Csíksomlyó ezer arcát tükrözi a régi fotókból álló album

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_Erikkonyvvel19.jpg „A Csíksomlyóról készült régi képek által betekintést nyerhetünk e szakrális tér lelkiségébe, titkába” – jellemezte Urbán Erik ferences tartományfőnök a Csíksomlyó mint szakrális tér című fotóalbumot. A kiadványról kedden Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán beszélgettek annak szerzői. Ezzel párhuzamosan egy kiállítást is nyílt a fotókból, amelyeket kinagyított formátumban az elkövetkező hónapokban a konzulátus falain lehet megtekinteni.

 Albin Balog László, az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület (EFME) vezetője, a Csíksomlyóról szóló fotóalbum egyik szerzője elmondta, Csíksomlyó ünnepi és hétköznapi helyzeteit rögzítő felvételeket egyaránt megjelenítettek a kiadványukban, amellyel igyekeztek megmutatni Csíksomlyó ezer arcát. Úgy válogatták össze a régi képeket, üdvözlőlapokat, hogy egyfajta időutazásban is részesítsék az olvasót, másrészt a legszebb alkotások is helyet kapjanak benne, illetve fontos szempont volt az is, hogy történelmi eseményeket is megmutassanak. A legrégebbi fotó az albumban egy 1898-ból származó fotó a kegytemplomból, de benne van az 1940-es magyar honvédek bevonulásáról, az első ezer székely leány találkozóról és a pünkösdi búcsúkról is egy-egy felvétel. „Ezt a fotóalbumot a hit hozta létre” – fogalmazott Vízi Balázs, a Petőfi36 projekt menedzsere, hiszen mint magyarázta, utolsó percig nem adták fel, amíg végül sikerült finanszírozást szerezniük rá.
Urbán Erik ferences tartományfőnök, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a téma kapcsán arról beszélt, hogy a zarándokhelyet kijelölheti az ember, de a kegyhelyet az Isten jelöli ki az ember számára, és Csíksomlyó ősi kegyhelynek számít. IV. Jenő pápa 1444-ben említi bullájában Csíksomlyót, ahová búcsút engedélyez. „Amint végiglapozzuk ezt a fotóalbumot, olyan események elevenednek meg bennünk, amelyeknek nem voltunk részesei, de érzelmeket váltanak ki mégis belőlünk. A Csíksomlyóról készült képek által betekintést nyerhetünk e szakrális tér lelkiségébe, titkába” – jellemezte a kiadványt Urbán Erik. 
Albin Mint megtudtuk Molnár Attila fotótörténésztől, a kiadvány másik szerzőjétől, hogy több mint 300 fotót sikerült összegyűjteniük. Csak egy 76 képből álló válogatást tudtak ebbe a fotóalbumba megjeleníteni, ezért azt tervezik, hogy egy reprezentatív kötetet is összeállítanak a későbbiekben a gyűjteményből. Amint tudományosan feldolgozzák, akkor azt a ferencesek részére bocsájtják. A Csíksomlyó mint szakrális tér című fotóalbum egyébként négynyelvű: magyar, román, olasz és angol nyelven jelenítettek meg a képek alatt egy-egy idézetet imákból, búcsús énekekből, magyar versekből.
Barabás Hajnal
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten nem akar bennünket manipulálni, erőszakkal valamire rávenni, hanem azt szeretné, hogy tudatosan döntsünk a szeretet mellett. Ő egy felnőtt ember tudatos döntését kéri tőlünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. október 17. csütörtök, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igazán fontos dolgok

Ha tornázunk, az izmaink nem elvásnak a sok erőfeszítéstől, edzéstől, hanem megerősödnek, egyre több terhelést bírnak. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube