Egyedülálló kezdeményezés támogatja a megmaradást Kárpátalján

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_743556301456088234980825944986322581061632o.jpgBár rendhagyó módon, de idén is megrendezik a kárpátaljai Szülőföldön maradás napját, amelyet a vírushelyzetre való tekintettel online szerveznek meg október 26-án. A Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért önkéntes munkacsoportja által életre hívott esemény fővédnöke idén is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes lesz.

– A 2019-ben megalakuló, Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért önkéntes munkacsoport első célkitűzése között szerepelt egy olyan nap megszervezése, amelyik csak Kárpátaljáról szól, ahol bemutatható a régió multikulturalizmusa és azon kiemelkedő értékei is, amelyeket a Jóisten adott nekünk – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Simon Dominika. Az önkéntes mozgalom elnöke felidézte, hogy a szülőföldön maradás támogatása céljából életre hívott kezdeményezés hamar támogatókra talált: Böjte Csaba atya mellett – aki örömmel tett eleget a szervezők felkérésének, hogy a bemutatkozó rendezvény fővédnöke legyen – Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint több ifjúsági és egyházi szervezet is a Szülőföldön maradás napja nevű rendezvény mellé állt.
A sikeres esemény után egyértelművé vált, hogy a programból szeretnének hagyományt teremteni, de a járványhelyzetre való tekintettel a tavalyi koncepció idén nem lett volna tartható. Az elszánt szervezők viszont ennek ellenére is az esemény megtartása mellett döntöttek,
így a Kárpátalját ünneplő eseményt – számos közreműködő segítségével – október 26-án online rendezik meg.
A tavalyi rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével zarándokoltak a kárpátaljaiak
Simon Dominika az idei programokat ismertetve elmondta: a hat órától kezdődő közvetítés három részre oszlik majd fel. Először a Szülőföld blokkban a közéleti és civil kárpátaljai emberek osztják meg gondolataikat, ezt követően a Megmaradás blokkban Böjte Csaba testvér előadását, egy Németországból hazatért fiatal vállalkozó történetét, valamint egy kilencvenéves hölgy kárpátaljai életútját és fiatoknak szóló üzenetét hallhatják. A harmadik, az Értékeink és kincseink blokkban pedig mindent bemutatnak, ami kárpátaljai: a természeti és kulturális értékeket, a népmeséket, néptáncokat, énekkart, a gasztronómiát, a humort, illetve a kárpátaljai vállalkozásokat.
A fő szervező felhívta arra is figyelmet:
különösen fontosnak tartják, hogy ne csak a helyi magyarságot, hanem a Kárpátalján élő többi nemzetiségeket is be tudják vonni a programokba.
www.magyarnemzet.hu
Fotó: A tavalyi rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével zarándokoltak a kárpátaljaiak

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mi hisszük, hogy Isten minden embert ugyanabból az anyagból teremtett, nem volt „selejtes masszája”, amiből egyes népeket, embercsoportokat formált. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 26. csütörtök, Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás mondja

Nem csupán gondolati lények vagyunk, hanem test és lélek. Jézus mondta: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készít, akik őt szeretik.” [1Kor 2,9]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube