„Itt születtem, itt van dolgom”

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_csiksomlyoiblanka.jpgMaroshévíz mellett, Galócáson születtem 2001-ben. Galócás egy többségében románok lakta kis falu. Otthon román környezetben nevelkedtem, de magyar iskolába jártam és a családban is magyarul beszéltünk.

Abban az időben meghatározó volt az életemben a román nyelv és kultúra. Amikor Kászonba kerültem, ahol az emberek nem nagyon beszélik a román nyelvet, számukra szenzáció volt, hogy jól tudtam románul. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert itt, Erdélyben ez a nyelvi kérdés sokszor felmerül, vitákhoz vezet. Én úgy érzem, azáltal, hogy gyerekkorom óta mindkét nyelvet anyanyelvi szinten tudom, csak több vagyok és nem kevesebb!
A szüleim, mikor 10 éves voltam, elváltak. Előtte sem volt túl jó az anyagi helyzetünk, és a szakadás után ez csak rosszabbodott. Édesanyám Maroshévízen egy gyárban dolgozott, de sokat sírt a kilátástalanság miatt. Egy napon elkezdett arról beszélni, hogy talán jobb lenne nekünk, ha gyerekotthonba adna minket. A nővéremmel hamar beleegyeztünk, a bátyám ellenezte, a húgom nem szólt semmit. Mivel a helyzetünk nem javult, hamarosan a kászoni gyerekotthonba kerültünk mind a négyen.
Emlékszem, hogy egy szombati napon érkeztünk meg, és nagyon furcsa látvány fogadott minket. A gyerekek épp ház körüli munkán voltak, kertet gondoztak, háziállatokat etettek, stb. Ez furcsa volt nekünk, mert a mi szegényes falunkban alig láttunk állatokat és gazdálkodást. Viszonylag hamar hozzászoktunk az ottani élethez, és mi is végeztük a feladatainkat. Nagyon szerettem a szép környezetet és a tágas udvart. Kászonban nevelkedtem 8. osztályos koromig. Jelenleg a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központban élek, és Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnáziumban tanulok filológiát. Anyanyelvi szinten tudok magyarul és románul, középfokú nyelvvizsgám van németből és jelenleg angolul tanulok. Idén érettségizem, arra gyúrok, hogy minél jobban teljesítsek.
A továbbtanulás terén sok minden megfordult a fejemben. Egy támogatómnak köszönhetően betekintést nyerhettem a néprajz világába és eldöntöttem, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni. Kolozsvár és Budapest egyetemei között hezitáltam. Budapest mellett nagyon erős érv volt, hogy anyukám ott dolgozik és lakik a húgommal együtt, de végül rájöttem, hogy hiába szeretnék a közelükben lenni, ha a jövőmet hosszú távon itt, a szülőföldemen képzelem el. Erősen belém van gyökerezve a haza iránti szeretet. Nagyon szeretném, ha a társaim között egyre többen hasonlóan gondolkodnának. Biztos vagyok benne, hogy nem szeretnék máshol élni, csak itt, a mi varázslatos Erdélyországunkban. Hiszem, hogy ahol születtünk, ott van dolgunk. Én szeretném a néprajz által megőrizni a hagyományainkat, ami erős gyökereket, biztos alapot jelenthet az utánunk jövő generációknak.
Balla Blanka (18 éves, a Szent Ferenc Alapítvány egyik növendéke)
www.csalad.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Minden felfedezés olyan, mint a hajdani kőbalta, melyet Káin és Ábel kézbe vett. Nagyszerű szerszám, általa megvédhették magukat a vadállatoktól, élelemhez juthattak, óriási mérföldkő volt az eszközök kézbevétele, de sajnos gonoszságot is lehet tenni vele, lehet vele ölni. Isten minden ajándékát lehet jó és rossz célokra felhasználni. Ugyanazokkal a betűkkel Istent dicsőíthetjük, de gonosz rágalmakat is leírhatunk, terjeszthetünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 21. hétfő, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nem az ács ez?

„Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? S ugye, nővérei is itt élnek közöttünk?” [Mk 6,3] – kérdezték a názáretiek, mikor Jézus felnőttként vidékükön tanított.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube