Szent Mátyás, a jégtörő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_fagyottlapi.jpgA ma ünnepelt vértanú apostolról úgy tartja a népi időjóslás, ha jeget talál, töri, ha nem talál, csinál, ahonnan pedig Zsuzsanna nem vitte el a havat, ott Mátyás szekercéje töri meg a tél uralmát. 

Jézus mennybemenetele után a tanítványok Júdás, a Megváltó árulója helyébe sorshúzással választották ki maguk közül Mátyást, hogy velük együtt „tanúskodjék Krisztus föltámadásáról” – írja az Apostolok Cselekedetei. A hagyomány szerint a Szentföldön és Etiópiában hirdette az evangéliumot. Mátyást megkövezték majd nyakazó bárddal lefejezték, így szenvedett vértanúhalált. Ábrázolásain ezért szerepel a bárd vagy a szekerce, és emiatt választották védőszentjüknek a mészárosok, illetve az ácsok. Patronátusa alá tartoznak továbbá az építőmunkások, a lakatosok, a hentesek és a szabók. Hozzá fohászkodnak szamárköhögés, himlő, meddő házasság esetén. A halászok is védszentjükként tisztelik.
A napján fogott hal, „Mátyás csukája”, az év folyamán bő halászzsákmány előjele. A Mátyás-napi tojásból kelt liba viszont szerencsétlenséget hoz. Ismertek a naphoz kötött, sorshúzással illetve szerelemmel kapcsolatos jóslatok is. Az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. Időjárásából az éves termésre és a tojásszaporulatra jósoltak: a hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást ígér. A februári szökőnapot a régiek Mátyás ugrásának hívták. A szent ereklyéit Trierben, a Szent Mátyás-apátság bazilikájában őrzik. Magyar nyelvterületen Mátyás király tisztelete növelte a szent népszerűségét és a név elterjedését.
Molnár Melinda
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Ne féljünk, összedőlhet körülöttünk a világ, ha szeretünk, élni fogunk, a legnagyobb vihar után is kisüt az áldott nap. Tudnunk kell, az igazságot, az életet meg lehet ölni, de harmadnapon diadalmasan feltámad.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. április 2. csütörtök, Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Miért volt fontos, hogy szűztől szülessen?

Miért volt fontos, hogy szűztől szülessen?
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube