A szeretet szebbé teszi a világot

ImageBihar megye - Böjte Csaba ferences-rendi szerzetes volt a meghívottja a Posticum által szervezett, Nap-mese programnak. Közönségtalálkozó gyanánt a meghívott szentmisét tartott a nagyváradi Bazilikában.

 

 

 Barna ferences-rendi szerzetes ruha, hozzá tökéletesen illő valaha halványbarna, most már kicsit őszülő haj, jámbor szempár, és a székely ember mentalitását híven tükrőző beszédmód. Böjte Csabát nem szükséges bemutatni, hiszen mindenki hallott már az árva és nehéz sorsú gyermekekért kifejtett áldozatos tevékenységéről. A Nap-mese program keretében az ismert ferences-rendi szerzetes látogatott el a nagyváradi Posticumba, hogy közvetlen beszélgetés-sorozat keretében jobban megismerhessék az érdeklődők. Péntek este a Szent Erzsébet kápolnában kezdődött a program, ahol a szalontai otthon árvái énekeltek és szavaltak. A közösen elfogyasztott vacsorát követően rövid beszélgetésre került sor, melynek középpontjában az élet szépsége és egyszerűsége volt.

Szeretettel nevelni
Böjte Csaba arra bíztatta a részt vevőket, hogy keressék meg az életben a szépséget, azokat a dolgokat, amikért hálásak lehetnek, és hagyják abba a siránkozást. Tanulják meg Jézustól a megértést és a spontaneitást és figyeljenek oda a körülöttük élőkre. A személyes találkozás Böjte Csabával megmagyarázza, hogy miért olyan népszerű a gyerekek (és nem csak) körében. Nem bonyolítja el az emberi kapcsolatokat, tudja, hogy nevelni szeretettel lehet, és hogy minden nevelő életében eljön az a pillanat, amikor el kell engedni egy kezet. Az anekdotái hitelesek, az egész élete hiteles, mert azok az elvek, amelyek szerint él, az maga az élet tisztelete. Szombat reggel a megszokott természetes nyitottsággal folytatódott a tartalmas beszélgetés. A találkozó alkalmával a személyiségéből sugárzó erő, arra bíztatta a jelen lévőket, hogy a szeretettel valóban szebbé lehet tenni a világot.
Zenés Szentmise
Az esti mise a Székesegyházban szépen kerekké tette a Nap-mesét. A Role együttes kájoni miserenddel tette még emlékezetesebbé a szentmisén elhangzottakat. Az evangéliumot Mons. Fodor József vikárius olvasta fel a Szent János könyvéből. A Bazilika padsorait teljesen megtöltő hívek arról hallhattak Böjte Csaba szentbeszédében, hogy a világ tele van indokolatlan siránkozással. Isten csodálatosnak teremtette a világot, az emberiség azonban ahelyett, hogy örvendező lélekkel köszönné Neki ezt meg, folyton csak a siránkozik. Soha még nem volt a történelem során olyan békés 20 év mint az elmúlt két évtized. Az emberiségnek sohasem volt ilyen kényelmes élete. Ennek ellenére az ember nem örvendezik, hanem csak panaszkodik. "Milyen jó volna ha végre megnyugodna az erdélyi magyarság is és egymás ócsárolása helyett Isten csodálatos voltára figyelnénk. Szüljük tele a falvainkat kacagó gyerekekkel! Nem valaki vagy egymás ellen, hanem az Isten dicsőségére!" - fogalmazott a ferences szerzetes. A mise végén a Role együttes további gyönyörű dalokkal örvendeztette meg a híveket, míg Böjte Csaba kezet fogott a hívekkel.
Aczél Dóra, Mészáros Tímea