Fontos üzenetet küldött a pápa a legnagyobb Mária-ünnep alkalmából

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_1565881609-AU9HKCjhZ_md.jpgAugusztus 15-e a katolikus egyházban és a keleti kereszténységben is a legnagyobb Mária-ünnep, Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybemenetelének napja és Magyarország patrónájának ünnepe.

Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus "röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyja, Mária holttestét.
Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.
XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe"
- írta az ünnepről az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.
Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.
Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét.
Ferenc pápa hatezer rózsafüzért áldott meg
A Közel-Kelet és a világ békéjéért imádkozott Ferenc pápa csütörtökön a Vatikánban, ahol hatezer rózsafüzért áldott meg, amelyeket szíriai katolikus közösségeknek osztanak szét.
"Arra kérlek titeket, hogy kísérjétek imáitokkal következő gesztusomat: megáldom ezt a sok rózsafüzért, amelyeket szíriai testvéreinknek szánunk" - mondta a pápa Mária mennybevételének ünnepén, az Úrangyala imádságot követően.
A kezdeményezést a Segítséget a Szükséget Szenvedő Egyháznak (Aid to the Church in Need, ACN) nevű jótékonysági szervezet indította útjára.
"Mária e nagyszerű ünnepén megáldom ezeket a rózsafüzéreket, amelyeket szíriai katolikus közösségeknek osztanak szét közelségem jeléül" - folytatta a katolikus egyházfő. "Különösen gondolok azokra a családokra, akik elveszítették hozzátartozójukat a háborúban" - hangsúlyozta.
"A hittel mondott ima erős! Imádkozzuk a rózsafüzért a Közel-Kelet és a világ békéjéért!"
- fűzte hozzá Ferenc pápa.
A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktusban több mint 371 ezren vesztették életüket.
Nyitókép: Francesco Botticini: Mária mennybevétele (Wikipédia/www.nationalgallery.org.uk)
www.infostart.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ha én megengedem, hogy a gyermekkönyvtárunkba valami bekerüljön, arról hiszem, hogy a fiatalok javára válik. Isten jobban elrejthette volna az atomvilág vagy az univerzum titkait, de ha csak olyan „magasra” tette, hogy mi is el tudjuk érni, akkor igenis gyermeki kíváncsisággal fel kell ütni a könyv lapjait, de ezt a több ezer éves múltunk által szerzett tapasztalatok elővigyázatosságával kell megtennünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. szeptember 22. vasárnap, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mária szűzi életformája

Mária szűzi életformája a maradéktalan Istennek való önátadás kifejezése, hogy ő szívvel és lélekkel, testestül-lelkestül „igent” mondott az isteni tervre, egész lényével kizárólag Istenhez tartozik.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube