, hiszen a gyerekekkel közösen tudtuk megvalósítani ezeket, amelyekből párat meg is emlitek.
Közös őszi alma szüretelésünk során, egy támogatónk jóvoltából, 100 liter almalevet préseltünk.
Decemberben kézműves vásárt szerveztünk, ahol mi is értékesítettük termékeinket. Karácsonykor szegény családok otthonába varázsoltunk ünnepi hangulatot, és gyermekeink ajándékaival örvendeztettük meg őket. Karácsonyi ünnepünkre meglátogattak az otthonból kirepült fiataljaink akikkel öröm volt az együttlét.
Hálásak vagyunk Csaba testvérnek, hogy el kísérhetük útjain, ahol gyermekeink gyönyörű rajzaira és kézműves termékeinkre (adventi koszorúk, ajtódíszek, házi laska, hütőmágnes stb )  is találtunk vevőket, így téli tűzifát tudtunk vásárolni. A gyerekeink örömmel látogatták meg a szórvány vidékeket a plébános úrral a házak szentelése alkalmával. Minden hónap utolsó szombatján részt vettek a hittanórákon a gyerekeink. Vasárnapi szentmisére a marosvásárhelyi Szent Család templomba jártunk és minden hónap utolsó szombatján a kápolnában mutatott be szentmisét a plébános úr. Farsangot is ünnepeltünk a marosvásárhelyi fiatalokkal közösen. Mély lelki vezetéssel sikerült felkészülni a Nagyböjti időszakra amelyet nagy odafigyeléssel tudtunk közösen végig imádkozni. Megtartottuk az Isten Irgalmasság otthon bucsus ünnepét áprilisban.
Időközben sikerült a gazdaságot elindítani mint pedagógia eszköz, jelenleg 30 csirkénk, 8 malac, és 1 kis csikónk boldogítja napjainkat.
Az elmúlt hónapokban minden gyermekünk részesült fogorvosi kezelésben, így büszkén jelenthetem, hogy mindannyiuknak egészséges, ragyogó mosolya van ( 5 hónap heti rendszerességgel jártak fogászatra)
Nagyon fontosnak tartom egészségünkre való odafigyelésünket, ezért egy gyermekorvos segítségével megkezdtük a folyamatot, hogy minden gyermekünk részt vegyen vérvételen.
Ez a lépés lehetővé tette számunkra, hogy alaposan felmérjük gyermekeinkk egészségi állapotát. Eredményül egy kis vas bevitelének köszönhetően a legjobb egészségnek örvendenek a gyerekek.
A lányok szakorvos segítségével lehetőséget kaptak, hogy részt vegyenek egy tájékoztatón, amely a menstruációval és a szexuális felvilágosítással kapcsolatos fontos információkat tartalmazott. Ez különösen lényeges, tekintettel arra, hogy már betöltötték a 16. életévüket. Februárban diagnosztizálták epilepsziával a 16 éves Barnit, ami számomra és Férjem számára is jelentős kihívást jelentett, hiszen meg kellett tanuljuk, hogyan kezeljük a rohamokat.
Botond fiam alvajárása színesítette meg az éjszakáinkat, de fokozatosan haladunk a gyógyulása felé.
Február 26-tól családunk szeretettel fogadta Patakfalvi Feri bácsit, így megtanulhattuk, milyen együtt élni egy fogadott nagypapával. Ez az új helyzet számos örömöt és kihívást is rejtett magában. Június 15-én költözött el Régenbe a rokonaihoz.
Áprilisban költözött egy édesanya hozzánk a kislányával aki a tanév végén férjhez megy és elköltözik.
Tavasszal lelkesen veteményeztünk, és most már a mindennapokban gyönyörködhetünk az asztalunkra kerülő friss zöldségek bőségében.
Szeptemberben kezdtem meg az utolsó tanévemet a Nagyváradi Partium Egyetemen, szociális munka szakon. Múlt héten a gyerekekkel együtt én is elballagtam. Még egy évem van hátra a mesteri szakon, és úgy érzem, hogy az éjszakába nyúló tanulmányaimmal példát tudok mutatni a gyerekeknek is.
Berni teljesítette a nyolcadik osztályos próbavizsgát, nagyon kitartóan tanul, mivel pedagógiai pályára szeretne jelentkezni a kilencedik osztályban Marosvásárhelyre. Norbert szeptemberben kezdi az ötödik osztályt.
Mária fodrász-manikür szakiskolába jár amely nagyon tetszik neki és jelenleg egy fodrász szalonban praktikázik. Mária édesanya börtönben volt és télen engedték ki és tudtunk az anyával találkozni egy rövid időre mert el is utazott külföldre, erről írtam is röviden és elküldöm egy külön e-mailben. Botond autószerelő iskoláját folytatja Marosvásárhelyen és Ő is jelenleg praktika időszakon van és a szomszéd faluban az autószerelő műhelyben tanul. Gyulafehérváron Barni és Krisztián is eredményesen végzik a tanulmányaikat. Melike el végezte a 12 osztályt.  Istennek hála, minden gyerekünk szorgalmas és kitartó az iskolában, és jó eredményeket értek el tanulmányaikban.
Mindenkinek igyekszünk ünnepélyessé tenni  a születésnapját, hogy hozzájáruljunk ezáltal is az önbizalom és önértékelésének erősítéséhez a mindennapok mellet, a facebookon mindig meg is osztom gyerekeink születésnapi fényképeit.
Jelenleg egy pályázat megvalósításán dolgozunk amely által a gyerekek szobáit ujitsuk fel. Nyáron két kislánnyal bővül a családunk akiknek hivatalos papírjait a gyermekvédelem most intézi.
Egy munkatársam  segített a gyerekek személyes dokumentációinak rendezésében, míg saját feladataim közé tartozott a ház napi működésének teljes körű adminisztrációja, a havi pénzügyi kimutatások pontos elkészítése, valamint a gyerekek lelki és fizikai gondozása, beleértve a szülői feladatokat is, emelett teljes mértékben teljesítettem a Nappali központ adminisztrációs feladatait amelyről egy külön e mailben beszámolók.
Feladataim mellett igyekeztem helyt állni mint feleség és két gyermek édesanyja.
Férjem mind a kinti , benti  munkálatokban kiemelkedően teljesített, így közösen küzdöttünk meg a kihívásokkal teli év minden próbatételével.
Kihívások az elkövetkező időszakban :
A házunk rendelkezik egy 10 évet használt Renault mikrobusszal, amely már jelentős rozsdásodást mutat, és megfoltozva ment át a tavalyi műszaki vizsgálaton. Bár jelentős összeget fektettünk a karbantartásába, a szakember szerint további javítások már nem érnének meg. A mikrobusz használata elengedhetetlen az otthon számára, mivel lehetővé teszi a gyerekek biztonságos és hatékony szállítását, növeli az otthon rugalmasságát és hatékonyságát, támogatva a gyermekek jólétét és az otthon működését. Otthonunkban szükségünk lenne rozsdamentes acélból (inox) készült konyhai berendezésekre, mint például fazekak és különféle kiegészitők, mivel az előírásoknak megfelelően így kellene működnünk. Ezenfelül örömmel fogadnánk gáztűzhelyet is, mivel jelenleg egy régi elektromos főzőlapot használunk, ami jelentősen növeli az elektromos áram fogyasztásunkat.
Ha esetleg kerti eszközök vagy gépek felajánlása érkezik azt is szívesen fogadjuk hiszen falusi gazda minden szerszámnak szükségét tudja venni.
Szeretettel várunk lendületes, fiatal nő , férfi önkéntest a nyári időszakra, valamint a tanévkezdésre.
Nyáron a nagyobb fiataljaink munkába állnak, hogy megtapasztalják saját teherbírásukat és elsajátítsák a pénzbeosztást.
Összességében egy mélyen átélt, kihívásokkal, szeretettel fűszerezve teli tanévet évet zárunk, amely során nemcsak környezetem, de önmagam mélyrétegeit is jobban megismerhettem. A tanév fárasztó volt, és ez nem csupán a fizikai terhelést jelenti, lelkileg talán még nagyobb próbatétel volt. Nehézségek ellenére igyekeztem otthonunkban a harmóniát és nyugalmat megőrizni, hogy mindenki számára biztosítsak egy békés családi otthont.
Köszönjük mindazok támogatását és szeretetét, akik lehetővé tették, otthonunk müködését ebben a tanévben.
Örömmel és szeretettel tölt el, hogy részese lehetek ennek a közösségnek.
Hálával és szeretettel:
Adél és Aurel