József atya!!

Könyvbemutató a csíksomlyói kegytemplomban

 

2014. november 16-án, vasárnap a nagymise után, fél 12-kor P. Márk József OFM ferences szerzetes Csíksomlyói mozaik című könyvének bemutatójára kerül sor a csíksomlyói kegytemplomban. A kötet a szerző Csíksomlyón töltött közel 50 éves szerzetespapi szolgálatának, tapasztalatainak szubjektív keresztmetszete, a kegytemplom és a kolostor távolabbi múltjának története, közelmúltbeli történéseinek értelmezése.

„Aki Csíksomlyón kicsit is jártas, tudja, hogy közel fél évszázada a csíksomlyói kegytemplom és a szomszédságában levő kolostor elválaszthatatlan P. Márk József ferences szerzetes nevétől – áll a könyv előszavában. – József atya (…) 1969-től a székelység nemzeti kegyhelyének őre, a kommunizmus idején kihalásra ítélt Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány azon kevés élő tagjainak egyike, akik nemcsak a második világháborút követő időszak egyház- és kisebbségellenes évtizedeinek viszontagságai között álltak helyt, hanem akiknek volt, kellett legyen erejük ahhoz, hogy a kommunista diktatúra bukása után, az 1990-es években haló poraiból életre keltsék Szent Ferenc erdélyi rendtartományát. (…)

Mára bizonyossággá vált, hogy József atya egy a csíksomlyói kegyhellyel és kolostorral (…). Ő indította el a csíksomlyói kegyhely első honlapját, az elmúlt években pedig blogot indított, majd közösségi oldal tagja lett, hogy így is eljuttassa a Székelyek Nagyasszonyának örömhírét a világnak, esetleg olyanoknak is, akik ugyan nem térnek be a templomba, de az interneten keresztül belépve a virtuálisan létrehozott szakrális térbe, megérintettekké válhatnak. Rájött, a világháló olyan lehetőség, amelyen keresztül a lelkek művelése mellett a szellemet is gazdagíthatja, megmutatva a csíksomlyói szentélytől távol élők számára is a kegyhely és a kolostor ismert történeti vonatkozásai mellett nem hivatalos, ahogyan ő nevezi, rejtett történelmét, kulturális, egyházi kincseit.”

A könyvet a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány adta ki fr. dr. Orbán Szabolcs tartományfőnök engedélyével. A nyomdai munkálatokat a gyergyószentmiklósi Mark House végezte.

A könyvet fr. Urbán Erik templomigazgató és Borsodi L. László ferences sajtóreferens, a könyv szerkesztője mutatja be. A csíksomlyói ferencesek minden érdeklődőt szeretettel várnak!


(Ferences sajtószolgálat)b_300_300_16777215_00_images_stories_02.P.Mark_Jozsef_OFM.JPG