Nevelnek - szeretettel, szeretetre

ImageCsaládias hangulatban tanul, játszik mindennap húsz nehéz sorsú gyerek Böjte atya délutáni iskolájában Gyergyószentmiklóson. Sokuk a meleg ebéden kívül  itt kapja meg azt a szeretetet, amelyet otthon nélkülöznie kell.

 

 

A régi felszegi iskola omladozó falaival, festetlen ajtóival és ablakaival délelőttönként elhagyatottnak tűnik, délutánonként azonban élettel, vidám nevetéssel telnek meg a termek. Húsz felszegi diák jár a délutáni foglalkoztató központba, ahol Bencze Réka Magdolna nevelőnő irányításával tanulnak, játszanak, kézműves- foglalkozásokon vesznek részt. Az ide járó gyerekek nélkülöző, problémás családból származnak, ahol a szülők gyakran nem fordítanak elég figyelmet rájuk. Mindannyian kedvelik a délutáni iskolát, nevelőjüket valódi családtagként fogadták el, akitől szeretetet, gondoskodást kapnak.

A szeretetkonyha jóvoltából mindennap meleg ebéd is várja az iskolásokat. Evés után tanulás következik, és csak azután a játék, de ez mindenkinek megfelel, hiszen a gyerekek saját bevallásuk szerint szívesen tanulnak, az oktató segítségével pedig könnyebben megy a lecke is. – A délutáni foglalkoztatásra, a közös tanulásra és játékra, barkácsórákra nagy szükség van – véli a nevelőnő –, hiszen a gyerekek egyébként csak az utcán lézengenének.
Az épület a katolikus egyház tulajdona, ingyen használhatják azt, a téli tüzelőt pedig Bartos Károly plébános segítségével sikerült beszerezni. – Mindig akadnak jólelkű emberek, akik segítenek – mondja Bencze Réka Magdolna. Van szomszéd, aki a tűzrakásban, favágásban segít, mások ajándékot hoznak, lehetőségeikhez mérten támogatják az iskolát. Sajnálatos, de igaz, hogy a gyerekek szülei közül csak kevesen segítenek be itt-ott. Nemrég elkezdődött az épület felújítása: a tető helyreállításán dolgoznak, és a kerítést is kicserélték már egy külföldi támogató jóvoltából.

Lázár Hajnal

Hargita Népe