Fontos üzenetet küldött a pápa a legnagyobb Mária-ünnep alkalmából

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_1565881609-AU9HKCjhZ_md.jpgAugusztus 15-e a katolikus egyházban és a keleti kereszténységben is a legnagyobb Mária-ünnep, Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybemenetelének napja és Magyarország patrónájának ünnepe.

Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus "röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyja, Mária holttestét.
Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.
XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe"
- írta az ünnepről az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.
Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.
Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét.
Ferenc pápa hatezer rózsafüzért áldott meg
A Közel-Kelet és a világ békéjéért imádkozott Ferenc pápa csütörtökön a Vatikánban, ahol hatezer rózsafüzért áldott meg, amelyeket szíriai katolikus közösségeknek osztanak szét.
"Arra kérlek titeket, hogy kísérjétek imáitokkal következő gesztusomat: megáldom ezt a sok rózsafüzért, amelyeket szíriai testvéreinknek szánunk" - mondta a pápa Mária mennybevételének ünnepén, az Úrangyala imádságot követően.
A kezdeményezést a Segítséget a Szükséget Szenvedő Egyháznak (Aid to the Church in Need, ACN) nevű jótékonysági szervezet indította útjára.
"Mária e nagyszerű ünnepén megáldom ezeket a rózsafüzéreket, amelyeket szíriai katolikus közösségeknek osztanak szét közelségem jeléül" - folytatta a katolikus egyházfő. "Különösen gondolok azokra a családokra, akik elveszítették hozzátartozójukat a háborúban" - hangsúlyozta.
"A hittel mondott ima erős! Imádkozzuk a rózsafüzért a Közel-Kelet és a világ békéjéért!"
- fűzte hozzá Ferenc pápa.
A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktusban több mint 371 ezren vesztették életüket.
Nyitókép: Francesco Botticini: Mária mennybevétele (Wikipédia/www.nationalgallery.org.uk)
www.infostart.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Isten számára mi nem egyszer használatos zsebkendők vagyunk. Ő képes megtisztítani és újabb szent feladatokat adni nekünk.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 24. hétfő, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mielőtt tanítványokat gyűjtött maga köré...

Mielőtt tanítványokat gyűjtött maga köré, és járni kezdte Júdea és Galilea településeit, negyven napig böjtölt; vadállatok között élt, és angyalok szolgáltak neki.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube