Szent Borbála Napköziotthon - Parajd

ImageNagy ajándékot kaptunk MA, Csaba testvér gyermeknapra, gyermekeinek ajándékozta a Szent Borbála Napköziotthont.

Dicsértessék a Jézus Krisztus,

Békesség Istentől.

 

Nagy ajándékot kaptunk MA, Csaba testvér gyermeknapra, gyermekeinek ajándékozta a Szent Borbála Napköziotthont.

Van öröm ,mely soha nem apad,

s ez az öröm: ADD MÁSOKNAK MAGAD!

Mig élsz, magadot mindig adhatod,

adj jó szót, vigaszt, s ha van falatot....


     Földi létünk talán a legfontosabb célja, hogy ünnepet szervezhessünk magunknak és egymásnak. Életünk aprobb gyözelmeit közösen, együtt meg kell ünnepelnünk. Az ünnepek erősitik hitünket ,összetartozásunkat,közösségünket. Ezek az ünnepek az élet forrásai lehetnek, szaporodó gyümölcsük életet hozhat. Jó lesz látni ,hogy a kis összefogásunkból ,hogyan kezd épülni, bontakozni a holnapunk.
Megindult ,és folytatódik az élet a Szent Borbála Otthon, új épületében. Nemcsak azok lépik át napról napra az otthon küszöbét, akik a beinditás ,a megszervezés feladatait vállalták fel, nem csak azok fordulnak, akik az utolsó simitásokat végezték, hanem az érdeklődők , a lelkes segitők ,a gyerekeinknek kedves jó szivű keresztszűlei.
2009.Junius 1. Az Otthon életének jelentős napja. Elmondhatjuk, hogy túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, 36 tanuló mondhatja magáénak az Otthont. A közös étkezés ,a napi Ige melletti elcsendesedés imádkozás a mindennapi élet részévé vált.
Szent Borbála, december 4-én ünnepeljük. Minden történetkritikai megállapitás ellenére fény és vonzóerő árrad Szent Borbálából. Egy pogány apa nagyon szép lánya volt ,régóta vágyott a kereszténységre. A népi tisztelet a legenda különböző elemeihez kapcsolódik és gyakran imádkoznak neki. Védőszentjüknek tekintik a bányászok, hegymászók, harangöntők, épitőmesterek és köművesek szentje is. A vértanú szűz alakja és tisztelete olyan erővel sugárzik mintegy másfél évezreden át, ami fölér a történelmi adatokkal. Borbála Krisztus tiszta tükre volt, ezért képes sugározni az örök szentség világosságát.
Alakulnak a baráti körök, s a különböző alkalmak és foglalkozatások során már mindenki ismerős.Szoros kapcsolatot tartunk a helyi Önkormányzattal, az Általános Iskola minden osztályával. Alkalmaink, rendezvényeink ,nyitottak. Úgy élünk mint egy kis család -csak nagyobb létszámban. Szeretnénk ha mindenki is úgy érezné magát. Szeretnénk ha mindenki egyformán fontos lenne, ha mindenki figyelne a másikra ,ha egymás életének részesseivé lehetnénk.
Szép és hatalmas feladat amit a Szent Ferenc Alapitvány alapitója Böjte Csaba testvér szeretetével felvállalt, megtette az első lépéseket , hogy megépüljön ez az Otthon . S bizunk abban, hogy Urunk megadja mindazt az anyagiakon túl is , ami a mindennaphoz kell, szeretetteljes munkatársakat s ehez a szolgálathoz mindannyiunknak szeretetet, derűt ,kedvet, erőt , reményt és hitet.
Megismertük hogy jött létre, most arról szolnél miként lett Otthon számunkra ebből az intézményből. Sokfelő jöttek a gyermekek, nagyon különbözőek ezek a megélt sorsok. Egy azonban nem különbözik ez a Ház, amely otthonná vállik minden gyermek számára. Először bizony meg kellett ismerni a gyerekeket melyben segitettek a beszélgetések, játékok, közös tanulás ,szereplések.  Olyan otthon lett ez a ház melyben mindenük megvan. A jó szivvel elkészitett ,álldott étel , a tisztára takaritott szobák , a tisztára mosott ruha, a fürdőhasználat.
Otthonná segit változtatni ezt a házat az is ,hogy megtanultunk együtt ünnepelni. Szépül a környezetünk is,az udvarra a gyerekekkel együtt ültetett virágoskert. Utoljára ami a legfontosabb ez a ház lelki Otthonunk is , mert Isten igéje is közénk jön. Mindennap elhangzik egy aranymondás ,melyet a gyerekeink a szivükben zárnak.
Tudom, hogy az elmondott sok jó és szép dolog mellett gondok, nehézségek is vannak közöttünk, körülöttünk. Ez törvényszerű, mert ahol valami Isten szerint való kedves elindul ,ott az ősellenség is munkához kezd ,megőpróbálja lerombolni mindazt ,a jót ,ami számunkra készül. EZT PEDIG NE ENGEDJÜK !

Ma a tiéd körülötted minden

Adhatsz belőle ,adj hát kinek nincs

Mert jön egy nap talán nemsokára

S kihull kezedből minden földi kincs.

 

Csak az lesz a tiéd, amit adtál,

Csak az mi minden kincsnél többet ér,

A tett, a szó, mit szeretetből adtál,

Veled marad, s örökké elkisér......


    Ajándék, Olyan jó dolog ajándékot kapni és olyan fontos hogy mi magunk is ajándékká váljunk. Sokféle ajándék van, minden szülő gyermekének a lét ajándékát adja. Jó lenne ha közösen gyermekeinknek meg tudnánk adni egy nyugodt ,békés ország ajándékát.
SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI AZOKNAK A CSAPATOKNAK, CSOPORTOKNAK A MUNKÁJÁT AKIK SOKSZOR EMBERFELETTI TELJESITMÉNYT NYÚJTOTTAK AZ ÉPITKEZÉS SORÁN.
Legyen ez az Otthon, Isten lelkének mühelye, a szolgáló szeretet, vigasztalás és a reménység Otthona ! Merjünk értékes vetőmagot szórni a holnapba ! Istennek az a célja ,hogy mint ,minden nép ,úgy a mi népünk is erős ,egészséges és egységes legyen. Legyen áldott az Ő szent fölsége, és kérjük, hogy adjon erőt a mindennapi keresztjeink hordozásához ,a nehézségek vállalásához, a verejtékhez, mindahoz ami szükség önmagunk , nemzetünk és szép világ továbbteremtéséhez.
AZ NAPKÖZIOTTHON GYERMEKEI NEVÉBEN, KEDVES MMUNKATÁRSAM ENGI ÁGI NEVÉBEN  KÉREM, SZENT BORBÁLA IMÁDKOZZÉL ÉRETTÜNK, CSABA TESTVÉR KÉRJÜK ÁLDJA MEG NAPKÖZIOTTHONUNKAT.
Hálás köszönettel, Kovács Ágnes
Image

Image

Image