Ormányerdő!

Nagyon szeretem a természetről szóló filmeket! Szikrázó napsütésben ugráltak ki a kék tengerből a karcsú delfinek és mintha játszadoztak volna!I ilyenkor kerítik be a zsákmányukat, közösen vadásznak, vagy csak örülnek egy kis apróság születésének! A kis delfinnek, a megszületése után, nagyon rövid időn belül levegőre van szüksége! Meghal, ha nem kap!

Kedves Csaba testvér!

Kedves testvérek!

Nagyon szeretem a természetről szóló filmeket! Szikrázó napsütésben ugráltak ki a kék tengerből a karcsú delfinek és mintha játszadoztak volna!I ilyenkor kerítik be a zsákmányukat, közösen vadásznak, vagy csak örülnek egy kis apróság születésének! A kis delfinnek, a megszületése után, nagyon rövid időn belül levegőre van szüksége! Meghal, ha nem kap!

Ilyenkor az egész delfin csapat körülveszi a picit és a felszínre lökdösik! Vegyen levegőt! Éljen! Ez az élet alap törvénye : Az élet élni akar! Nem mérlegel! Jók e mostanában a vizek errefelé?Van e elég és jóízű hal! Nincsenek e ragadozók a közelben? A kicsi nem akadályozza e a csapatot a játszadozásban, a vadászatban?

Ezeket a kérdéseket nem teszik fel! Élnek és segítik mások életét! A Prohászka Ottokár Élet Háza egy ilyen hely szeretne lenni! Itt élnek majd családok és segítik mások életét!

Sokat töprengtem, hogy miért segítik sokan Csaba testvér munkáját, küldetését! Többször utaztam vele és olyan házak mellett is mentünk el, ahol nincs víz és villany.Az ablakokból helyenként rozsdás és ferde kályha cső nyúlik ki. Ott elmesélte, hogy itt laknak azok, akik nem tudtak fizetni és ezért mindent, áramot , fűtést és vizet kikapcsoltak a házból! "Szellemblokk"- nak hívják ezeket a panell házakat! A szomszédok még vizet sem adnak ezeknek a lakóknak! Ide hívott. Menjünk be és bár udvarias gesztussal hárítottam, igazából féltem!

Arra gondoltam, hogy itt simán leszúrhatnak! Miért kockáztassak? Csaba testvér egyik munkatársa, akkor nőtt szememben legalább fél métert, amikor egy elkóborolt leánykát kezdett keresni, ezekben a házakban! Én kint maradtam at autóban, hogy könnyen tudjunk menekülni, ha muszáj, de ő ment befelé habozás nélkül! A sötét lépcsőházban álldogáló fiú csoportot kérdezgette és indult fel az emeletre, és meg is találta!

Arra gondoltam, hogy ha valaki eltűnik, valahol távol, pl, egy újságíró, vagy geológus, akkor szinte egy ország megmozdul és expedíciót szerveznek, pénzt gyűjtenek, de ha valaki mellettük éhezik, vagy fázik, vagy nincs vize, akkor könnyen mondják. hogy az apja elitta! Nem a mi dolgunk!

De más miatt is kerülhet valaki bajba! Olyan kölcsön szerződéseket írat alá némely bank, hogy az még húsz évvel ezelőtt is börtönnel büntetendő uzsora kamatnak számított! Most mivel a Bankok nál van a pénz. olyan törvényeket ügyeskednek ki, hogy ez ma már jogszerű és nem számít, hány család élete megy tönkre, csak a "szent" haszon meglegyen! Egy bróker, aki az egy kórház pénzét ellopta, az megakadályoz 10-20 szív műtétet! A beteg meghal, mert nincs pénz operációra!

Akkor ez a bróker tömeggyilkos! Mi ma ennek a büntetése? Semmi! Néhány hónap háziőrizet és utána mivel ez drága, élhet szabadon! Persze néhány tárgyaláson meg kell jelennie A jogászok kicsit bújócskáznak , jó sok pénzért , a törvények között, de a végén a vádló és a védő a vállukon viszik ki a nyilvános bűnöst a tárgyalóteremből a bíró elérzékenyült tekintetétől kísérve! A "jogszolgáltatás" megtörtént! Igaz,hogy mi az adó forintjainkért "Igazságszolgáltatást" szeretnénk, de ez őket nem érdekli!

Én talán azért is segítettem a Dévai Gyerekek Alapítványát, mert így megnyugtattam a lakismeretemet!

Nem volt kedvem a nyomornegyedeket járni, pl, a Zsil völgyében, ahol mivel a bányákat bezárták, szinte mindenki munkanélküli! Adok inkább pénzt csak menjen valaki!

Behoztak onnan olyan 11 éves magyar kislányt az egyik házba, úgy hogy nem járt egy napot sem iskolába! A szemétdombon kapirgált, hogy életben maradhasson!

Most ezt senki nem mondná meg a külseje alapján, mert ugyan olyan kedves és aranyos, mint a többi gyerek!

Ehhez persze kellett valaki, aki őt észrevette, hazavitte, megetette, tanítgatta és a végén bemutatta a Templomban! Volt is öröm! Kellettek jótevők, akik ezt fizették, hiszen az az angyali türelmű tanár aki évekig külön foglalkozott ezzel a kislánnyal , neki is kell valami fizetés, hogy élhessen! A házakat fűteni kell és hiába mozognak sokat a gyerekek az a meleg nem elég, gáz is kell a fűtéshez! Szárhegyen olyan hideg van néha, hogy a csatorna csövek is befagynak, akkor azután lehet járni a bió WC be az épülettől 50 m-re a mínusz 20 fokban is!

Egy másik filmen a kis elefánt születését mutatták be! A pici elifánt olyan gyámoltalan , védtelen volt! Nem tudott lábra állni, csak próbálkozott! Az anya segíteni próbálta az ormányával, de nem csak ő, hanem a pici nővérei, tantijai és a távolabbi rokonok! Mindenki próbált az ormányával a picurnak segíteni és így azt valóságos ormányerdő vette körül! Simogatták, tisztogatták elkapták, mielőtt eldőlt volna ! Arra gondoltam, mikor egy aranyos több gyermekes családot néztem, hogy eza kis totyogó plencis apróság mennyire körül van véve szeretettel és gondoskodással! Az anya állandóan mellette volt. Engedte, de ami veszélyes volt, attól visszahúzta! A négy éves forma nővérkéje is sokszor elkapta és visszafordította az anyuka felé.

A legénykék is játék közben félszemükkel figyelték a picit és beavatkoztak, ha az a kukával, vagy az elektromos vezetékkel szeretett volna játszani! Egy ilyen gyereknek mennyivel gazdagabb lehet az érzelem világa, mint akinél csak szülők, vagy csak édesanya van!

Minden ember boldog szeretne lenni! Sokat dolgoznak, éjjel nappal hajtják a pénzt és ebbe szinte nem fér bele a gyerekeikkel töltött idő! Megkap mindent a gyerek, csak éppen a szeretetből lesz hiánya! Azután lehet csodálkozni azon, hogy akit a TV nevelt az sivár, lusta, pimasz és a legkisebb gond esetén benyalja a füvet! Neki is kell egy kis boldogság!

Egy embernek szüksége van hitre, szeretetre, jó családra, jó munkahelyre és sok barátra, akik öt segítik! A munka is fontos dolog! A jól végzett munka öröme semmivel sem pótolható!

Az Élet Háza építésekor sokat tanulunk egymástól! Ellessük a meterfogásokat! A rendszeres közösségben végzett értelmes tevékenykedés meghozza a jókedvet és a jól végzett munka örömét!

Remélem később egy "ormányerdő" szerű segítséget is tudunk adni a nehéz helyzetben lévőknek, de ehhez kell, hogy legyen egy összeszokott csapatunk! A közös ima, éneklés, munkálkodás mind mind csiszolja a lelkeket és segít az összeszokásban!


2007. VII 22. Boros András

a csobánkai építkezés koordinálója