Isten nem termel selejtet

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_316625_bojtecsaba.jpgSenki sem vitatja, hogy gyerekkori traumáink egy életen át elkísérnek minket. Nem mindegy viszont, hogy mit kezdünk ezzel a ténnyel. Skrabski Fruzsina Traumáinkon innen és túl című dokumentumfilmje olyan sikeres felnőtteket mutat be, akiket erősebbé tettek gyermekkori fájdalmaik. Online premier nálunk az Indexen, az Indavideón.

A filmből megismerjük Szabó Borbálát, a Nincsenapám, seanyám című életrajzi könyve szerzőjét, aki saját gyermekkori emlékei alapján írta meg szülei válását, és azokat a konfliktusokat, amiket a talajt vesztett édesanyjával élt meg. Ma sikeres író és családanya.
A filmesek elmentek Böjte Csaba dévai gyermekotthonába is. A szerzetes azt vallja, hogy Isten nem termel selejtet. Egykori gondozottjai – ma már több mint hatezren vannak – szinte mindannyian dolgos, családszerető felnőttek lettek.
Vállalta a szereplést Bagi Iván is, aki az ország egyik legnépszerűbb humoristája, és – amit kevesebben tudnak – termékeny költő is. Megdöbbentő nyíltsággal beszél arról, hogy kisgyermekként verték, félelemben tartották nevelőszülei. Azt mondja, rosszkor volt rossz helyen, de már megbocsátott a nekik.
Tóth Zsé Ferenc gyerekkorában nevelőotthonokban élt, volt hajléktalan, és a törvénnyel is meggyűlt a baja. Huszonnyolc évesen érettségizett, ma a harmadik diplomájáért tanul, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeken segít.
www.index.hu