Növekvő turistaforgalom a Bethlen-szülőháznál

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_89926.jpgHunyad megyében nem csupán Déva, illetve Vajdahunyad várának nő folyamatosan a látogatottsága, de egyre nagyobb érdeklődés övezi a megye nyugati határán fekvő marosillyei Veres-bástyát is, amelyet Erdély nagy fejedelmének, Bethlen Gábornak a szülőházaként tartanak számon. A 20. században mostoha sorsra jutott épület 18 esztendővel ezelőtt került a dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonába, és a szakértelemmel végzett átfogó felújítását követően is folyamatosan szépül. Az utóbbi hetekben kerítést is sikerült felállítani a Veres-bástyához tartozó telek határán. A magyarországi támogatásból megvalósított fejlesztés kapcsán kérdeztük Varga Csaba gondnokot.

– Valóban sikerült végre bekerítenünk a Veres-bátyához tartozó területet. A magyar kormány által fenntartott Bethlen Gábor Alap központi és regionális forrásaiból 850 ezer forintos támogatást kaptunk, amelyből 280 méternyi vad- és vagyonvédelmi kerítést építettünk. E támogatást ezúton is köszönjük, hiszen most már mindenki számára nyilvánvalóan jelezni tudjuk a terület egységét. Aki belép a kapun, láthatja, hogy meddig tart a kert, áttekinthetők a látogatásra alkalmas emlékhelyek: az idén adományként felállított Bethlen Gábor-szobor, a ház túloldalán álló kopjafa, a házfalon elhelyezett emléktábla, a régi várfal csonkja. Mindezeket érdemes végignézni, hiszen valamennyi Erdély aranykorát idézi.
– Ez a történelmi visszapillantás a ház falain belül is folytatódik...
– Igen. Örömmel mondhatom, hogy egyre inkább múzeum-jelleget ölt az épület. Sajnos, amikor a házat átvettük, csak az üres falak voltak. A berendezésnek nyoma sem maradt. Ezért önerőből próbáljuk megteremteni az emlékház-hangulatot, és ilyen téren bármilyen adományt szívesen fogadunk, legyen az korabeli bútor, emléktárgy vagy bármi más. Időközben azonban sikerült néhány állandó kiállítást megnyitni. Az első és talán legjelentősebb a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére a nevét viselő tárlat, amely szakszerűen megszerkesztett, szöveges, képes pannók által ismerteti a nagy fejedelem életét, korát. Idén egy érmekiállítást is kaptunk adományba, amely szintén pannókon, illetve korabeli érmék élethű másolatával ismerteti a Bethlen korában használatos pénzeket. És szintén idén gazdagodott a ház egy értékes fotókiállítással is, melyet az alagsori teremben szeretnénk minél előbb berendezni. Ez Marosillye száz évvel ezelőtti arculatát mutatja be.
– Hogyan történik a ház látogatása? Állandó jelleggel nyitva van? Vagy szükséges az előzetes egyeztetés?
– Az egyeztetés, főleg nagyobb csoportok esetében szükséges. Nyári időszakban: június 15. és szeptember 15. között gyakorlatilag állandó a nyitva tartás. Ez időben a dévai Szent Ferenc Alapítvány fiataljai itt tartózkodnak, és szeretettel fogadják a látogatókat reggel 8 és este 20 óra között. Az előzetes egyeztetés ilyenkor sem árt, hogy kiküszöbölhessük az esetleges torlódásokat. A nyári időszakon kívül pedig mindenképp szükséges a bejelentkezés, mert ilyenkor gyakran Déváról kell kiutaznunk, hogy kinyithassuk a házat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Bethlen Gábor emlékét minél többen megismerjék, ezért az elmúlt esztendőkben is igyekeztünk minden látogatási kérésnek eleget tenni. Az évek során egy kis program, körút is kialakult a Veres-bástyánál, amely kirándulócsoport esetében is belefér egy órába. Ez a kertben említett emlékhelyek felkeresésével indul, majd az állandó kiállításokat tekinthetik meg a látogatók. Az emeleti teremben rövid előadást szoktunk tartani a ház történetéről, illetve néhány helytörténeti érdekességet ismertetünk, majd a szomszédos helyiségben ajándéktárgyakat vásárolhatnak a turisták. Végül a pincehelyiségben egy dokumentumfilm megnézésével zárul a látogatás. Ez, mint említettem, egy órába belefér. Aki több időt tud szánni Marosillyére, annak bővebb, falatozással egybekötött programot is ajánlani tudunk. És külön kínálatot jelent még a rendhagyó történelemóra. Az erre jelentkező diákok – többnyire magyarországi vagy székelyföldi csoportok – egy játékosan megszerkesztett kérdőívet kell kitöltsenek a Veres-bástya látogatása során. Közben reneszánszkori ruhákat ölthetnek és a vártúra végén házi jellegű süteménnyel kínáljuk őket.
– Miből sikerül fenntartani a házat?
– Bár rendkívül fontosnak tartjuk a műemlékvédelmet, történelmi hagyatékunk ápolását és a Veres-bástya sorsát különösen a szívünkön viseljük, a Szent Ferenc Alapítványnak mégis más az elsődleges küldetése. Ezért nagyon fontos számunkra a Bethlen-szülőház látogatási díjából begyűlt adomány, melyet teljes mértékben a ház fenntartására, a karbantartási munkákra, gondnoki fizetésre tudunk fordítani. A nagyobb fejlesztési munkálatokra pályázni szoktunk, és újra köszönettel mondhatom, hogy mind a hazai, mind pedig a magyarországi támogatók évről évre biztosítják a kisebb-nagyobb fejlesztésekhez szükséges anyagi hátteret. 12 évvel ezelőtt vettem át ez épület gondnokságát és azóta folyamatosan közeledünk az önfenntartás felé. A cél az lenne, hogy a ház tudja eltartani magát.
– Mekkora turistaforgalommal lehet számolni?
– Nagyjából 3500 látogató fordult meg itt a tavaly. Az utóbbi években a látogatók száma folyamatosan gyarapodott, évente átlagosan közel félezerrel. Bár történelmi jelentőségét tekintve a Veres-bástya méltán egy szintbe hozható Déva, illetve Vajdahunyad várával, sajnos Bethlen szülőháza évszázadokig teljesen háttérbe szorult. A 20. század elején a nagyenyedi diákok egy emléktáblát helyeztek el a ház falán, amelyen leírták, hogy 1580-ban itt született Bethlen Gábor. Ez már fontos lépés volt. Hiszen a Trianon utáni mostoha időszakban is sokan megálltak itt, megnézték az épületet – legalább kívülről –, és hírét vitték, hogy az aradi út mentén van a ház, amelyben valamikor meglátta a napvilágot Erdély aranykorának megteremtője. A mostani értelemben vett turistaforgalomba való beillesztése a háznak eléggé nagy munkát, energiát igényel. De úgy érzem szépen haladunk ezen az úton.
– Vannak-e állandó jellegű programok, amelyek esetleg nagyobb számban vonzzák ide a látogatókat?
– Számunkra a legfontosabb a hagyományos értelemben vett műemlék-látogatás. Amikor a turisták célirányosan ide jönnek és egy kis időt szánnak arra, hogy megismerjék Bethlen Gábor korát, munkásságát. Természetesen az évek során, helyi összefogással kialakultak állandó rendezvények is. A legjelentősebb a dévai Szent Ferenc Alapítvány szervezte, május utolsó vasárnapján megrendezett Szövetség Napja. Idén kiemelkedően szép és felemelő rendezvény volt ez. Nagyon sokan eljöttek, gazdag, színes programunk volt és önzetlen adakozók jóvoltából sok mindennel gyarapodott a ház turisztikai kínálata is. Szobrot, fotó- és érmekiállítást avattunk, és sikerült a parkolót is elrendeznünk. Szeptember utolsó hétvégéjén szintén éves rendszerességgel tartjuk meg itt a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság Reneszánsz kastélyfesztiváljának egy mozzanatát, november 15-én az RMDSZ-szel és helyi civilszervezetekkel közösen emlékezünk meg Bethlen Gábor születésnapjáról. Ezek mind olyan alkalmak, amikor akár több százan is megfordulnak Marosillyén, hírét vive a Veres-bástyának. Szívből remélem, hogy egyre jobb hírét, hiszen akik több éves kihagyással térnek ide vissza, mindig meglepődve állapítják meg, hogy mennyit épült-szépült a ház és környéke. Köszönet mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárulnak ehhez.
Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com