Bátorítalak...

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_117712084_3444236342300670_6681541702299735271_n.jpg"Aki kicsinnyé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában." 

Nagyon helytelen a mai kor mindent átjáró romantikus érzelmeivel magyarázni Szent Klára és Szent Ferenc viszonyát! 
Szent Klára, assziszi legelőkelőbb családjából származik! Akkoriban ezt az uralkodó réteget "maioreseknek" nevezték! Szent Ferenc fiatal korában társaival pont e réteg ellen lázadt fel, ők voltak a város lenézett kicsinyei, ezért egy sikeres forradalommal elűzték városukból az akkori uralkodó réteget, az urakat, nemeseket, a nagyokat! Ezek a családok ellen vonult fel Ferenc és társai fegyverrel Perugia falai alá, hogy még a vidékről is elűzzék őket! Ferencet e csatában elfogják és várbörtönbe zárják, ott raboskodott, míg az apja ki nem váltotta drága pénzen! 
Szent Klára lelki nagysága pont ott van, hogy Jézus mai evangéliumát tökéletesen megélve elhagyja apja palotáját, és tudatosan e legyőzött, lenézett réteghez csatlakozik! Akkoriban voltak kolostorok, a gazdag, tehetős családok lányainak, viszont a közösség melyet Szent Klára alapított az pont nem ilyen volt, mert Klára egy életen keresztül azért küzdött, hogy a tökéletes lemondásból, szegénységből építsen várfalat a kolostora köré! 
Képzeljük el, hogy abban a korban mit jelentett, hogy a város legelőkelőbb családjának a lánya, Klára csak azt ette meg, amit e legyőzött "csőcselék" egyik mezítlábas szerzetese összekoldult nekik! Ez még ma is durva lenne, de akkoriban ez olyan forradalom volt, mely megváltoztatta a világot! Igazából a középkor nagy szentjei tették le Jézus Krisztus szellemében Európa alapjait! Szent Klára az apja által legyőzött, bezárt, lenézett "kicsikhez" menekül, mondhatni tudatosan az ők foglya, túsza lesz, kiszolgáltatja magát nekik! Ezért olyan vehemens Klára édesapjának, családjának a kitörése mikor megtudják, hogy Klára és az ő testvére hogyan döntöttek! Klára élete, eszméjének fennmaradása ékesen bizonyítja, hogy e réteg emberben is meg lehet bízni, lehet együtt szép, nagy dolgokat tenni, velük együtt szentté válni!
Nagyon fontos lenne a társadalmunk rétegei között feszülő különbségeket áthidalni! Régebb ezek a feszültségek és a belőlük kirobbanó forradalmak, pusztítások, egy város, egy vidék életét nyomorították meg! Sokat fejlődött a világ, ma nem assziszibeli maioresekről és minoresekről beszélünk, hanem a fejlett demokráciákról és a harmadik világról! Minden globálissá vált, félő, hogy egy globális forradalom romba dönti a mi kényelmes életünket, mert mondhatunk bármit, mi itt Európában sokkal jobban élünk, mint a világ nagy része! Ezért, nagy alázattal Szent Klárák után kiált a világ, olyan fiatalok után, akik kényelmes világukból kilépve, képesek áthidalni ezt a feneketlen szakadékot, ami az egyes népek, nemzetek között tátong!
12.00 Torna - a közöny, a tespedés a maga pókhálójával le akar téged is vadászni! Ne hagyjad!!

17.30 Játék Tanösvény második udvara!

18.00 Szentmise a dévai tábor udvarán, Szent Klára tiszteletére!A szentmise végén kezdődik a Játék Tanösvény negyedik udvara!!

Szeretettel várunk, gyertek világunk arcát igazítsuk mosolyra, 

Csaba t.
2020. augusztus 11.

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Minden felfedezés olyan, mint a hajdani kőbalta, melyet Káin és Ábel kézbe vett. Nagyszerű szerszám, általa megvédhették magukat a vadállatoktól, élelemhez juthattak, óriási mérföldkő volt az eszközök kézbevétele, de sajnos gonoszságot is lehet tenni vele, lehet vele ölni. Isten minden ajándékát lehet jó és rossz célokra felhasználni. Ugyanazokkal a betűkkel Istent dicsőíthetjük, de gonosz rágalmakat is leírhatunk, terjeszthetünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 21. hétfő, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nem az ács ez?

„Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? S ugye, nővérei is itt élnek közöttünk?” [Mk 6,3] – kérdezték a názáretiek, mikor Jézus felnőttként vidékükön tanított.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube