Lélekig hatolt a dal – Beszélgetés Nyisztor Ilonával és a csángó fellépőkkel

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_20191206csangoasszonyoklanyokmutermiszfvarnnfmh01.jpgNyisztor Ilona pusztinai csángó magyar népdal­énekes idén öt másik hölgy társaságában utazott Székesfehérvárra, hogy gyönyörű énekeiket előadják az adventi jótékonysági esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Hosszú útról érkeztek, azután, hogy a kis falu Magyar Házában ismét sok cipősdoboznyi adományt vettek át, amelyeket négy fehérvári oktatási intézményben gyűjtöttek össze számukra.
Nyisztor Ilona szívügye a magyar nyelv oktatása
Az ajándékokat mindig Nyisz­tor Ilona fogadja a segítőivel. Erről így mesélt lapunknak:
– Nagyon nagy öröm, segítség ez nekünk, mert van mit adnunk a gyermekeknek az ünnepélyes karácsonyi előadáson. Így nem nekünk kell gondoskodni arról, honnan kerítsük elő a pénzt arra, hogy minden gyermek kaphasson egy-egy ajándékot. S még oda is hozzák nekünk, csak a neveket kell ráírni a csomagokra. Az ünnepséget idén december 21-én tartjuk a Magyar Házban, mert mindig ott történnek az előadások, az iskolán kívüli programok, a magyar oktatás.
Ez utóbbi, a magyar nyelv oktatása szívügye Nyisztor Ilonának, aki sokat küzdött azért, hogy ez megvalósulhasson Pusz­tinában. A folyamat lassan húsz éve tart, s ő pozitívan látja a jövőt is.
Az általános iskolában most már az elsőtől a nyolcadik évfolyamig heti négy órában tanulnak magyarul írni, olvasni a gyerekek. Igaz, hogy a többi tárgy románul van, de már az a négy óra is nagy eredmény. S az látható: sokra viszik ezek a diákok, nagyon megszeretik a magyar nyelvet, ám jók románból is.
Az énekkart vezető Ilona azt is elmondta: a csángók szívesen dalolnak önállóan, de gyakran jönnek össze közös éneklésre is. Ez és a tánc, a zene nagy összetartó erő, ha így vannak együtt, mindenről elfeledkeznek.
Mónika már öt éve tanítja a magyar nyelvet a pusztinaiaknak
Mátyás Mónika Pusztinából származik, s oda tért vissza 2014-ben felkérésre magyart tanítani. Előtte Gyimesfelsőlo­kon járt gimnáziumba, majd Egerben végzett ének-zene tanári szakon. Nagyon örült a lehetőségnek, hogy szülőfalujában és az övéinek oktathat. A pusztinai iskola mellett a Magyar Házban foglalkozik olyan felnőttekkel, akik a szóbeli magyar tudásuk mellett szeretnék elsajátítani az írást és az olvasást. Most tíz asszonyt tanít hetente egyszer, s ez már két éve tart. Nincs nehéz dolga, hiszen a csángók beszélgetni jól tudnak, a betűknél csak az ékezetesekkel van kicsit több gondjuk. A gyerekek pedig már úgy kerülnek iskolába, hogy értenek magyarul, igaz, beszélni még nem nagyon tudnak.
Mónika már 2000 óta jár Ilonához énekelni, Fehérvárra sokadik alkalommal látogatott el, s mindig jó érzéssel érkezik.
Megszerették a nyelvet a fiatalok is
Két tanítvány Karda Dária Tímea és Katona Alina Emanuella. Tizenhat évesek, s a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolába járnak. Alina kereskedelem, Dária pedig turizmus szakon tanul.
Mindkettejüknek kicsit nehéz volt a kezdet, hiszen egy kis faluból kerültek a városba, s korábban a legtöbb tárgyat románul tanulták, itt pedig magyarul oktatják őket. Mára nagyon megszerették a nyelvet, s a második tanévre megszokták és megszerették a bentlakásos iskolát is. Az osztálytársak kezdettől fogva segítették őket, és a lányok egymást is támogatták, ahogy tudták.
A fehérvári adventi esten Alina először szerepelt, Dária másodszor jött. Egyébként, más időszakban voltak már a városban és a környéken is, táborban. Ilonánál az általános iskola kezdete óta énekelnek: Alina – akinek a bátyja furulyázni tanult – kezdte előbb, aztán Dária is csatlakozott, ha már egyszer a barátnő erre adta a fejét. Az éneklés a napjaik része, több iskolai koncerten is szerepeltek már, s örömmel vettek részt a pénteki műsorban. Ott ketten, külön adtak elő egy ünnepi dalt.
A hagyományőrzők is szorgalmasan sajátítják el a magyar nyelvet
A Magyar Házban tanul írni és olvasni a két hagyományőrző, Csobán Magdolna és Szűcs Tinka is. Nagyon jó érzés, hogy járhatnak órára, Tinka most már jól olvas és ír, bár a kezdet nehéz volt. Magdolna olvasni tanult meg magyarul, másra eddig nem volt ideje.
A két asszony főleg a pusztinai adventi időszakról, a karácsonyról mesélt. Ilyentájt ugyanúgy sütnek-főznek, mint akár minálunk, járnak templomba, és sokat látogatják egymást. Igazi, falut összehozó közösségi élmény a karácsony, sok sajátos hagyománnyal.
Például: a december 24-t megelőző napon, „szenteleje” estén mennek énekelni barátokhoz, ismerősökhöz, ahol szíves vendéglátásban részesülnek. A gyermekek kapuról kapura mennek, kopogtatnak, s ahol beengedik őket, ott kapnak diót, illetve manapság inkább pénzt.
Jellegzetes ételük a galuska (töltött káposzta).
Ebbe hagyma, paprika, rizs, darált hús kerül, káposzta- vagy szőlőlevélbe csomagolva. Főznek kocsonyát, sütnek kalácsot dióval, mákkal. A szilvesztert, az új évet nem tartják annyira fontosnak, mint karácsony napjait. Templomba egész évben járnak, ám ilyenkor még többször teszik. Az adventi időszakban minden hajnalban tartanak misét, ami hat órakor kezdődik. S az ünnep környékén is van sok alkalom, ki mikor ér oda.
Magdolna és Tinka ugyancsak közel húsz éve énekelnek Ilonával. Az adventi estre az Elindul a József című éneket hozták, nagy szeretettel.
Bokros Judit
www.feol.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

…arra gondoltam, jó lenne találkozni egy boldog emberrel. Akármerre keresgéltem, azt láttam, hogy igazából csak azok az emberek kiegyensúlyozottak, akik Istent keresik, az Ő közelében élnek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 8. szombat, László napja van. Holnap Emőd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Gyerekkoromban...

Gyerekkoromban a kedves húgommal gyakran összeszólalkoztunk, még össze is verekedtünk.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube