Elítéltek gyermekeinek adnak lelki támaszt a gyarmati táborban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_02vezet-1.jpgA megszokott nyári táboroktól teljesen eltérő, „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” mottójú bűnmegelőzési célú tábor zajlik a napokban Balassagyarmaton. Az eseményre a Balassagyarmati Fegyház és Börtön elítéltjeinek gyermekei és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott fiatalok kaptak meghívást.

A program a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, illetve a Vidékfejlesztési Hálózat segítségével, a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület és a Gondoskodás Közhasznú Egyesület összefogásával valósult meg. A projekt egyik érdekessége, hogy fogvatartottak gyermekei hasonló helyzetű erdélyi gyermekekkel vehetnek részt benne, és többek között művészeti értékek bemutatásával szolgálja a gyermekek ösztönzését.
Az egyhetes művészeti tábor foglalkozásainak középpontjában a komolyzene, a könnyűzene, a tánc és a jobb agyféltekés rajzolás áll, emellett előadások, beszélgetések színesítik a táborozók napjait.
A program célja, hogy olyan értékeket adjon át a részt vevő fiataloknak, amik kapaszkodót adhatnak a mindennapi életben való eligazodáshoz. Választási és döntési lehetőségekkel szeretnének utat mutatni a helyes értékrend felé, mellyel hatás gyakorolható a büntetését töltő szülőre is, hiszen a családi kapcsolatok erősödésével a börtönártalmak is csökkenthetők.
Böjte Csaba délelőtt a nyírjesi táborban kereste fel a gyerekeket. Szokása szerint szívesen tréfálkozott is velük 
Gálaműsor koronázta meg a hetet
A tábor szervezői egy felejthetetlen rendezvénnyel szerették volna a társadalom figyelmét felhívni azokra a nehéz sorsú gyermekekre, akik szüleik börtönbüntetése miatt kényszerárvák lettek. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében csütörtök délután tartott gálán két előadást mutattak be. A börtönőrök és a fogvatartottak védőszentjének, Szent Adorjánnak életéről az elítéltek egy általuk írt és megzenésített musicalt mutattak be, Várnagy Andrea zongoraművész részvételével. Ezt követően a táborlakók a Muzsika hangjai című musicalből adtak elő részleteket, valamint egy közös énekléssel varázsolták el a jelenlévőket. A gyerekek ezzel az előadással nemcsak a jókedvű szeretet gyógyító erejére igyekeztek felhívni a figyelmet, hanem a börtönben élő szüleiket is szerették volna így megajándékozni.
Ma a Magyarországon fogva tartott személyekhez szerény becslések szerint is 32 ezer gyermek tartozik, Nógrádban a fenti tény több mint ezer gyermek sorsát határozza meg. Közülük 33 vehetett most részt a programban, további 17, Böjte Csaba atya gondozásában élő gyermekkel együtt.
Budai István, a fegyintézet parancsnoka hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtás szempontjából nagyon fontos, hogy hová adják vissza az elítéltet. Ha megmaradnak a családi kapcsolatai, akkor van esélye, hogy nem lesz újból bűnelkövető. Ez a kapcsolat javulhat, ha látja, hogy a gyermeke milyen pozitív élményekhez jutott az itt eltöltött hét során, és remélhetőleg együttműködőbb lesz az intézettel is. A gyermek hozzájut olyan élményekhez, amelyek alapján más gyerekek társaságát keresi a későbbiekben.
Böjte Csaba árvái valami irigylésre méltó lelki támasszal rendelkeznek, vallják a szervezésben besegítő szakemberek. Ezek a gyerekek ismerik az élet sötét oldalát, de a mögöttük lévő példaértékű érzelmi támogatás, ahogyan fel van építve a Szent Ferenc alapítvány, átsegíti őket a nehézségeken. Mosolyogva és méltósággal tudják viselni nem könnyű sorsukat.
A táborban töltött idő óriási segítség a fegyintézet dolgozói számára is, hogy még inkább leomoljanak azok a falak, amik az elítéltek és köztük vannak, s így egyre empatikusabban végezhetik majd napi munkájukat az elítéltek körében. S hogy mit gondolnak a gyerekek az itt töltött időről?
Mindkét csoportból megkérdeztünk egy-egy fiatalt, hogyan érzik itt magukat. Vidák Jázmin Bátonyterenyéről érkezett négy testvérével, Sav Mia román nemzetiségű kislány Déváról jött. Mindketten ugyanazt a választ adták a kérdésre: nagyon tetszettek nekik az itteni programok, de legszebb emlékként a táborban szövődött barátságokat viszik haza magukkal!
Fotó: Teknős Dominik
Sziládi Krisztina
www.nool.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ha én megengedem, hogy a gyermekkönyvtárunkba valami bekerüljön, arról hiszem, hogy a fiatalok javára válik. Isten jobban elrejthette volna az atomvilág vagy az univerzum titkait, de ha csak olyan „magasra” tette, hogy mi is el tudjuk érni, akkor igenis gyermeki kíváncsisággal fel kell ütni a könyv lapjait, de ezt a több ezer éves múltunk által szerzett tapasztalatok elővigyázatosságával kell megtennünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. szeptember 22. vasárnap, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mária szűzi életformája

Mária szűzi életformája a maradéktalan Istennek való önátadás kifejezése, hogy ő szívvel és lélekkel, testestül-lelkestül „igent” mondott az isteni tervre, egész lényével kizárólag Istenhez tartozik.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube