A székelyek segítenek!

ImageSzáz magyarországi családhoz jutott el az erdélyi összefogásból gyűlt adomány.

Hétfőn Szikszón adta át Böjte Csaba ferences szerzetes azt a pénzadományt, mely a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére gyűlt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számláján. Az erdélyi segítségből ezúttal száz árvízsújtott és szociálisan rászoruló család részesült.
ImageA Székelyhon.ro, az Udvarhelyi híradó, a Csíki Hírlap, a Vásárhelyi Hírlap és a Gyergyói Hírlap, valamint a Merkur és a Szuper üzletláncok kezdeményezésére erdélyi összefogássá kiterjedt, a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére irányuló karitatív megmozdulás eredményeképpen egymillió forint gyűlt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számlájára.
Az összeget Szikszó város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezetősége közbenjárásával négy település árvízsújtotta és szociálisan rászoruló családja kapta, összesen száz gyermek számára biztosítva egyenként tízezer forint értékű tanszervásárlási utalványt.
Az adományokat hétfőn este Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében adták át a szikszói római katolikus templomban.
„Mi, erdélyi magyarok úgy éreztük, hogy olyan sokszor kapunk segítséget az anyaországi testvéreinktől, hogy ezt viszonoznunk kellene” – mondta el Csaba testvér a szikszói katolikus templomban összegyűlt híveknek. Hozzátette, a Magyarországot sújtó árvizek idején sok segíteni vágyó ember kereste meg őt és kezdeményezte az összefogást.
A székelyek segítenek! összefogás talán sikeresebb is lehetett volna, de közben Erdély-szerte is hatalmas árvizek pusztítottak, az állapotok helyreállítása ott is anyagi áldozatokat követelt. „A bajért nem kellett a szomszédba menni” – fogalmazott Böjte atya.
ImageAz atya prédikációjában a feladatok vállalását emelte ki, rávilágítva arra, hogy a természeti csapások helyreállítása is egy feladat. „A feladatokat meg kell oldani, hisz ezek által nő fel az ember, lesz több, gazdagabb. Isten a ránk szabott feladatokkal nem összetörni akar, hanem szeretne többé, gazdagabbá tenni, azt szeretné, hogy összefogjunk a nehézségben, egymásban testvéreket lássunk, merjük megfogni egymás kezét. Erről kellene szóljon az életünk. Az árvízkárok helyreállítása nehéz feladat, de nem a kétségbeesés a megoldás, hanem az összefogás” – fogalmazott az atya, Isten segítségét kérve abban is, hogy a különféle régiókban élő kárpát-medencei magyarok szíve egymás felé tudjon fordulni, és a magyarság minden helyzetben legyen képes az összefogásra, a feladatok megoldására.
A szentmisét követően Szikszó város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye elöljárói osztották szét az adományokat – a tízezer forint értékű tanszervásárlási utalványt aszalói, kiskinizsi, felső-dobszai és szikszói gyerekek vehették át.
Image„Nagyon sok helyről kaptunk segítséget, dologi adománytól kezdve pénzadományig, de amikor megtudtuk, hogy Csaba testvér felajánlást tett adománygyűjtésre, az mindenkit szíven ütött, hisz eddig a magyarországiak segítettek... De ez, hogy egy ilyen viszontsegítséget kapunk, az csodálatos dolog” – fejezte ki háláját dr. Boholy György, Szikszó város alpolgármestere.
A bajba jutottak hálásan fogadták az adományt, az erdélyi segítségnyújtás sokak számára egy olyan dolgot jelent, amiben talán reménykedni sem mertek.
Pethő Melánia