Jelentős történelmi eseményekre emlékeznek a hétvégén

ImageÉvente tisztelegnek a hősök emléke előtt

1658. nyarán a Gyergyói-medence népe összeütközött vívott a tatár sereggel – a győztes csata emlékére idén is szentmisével, koszorúzással, kulturális műsorral tisztelegnek a tatárdombi emlékműnél. A hétvégén az 1944-ben lemészárolt 159 magyar katona tiszteletére a Gac-oldali emlékműnél is megemlékezésre kerül sor, amit követően a felszegi csengettyű mellett, a helyi áldozatokra emlékeztető táblánál is elhelyezik a kegyelet koszorúit

„Kedves Testvérek! Idén szeptember 4-én lesz Gyergyószárhegyen az 1658-as tatárbetörésről való megemlékezés. Akkor bátor összefogással győzött a népünk! A tanév kezdetén szeretettel hívlak, hogy imádságos szeretettel fogjunk össze, és győzzük le a nehézségeket, gondjainkat. Hívjuk bizalommal segítségül Szent László királyunkat a Role Együttessel. Az említett csíkszeredai együttes ott fog részleteket bemutatni a Kincses Emese által Szent Lászlóról írt rockoperából. Szeretettel várunk!” - hívja a tatárdombi ünnepre az emlékezni vágyókat Böjte Csaba ferences szerzetes.
Gyergyóditró és Szárhegy között, a güdüci leágazással szemközt található halom, a Tatárdomb 352 évvel ezelőtt különleges csata és győzelem helyszíne volt. A Lázár István vezette gyergyói csapatok Gyulafehérvárnál harcoltak Ali pasa serege ellen, amikor a katonaság távollétét kihasználva, 1658. szeptember 6-án a közeli Tölgyesi-szoroson át mintegy 3000 tatár és moldvai katona özönlött be a Gyergyói-medencébe Moldvából. Elpusztították az útjukba eső településeket, felégették Gyergyóditrót és Gyergyóremetét. A lakosság Gyergyószárhegy felé menekült. Míg a férfinép hadakozással elfoglalva idegenben volt, az itthon maradt székelyek kénytelenek voltak szembeszállni a medencébe betörő tatárokkal. Hadicsellel, összefogással győzedelmeskedett egy maroknyi asszony, idős és gyermek a többezres tatárhorda felett. A győztes csata emlékét hirdeti a máig Tatárdombnak nevezett halom, mely alá az elesetteket temették közös sírba.
A győzelemre emlékeznek a helyszínen, szombaton a Gyergyói-medence lakói és vendégeik. A több hektáros ősi ferences birtokon 11 órától Böjte Csaba celebrálásával megemlékező szentmisére kerül sor. A szentmisét koszorúzás követi, ezután pedig a csíkszeredai Role együttes részleteket ad elő a Pap Kincses Emese által írt és rendezett Szent László rockoperából.
Délután 4 órától ünnepi kulturális műsorral folytatódik a megemlékezés: a gyergyóremetei Sirülő Néptáncsoport előadása és a Tatárdombi Lovarda lovas bemutatója után, 18 órától zenés est veszi kezdetét a Role együttessel.
Az esemény főszervezője a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szárhegyi központja. Közreműködnek: Szárhegyi Önkormányzat, Művelődési Ház, Tatárdombi Lovarda, Önkéntes Tűzoltó Egyesület.
A Gac-oldalban felállított emlékműnél az 1944-ben lemészárolt 159 székesfehérvári katona emléke előtt ugyancsak szombaton tisztelegnek. Az eseményre 13.30 órától kerül sor, ezt követően a felszegi csengettyű mellett, a helyi áldozatokra emlékeztető táblánál is koszorúzást tartanak. A szervezők mindkét rendezvényre várják mindazokat, akik a hősök emléke előtt szeretnének tisztelegni.
Pethő Melánia, Székelyhon.ro