I.Székelyföldi Gyógynövénynap

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_1gyogynovenynap.jpg2016 július 1. péntek

Csíksomlyó

Mária Közösségi Kert és Kájoni Teaház

Szent István Otthon

 I. Székelyföldi Gyógynövénynap
Születés és halál, e két szó a legtöbb embernek életünk első és utolsó napját jelentik, pedig naponta születünk és halunk meg! Csodálom az Isten alkotta testet, mely tudtunk nélkül bölcsen, folyamatosan építi és bontsa le önmagát, naponta millió és millió sejtünk születik és pusztul el, hogy testünk toronyába zárva lábaink továbbvigyék a szent lángot, az életet! Évente egy tonna táplálékot, vizet dolgoz fel a testünk. 21 nap alatt utolsó csepp vérünk is elhal, hogy helyet adjon friss, fiatal, tüzes vérsejteknek! Az újszülött vércseppjeink erek alagútjain fáradhatatlanul száguldva, merész álmaink megvalósításához lényünknek lendületet adnak! Élek, s ez az élet nemcsak  egyszeri ajándéka a Teremtőnknek, hanem hihetetlenül sok parányi sejt végtelen szövetének diadalmas szimfóniája, egy olyan élő, sokszólamú kórus mű, melynek a karmestere minden egyes pillanatban maga a jó Isten! Alázattal tudnunk kell, hogy áldó kezét, teremtő tekintetét ha levenné rollunk pillanatok alatt megsemmisülve a semmibe hullnánk!
Igen testvérem, a tested egy isteni mű, egy végtelenül összetett csoda, mely előtt egyfelől hálatelt szívvel bátran leborulhatsz, ugyanakkor  a "szamártestvért" bölcsen táplálni, egészségesen karbantartani e földön egyik legszentebb feladatunk! Testünk, önmagunk felfedezése, megismerése útján, az Istenre figyelő Egyház bölcs alázattal el kell kísérje az embert! Ma ezen az úton sok tévtanító is bolyong, s a hivatalos orvoslást megkérdőjelezve mindenre "tanácsot adva tanítanak"!  Márton Áron az 1949-és pünkösdi búcsún, Csíksomlyón arra kért, hogy ne higgyünk azoknak akik: "kis kanállal ették a tudományt!" A zűrzavaros világban, hogy eligazodhassunk, a Főegyházmegyénk Caritászának orvos  igazgatóját, Márton Andrást kértem fel, hogy legyen védnöke a Csíksomlyói a Szent István Otthon Mária kertjében az idén első alkalommal megszervezett "Székelyföldi Gyógynövényes Napnak"! E rendezvénnyel Kájoni János által ránk hagyott népi gyógyászatot szeretnénk továbbvinni, hogy a csodatevő Szűz anyám lábánál az egészséges táplálkozással, életerőnket, épségünket visszaadó mozgással népünk számára egy olyan utat mutassunk, mely mindannyiunk számára egy ép testben ép léleknek ad otthont!!
Szeretettel várunk a rendezvényre, 
Csaba t.
Az I. Székelyföldi Gyógynövénynap hagyományindító rendezvénynek születik, amely ősi gyökereink és mindennapi örökségünk előtt teszi tiszteletét. A gyógynövény, a Somlyó hegyének lábánál, a lelki és fizikai gyógyulás jelképe. Jelenti az egységet, hiszen a gyűjtő minket jelképez, akik egymás támogatói, és hagyományaink őrzői vagyunk.
Mindennapi örökségünk
Székelyföldi gyógynövényporták eljönnek és bemutatkoznak, tanáccsal, áruval látva el az érdeklődőket. Előadások, gyógynövénysátrak, Közösségi kert és színpadi előadások, Pajta gyermekfoglalkozások. A gyógynövénynap célja, hogy megismertesse a gyógynövényeket az érdeklődőkkel és népszerűsítse a székelyföldi gyógynövénytermesztést és mindennapos használatát. A házigazda a Szent István Otthon apraja-nagyja, élükön az otthon vezetőjével Balázs Zsókával, és ifjú felnővekvő tehetségekkel.
Kiállítók, árusítók
DávidVára Herbária, Siklód
Dobos Eszter - hagyományos életmód
Halasági Csibi termékek- gyógynövénytermelők és gyűjtők
Herba Millefolium, - termesztő és viszonteladó
Kájoni Herbárium, Csíksomlyó, - közöségi gyógynövény-örökség
Kovács Réka - aromaterápia
… s mindenki aki szíves meghívásunkat elfogadta
Közösségi kert és Színpad
16.00 Megnyitó
Műsorvezető: Szabó Éva- Erdély Tv 
Böjte Csaba testvér
Védnök: Dr. Márton András- orvos a Caritas igazgatója
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember- Magyar Örökség Díjas
Maraszin Ramona- ifju magyarfalusi énekes
Macalik Ernő, a karcfalvi füvesember,- Magyar Örökség Díjas
A Kájoni örökség feltámasztása- Kájoni Herbárium
Fülöp Mária és Fülöp Erzsébet fiatal operaénekesek és hagyományőrzők, Parajdról, az Otthon neveltjei.
Dr. Csedő Károly- a Marosvásárhelyi Egyetem Professzora
Székely L Gabriella- egyetemi tanár, Sapientia
Havay Viktória, népdalénekes
Fábián Éva, népdalénekes és mesemondó
Cuháré Néptáncegyüttes és a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes
Hagyományőrtűz gyújtás
Mesemondók, énekesek, táncosok
Bográcsos vacsora
A program változás joga fenntartva!