Árkos - az élet háza!

Ülünk az autóban, útban Árkos felé, én vezetek, és mellettem egy kedves, bájos lányanya ül, izzad a nyári melegben, áldott állapotban van, 3-4 hét múlva jön a baba. Jó ránézni, látni benne az érett kalászt, a gyermekét váró boldog asszonyt. Megyünk és beszélgetünk. Beszélgetünk egy kis moldvai faluról, hol anyja és lánytestvérei mellett megtanult imádkozni, dolgozni, hordani a nap hevét, hol az eső még eső volt, a napfény az napfény volt, és a kézfogás még őszinte tiszteletet takart.

 "Nagyobb szeretete senkinek nincs, mint ki életét adja övéiért" Jézus Krisztus

Ülünk az autóban, útban Árkos felé, én vezetek, és mellettem egy kedves, bájos lányanya ül, izzad a nyári melegben, áldott állapotban van, 3-4 hét múlva jön a baba. Jó ránézni, látni benne az érett kalászt, a gyermekét váró boldog asszonyt. Megyünk és beszélgetünk. Beszélgetünk egy kis moldvai faluról, hol anyja és lánytestvérei mellett megtanult imádkozni, dolgozni, hordani a nap hevét, hol az eső még eső volt, a napfény az napfény volt, és a kézfogás még őszinte tiszteletet takart.

Beszéltünk kapálásról, nyári munkákról, galuska készítésről, egy álomról, mely elvitte őt kis falujából az anyaországba, világot látni, szerencsét próbálni. Feketén állt munkába, egy pékség volt mely befogadta, hajnalban két órát gyalogolt a 8-10 órás műszak után hazafelé. Egy éjjel leütötték, megerőszakolták, ő sírva továbbment, dolgozott, újrakezdett, ott mindenkitől s mindentől távol a nagyváros pusztaságában egyedül. Aztán rádöbbent, hogy az, mi másoknak egy jó hecc volt, az neki élete nagy feladata lesz. Gyermeket vár! Rá kellett döbbenjen, hogy csak dolgozni van joga, nem jár neki ebben a helyzetben sem a Magyar államtól, sem a Román államtól semmi támogatás. Ott van a nagyvárosban a semmi közepén a megfogant élettel a szíve alatt egy lány, és úgy érzi, hogy érte, gyermekéért senki nem nyújtja ki kezét.

Egy paptestvérem irányította hozzám, én meg viszem Árkosra, hol kérésemre a Szent Ferenc Betegápolónővérei első szóra befogadták őt.

Otthont adnak neki, társai lesznek a társa helyett, szülei a szülei helyett, segítenek, hogy a kisbaba a világra jöjjön, és mosolygó szeretet, létéhez szükséges meleg, gondoskodás fogadja őt.

Szent Ferenc leányainak érték az élet, mely bárhogy is fogant Isten ajándéka, megérdemli a gondviselő jóságot, törődést.

A romániai statisztikák szerint, 1989-től több mint 10 millió abortusz volt, csak ebben az országban. Döbbenetes nagy szám, sajnos Árkoson csak néhány gyereknek tudtunk otthont biztosítani, de én mégis határtalan boldogsággal emelem a magasba az élet zászlaját, e parányi sziget fölött, mert itt Székelyföld e tenyérnyi szögletében, győzött a szeretet az önzés felett.

Uram Istenem imádkozom nővéreimért, kitartást kérek nekik munkájukhoz, hisz nagyon sokan a saját gyermeküket sem fogadják be, ők meg szeretettel befogadják mások gyerekeit is. Arra kérlek, hogy adj erőt fiatal szívükbe, hogy újból és újból igent mondjanak az életre, szeretetre. Alázattal kérlek küldj társakat nekik, olyan fiatal és érett nőket, kik a megfogant élet szolgálatára szentelik életük. Add, hogy Erdély az élet szentélye legyen.

Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t.


Kedves Csaba atya!

Megígértem, hogy elküldöm az összefoglalót amit az árkosi házról írtam és köszönöm, hogy a bevezetőt megírod. Amint mondtam pénteken Margit nővér lesz itthon, de szeretettel  vár ő is, és az anyukák is.
Jobbulást kívánok neked, és vigyázz az egészségedre!

2005. december 1.-től teljesítünk szolgálatot az Árkos-i Kismamaotthonban. Ennek a feladatnak a teljesítésére P. Böjte Csaba OFM hívta közösségünket és mi igent mondtunk, bízva a jó Isten és a Boldogságos Szűz Mária segítségében.

Közösségünkből négyen jöttünk, hogy segítsünk a bajbajutott édesanyáknak és csecsemőjüknek. Az Árkos-i Kismamaotthon a magzati élet védelméért épült és működik, de elsősorban olyan édesanyák részére, akik lányként esnek teherbe, és akik különböző okokból az útra kerülnek csecsemőjükkel vagy már akkor amikor megtudják, hogy gyermekük lesz.

A hozzánk került édesanyáknak és csecsemőjüknek igyekszünk jó,szép, nyugodt, meleg környezetet kialakítani, hogy megnyugodjanak, és anya-gyermek kapcsolatuk egyre jobban elmélyülhessen, hiszen ez a legfontosabb mindkettőjük számára.

Fontosnak tarjuk, hogy az édesanyák, akik hozzánk kerülnek megtapasztalják az Isten szeretetét a mi szeretetünkön keresztül, - az elfogadást és ez új reményt, erőt adjon nekik.

Igaz, hogy nem sok ideig vannak nálunk, de ez az idő alatt arra is törekszünk, hogy minél több hasznos ismeretet elsajátítsanak, amelyekre a későbbiekben szükségük lesz. Az otthonban töltött idő alatt nemcsak munka tölti ki az édesanyák idejét, hanem közös kirándulások, séták a friss levegőn, névnapok-születésnapok közös megünneplése színezik mindennapjaikat.

Számunkra nagyon elszomorító, hogy a saját családjuk teszi ki az útra az édesanyát és ártatlan csecsemőjét, vagy a várandós fiatal édesanyát, éppen akkor amikor mindkettőjüknek a legnagyobb nyugalomra, szeretetre, védettségre, és meleg otthonra lenne szükségük.

A megbélyegzéssel, a megvetéssel, elítéléssel nem segítünk az ilyen helyzetbe került édesanyáknak, de azzal igen, hogy átöleljük, felkaroljuk őket és reményt öntünk a lelkükbe.

Az emberi segítségen túl hisszük, hogy az értük mondott imák, szentmisék is segítenek nekik talpra állni és újult erővel értékes, sőt Istennek tetsző életet élniük.

Testvéri szeretettel:

Pacifika n.