Keresztelő Szent János vértanúságára emlékezik az Egyház

ImageSzörnyű, barbár cselekedet: egy felajzott, részeg bulin, csak úgy „poénból" lefejezik azt, kiről Jézus Krisztus maga mondta, hogy "emberek fiai közül nem született nagyobb, mint keresztelő János".

 

 

 

 

 

 

 

 Döbbenetes… S bár sokat fejlődött a világ, ma is hány követője van Heródesnek, kik hatalmukkal visszaélve pillanatnyi hangulatuk, vágyaik, indulatuk alapján az erőszakhoz nyúlnak. És hullnak a fejek, tűnnek az álmok, a gondolatok, a szép tervek, a remények, porba omlik az ébredező élet.

 

Mert nem, nem csak fizikailag lehet lefejezni valakit. A melletted élő ember terveit, lassan felépített életcéljait, bontakozó reményeit, tiszta érzelmeit is pillanatok alatt durván, értelmetlenül el lehet pusztítani.

 

Jézus Krisztus mellett mindenki felnőtt, több, szebb, igazabb, bátrabb lett. Aki vele találkozott, találkozik, kivirágzik, és mosolyogva, megtisztulva rád nevet: Zakeus, Mária Magdolna, a gadarai ördöngős… - mindenki! A beteg, a bűnös, az elesett talpra áll, és megváltójába kapaszkodva elindul. Krisztus szeme tükrében én magamat szentnek, jónak, igaznak láthatom, és ez a teremtő isteni tekintet felemel, átalakít, megszentel, szívembe pedig, hálát, ragaszkodást szül. 

 

Mennyire nem Heródesekre van szükségünk, kik durván ítéletet hirdetve, szemrebbenés nélkül dorbézolnak tovább, miközben összetörnek bontakozó életeket, tiszta vágyakat, szép reményeket! Nekünk sebeinktől, bűneinktől megváltókra van szükségünk, szeretettel gyógyító, hibáinkból jóságosan talpra állító Krisztus követőkre.

 

A népeknek sem Heródesek kellenek, akik szavaikkal, gondolataikkal vágnak, ölnek, hanem a nemzetet szépnek, jónak látó, csendes, kitartó szentek, kik teremtő tekintetükkel megnyugtatják az indulatokat, felébresztik a tiszta, nemes vágyakat, és elindítják az embereket a világot szebbé tevő, tovább építő szeretet útján. 

 

Bármekkora hatalma is volt Heródesnek, és bármilyen jól szervezett adóbehajtói, eredményes hóhérjai is voltak,  az emberek nem építenek neki templomokat, szentélyeket.  Az általa erőszakból épített, világ pillanatok alatt eltűnt. Utána semmi sem maradt, nevét is csak Jézus Krisztus miatt tudom. Korunk kisebb nagyobb Heródesei is, ugyanerre a sorsra jutnak. 

A szeretet Istenének épülnek ma is a templomok, szentélyek, hova alázattal mennek az emberek, megnyugodni, erőt az újrakezdéshez, reményt a tovább menéshez meríteni. És te magad is, önmagadból, imádságos szeretettel, Krisztus képére, hasonlatosságára átalakulva élő szentélyt formálhatsz, melyet messziről felkeresnek gyógyulást, újrakezdést kereső testvéreid. Kezdetben talán csak férjed, feleséged, gyermekeid bújnak hozzád, de Krisztusból táplálkozó fényed, meleged, ahogy mind tisztábban ragyog, úgy leszel forrássá, életet adó gyógyírré sokak számára. Kisebb testvérként alázattal, bátran nyúlj testvéreid hónalja alá, és emeld fel őket! Bízzál bennük, segítsd, hogy azzá váljanak, minek Krisztus megálmodta őket, hogy felnőjenek és éljenek szabadon Istengyermeki méltóságukban! 

 

Testvéredet megszentelve szenté válsz te magad is. Olyan egyszerű, indulj hát el végre a szeretet útján!!!

Csaba t." 

 

Image