Ünnepélyes Mária-köszöntő és elsőszombat Csíksomlyón

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_elsoszombat191207.jpgA csíksomlyói kegytemplomban december 7-én, elsőszombaton este 6 órától szentmisét tartottak, ezt megelőzően, délután 5 órától engesztelő imaórán vettek részt a gyimesi hívek vezetésével. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bőjte Mihály OFM, csíksomlyói házfőnök volt.

A szónok szentbeszédében felidézte Ferenc pápa advent első vasárnapján az olaszországi Greccióban tett látogatását, ahol a szentatya a világ első betlehemi jászla előtt imádkozott, amelyet Assisi Szent Ferenc 1223-ben „állított fel”. A jászol egyszerű és csodálatos jelében – hangsúlyozta ennek kapcsán a szónok –, amelyet a népi vallásosság befogadott és nemzedékről nemzedékre továbbadott, megnyilvánul hitünk nagy titka: Isten annyira szeret bennünket, hogy megosztja velünk emberségünket és életünket.
„Hirdessétek az evangéliumot, ha kell, szavakkal is” – mondta Ferenc pápa a greccsói ferenceseknek, idézte fel a szónok, majd hozzátette, hogy a szóbeli igehirdetést a példaadás általi igehirdetés kell megelőzze. Példaadásunkkal hirdessük hatékonyan Isten igéjét!
A csíksomlyói ferences házfőnök igehirdetésében kiemelte, hogy nem múltidőben kell arról beszélni, hogy Isten szeret bennünket: Jézus hatékony jelenlétének jelei ma is tapasztalhatók bennünk és körülöttünk.
A liturgia után rózsafüzért imádkoztak a Mária Rádió munkatársainak vezetésével, majd gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
A következő elsőszombati Mária-köszöntőt 2020. január 4-én tartják. A szentmisét élőben közvetítették. Mindazok, akik nem tudtak elzarándokolni a kegyhelyre, megtekinthetik az eseményt a képek alatt elérhető videón.
www.romkat.ro