Mai öröm hír!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_107833567_2648469735253586_8649686667396770836_n.jpg„Végül a jó földbe hullott az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, s jó termést is hoz…”

Mt 13,23
EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Abban az időben:
Jézus elment hazulról, és leült a tó partján. Hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért beült egy csónakba, a tömeg pedig ott állt a parton. Ekkor példabeszédekben sok mindenre oktatta őket:
„Íme, kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az ég madarai, és ezeket mind megették. Némely szem kövek közé esett, ahol nem volt elég termőföld. Ezek hamar kikeltek, hisz nem volt mély a föld. Majd amikor a Nap fölkelt és forrón tűzött, kiégtek, mert nem volt gyökerük. Voltak szemek, amelyek tövisek közé estek, és amikor nőni kezdtek, a tövisek elfojtották őket. De a többi szem jó földbe hullott, és termést hozott: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.
Akinek van füle, hallja meg!” *
Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz hozzájuk példabeszédekben?” Ő így válaszolt: „Nektek adatott meg, hogy megismerjétek a mennyek országa titkait, nekik ez nem adatott meg. Mert akinek van, annak még adnak, hogy még több legyen neki; de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. Azért beszélek hozzájuk példabeszédekben, hogy nézzenek, de ne lássanak, hallgassanak, de ne halljanak, és ne értsenek, és így beteljesedjék rajtuk Izajás próféta jövendölése:
Hallván hallotok, és mégsem értetek,
nézvén néztek, de mégsem láttok;
megkérgesedett ugyanis e népnek szíve:
Fülükkel restül hallanak,
szemüket behunyják,
hogy a szemükkel ne lássanak,
fülükkel ne halljanak,
és a szívükkel ne értsenek,
s meg ne térjenek, hogy meggyógyítsam őket.
De boldog a ti szemetek, mert lát, és boldog a ti fületek, mert hall! Bizony, mondom nektek, sok próféta és igaz vágyott látni, amit ti láttok, – és nem látta; vágyott hallani, amit ti hallotok, – és nem hallotta.
Hallgassátok meg hát a magvetőről szóló példabeszédet!
Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és elragadja mindazt, amit a szívükbe vetettek Ez az, ami az útszélre esett. A kövek közé hullott mag pedig az, aki meghallgatja ugyan a tanítást, és szívesen be is fogadja, de az nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar eltántorodik. A tövisek közé esett mag az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka vagyon elfojtja azt benne, és gyümölcs nélkül marad. Végül a jó földbe hullott mag az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, és jó termést is hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”
Ezek az evangélium igéi.
Gondoltok az évközi 15. vasárnap evangéliumához
Mt 13,1-23
A magvetőről szóló példabeszéd
„Végül a jó földbe hullott az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, s jó termést is hoz…” Mt 13,23
​Az Úr Jézus úton van. Megpihen a Genezáreti tó partján. Amikor látja a gyülekező embereket, beszáll egy csónakba és beszélni kezd. A vízből szól, tanítványai közül többen halászok, ő mégis a magvetőről mond példabeszédet. Az Úr Jézus sokszor meglep minket. Nem úgy viselkedig és beszél ahogy mi várnánk. Mégis mindig – így most is – az igazságot tanítja. Hallgatóit két csoportba oszthatjuk. Első csoport a tanítványai. A második csoport az összeverődött alkalmi tömeg. A példabeszéd magyarázatát csak tanítványai hallhatják. „A jóföldbe hullott az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, s jó termést is hoz…” Az apostolok is úton vannak. Sokszor megértik Mesterük tanítását, de többször kell megtapasztalniuk elégtelenségüket mellyel a második csoportba sorolhatnánk őket… Péternek kemény szavakat kell hallania: „Távozz tőlem sátán.” Mt 16,23. János és Jakab is határozott választ kap arra a kérdésükre, hogy jobbján és balján üljenek az Ő királyságában. Fülöpnek az utolsó vacsorán azt mondja: „Oly rég óta veletek vagyok és nem ismersz engem Fülöp?”
​A tanítványoknál jó földbe hullott a mag, megszívlelték a tanítást, de csak később kezdtek termést hozni, amikor Jézus Szentlekének vezetésével ők maguk is magvetőkké váltak.
Bernardin testvér

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Bizalom nélkül minden nevelési, oktatási erőfeszítésünk hiábavaló. A leggondosabban elkészített levesben is elég egy légy irritáló jelenléte ahhoz, hogy ehetetlen legyen.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 20. szerda, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 4/4

Mekkora öröm lehetett a teremtő Atyának, mikor gyermeke két lábra állva elindult, és kimondta első szavait.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube