Ifjúsági Programok Bethlen Gábor Szülőházánál

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_22519313_1708452802521702_6521866473795398801_n-225x300.jpgAz idei évben igen gazdag ifjúsági programok voltak a marosillyei Bethlen Gábor Szülőházánál, amelynek célja volt a dél-erdélyi szórványban lévő műemlék népszerűsítése és ismertetése, valamint az alapítványunknál nevelkedő diákok bevonása az itt szervezendő tevékenységekben. Az itt szervezett programsorozatokat sikeresen megszerveztük és lebonyolítottuk:

2017 március 1.-től és november 31 között rendszeresen fogadtuk a bejelentkezett anyaországi diákokat akik meglátogatták a szülőházat. A legtöbb diákcsoport rendhagyó történelem órán vett részt, s a helytörténet ismertetésére segítségünkre voltak a Bethlen Gábor Alap által támogatott helyismereti feladatlapok. Közel 2000 diák részesült ebben az ismertetésben, ezáltal megismerve nemcsak erdély fejedelmét, de az egykori erdélyi határ történetét.
2017. május 27.-én megrendezésre került a Dél-Erdélyi fiatalok találkozója című program amelyet Szövetség Napjaként is ünnepelünk. Ez esemény alkalmából az emlékház udvarában az alapítvány dél-erdélyi ottonaiból és erdély távolabbi szegleteiből érkeztek gyerekek, akiknek a dal versenyt szerveztük. Minden versenyző jutalomban részesült, majd a Veronaki Zenekar tartott koncertet, amit a gyerekek igen nagy örömmel fogadtak. A program déván fejeződött be, ahol a békéscsabai Hetvenszerhétszer zenekar koncertjével zárult.
2017 Június 15 és Szeptember 15.-között Marosillyén, a Bethlen Gábor Szülőházában megszerveztük a nyári állandó kiállítást. A három hónap alatt négy fiatal vett részt a programban akik az átutazó vendégeket és csoportokat fogadták. Mindez a munka igen nagy jelentőséggel bízt, hiszen ezek a fiataljaink megtanultak önállóan különféle vendéglátói és idegenvezetői feladatokat ellátni. A programban részt vett fiatalok: László Sándor, László Pistuka, Nitu Alex, és Erdős Amália. Mind a négy fiatal a vendégfogadáson kívül, a ház belső teendőiben és a kertészeti munkákban is egyaránt segédkeztek.
2017 szeptember  30.-án a Veres Bástya részt vett a Reneszánsz Kastélyfesztivál egyik helyszíne ként, ahová több helybéli magyar család, reneszánsz társaság tagjai, a Szent Ferenc Alapítvány gyerekei töltötték be a bástya udvarát. Az egésznapos programon a résztvevők kézműves foglalkozáson, középkori szentmisén, a dévai gyermekzenekar koncertjén, középkori lakomán vehettek részt.
2017 november 15-i Bethlen Gábor születésének évfordulója, a magyar szórvány napja is egyben. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy ezen ünnepséget megszervezzük Marosillyén, de a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban eme jeles esemény alkalmából ünnepséget szervezetek, ahol alapítványuknál nevelkedő diákok is sikeresen szerepeltek.
Ezúton Köszönjük a Bethlen Gábor Alap, Bethlen Gábor Szülőháza fele irányuló támogatását, amelynek jóvoltából a programok nagy részét és a gondnoki funkciók ellátását sikeresen biztosíthattuk a 2017-es évben. Ezt az eredményességet a jövőben is szeretnénk folytatni, mindezzel továbbra erősíteni történeti és kultúrértékeink megőrzését és továbbadását Dél-Erdélyben, a szórványban.
Varga Csaba
Házvezető

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Hiszem, hogy Isten a ma embere számára is meg akar születni! Tudom, hogy nem értük el az álmainkat lezáró plafont, földi létünk kibontakozásának korlátait. Az emberi élet nagy meccsét még nem fújták le! Van tovább! Isten minket is vár, e fiatal évszázad megszeppent fiait. Karjai roskadoznak ajándékaitól.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. április 9. csütörtök, Erhard napja van. Holnap Zsolt napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Együtt dolgozik Isten az emberrel

Szeretem magam elé képzelni, hogy Szent József fogja a fűrész egyik végét, a másikat a Mindenható Isten, vágják a fát, bölcsőt, ajtót, ablakot készítenek
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube