Székelyhídon kialakított szerelem tanösvény

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_364707681_646042470837883_2710270851508976840_n.jpgDebrecentől szinte karnyújtásnyira, a határ túloldalán található Székelyhíd. Az érmelléki településre ma másodjára látogattam el, hogy megnézzem, hogy halad a Szerelem-ösvény kialakítása, melynek célja, hogy kilenc állomáson keresztül kalauzolja végig a látogatókat a párkapcsolat különböző fázisain az ismerkedéstől a lánykérésen át az örök hűségig.

Székelyhíd Nagykároly közelében található, ami arról híres, hogy ott ismerkedett meg egymással 1846 szeptemberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. A költő később így emlékezett vissza erre a meghatározó pillanatra :
„Amott a fogadóval átellenben a kert és benne a fák, melyek alatt először láttam őt, tavaly, szeptember 8-án, délután 6 és 7 óra között. Ez időtől számítom életemet, a világ lételét... azelőtt nem voltam én, nem volt a világ, semmi nem volt; akkor lett a nagy semmiben a világok milliója és szívemben a szerelem... mindezt Juliskámnak egy pillantása teremté." (1847)
Ezen a tájon született Petőfi közel negyven szerelmes verse is, köztük a Reszket a bokor, mert.
"Reszket a bokor, mert
Madárka szállott rá.
Reszket a lelkem, mert
Eszembe jutottál,
Eszembe jutottál,
Kicsiny kis leányka,
Te a nagy világnak
Legnagyobb gyémántja!"
A Székelyhídon kialakított szerelem tanösvény Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatán keresztül, a költő verseit idézve, kézzel készített, egyedi haranglábak, dús lombkoronájú fák és színes virágágyások között segíti a lelki, szellemi ráhangolódást a házaséletre. 
A tanösvény azonban nemcsak párok, de az irodalom, a kultúra, a történelem, sőt a gasztronómia iránt érdeklődők számára is ajánlott úticél, hiszen a közeli Álmosdon található a Kölcsey Ferenc Emlékház és az álmosdi csata emlékműve, Nagykárolyban az Arany Szarvas Fogadó, ahol Petőfi megismerte Júliát, a környéken termesztik a magyar mezőgazdaság egyik fontos exportcikkét, a tormát, és itt van Debrecen egykori szőlőskertje, Érmellék, ahol ma is készítenek borokat.
Izgalmas térség, több figyelemre érdemes!