Amikor tatárok dúlták fel Csíksomlyót

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_o_remeny_faja_ga-16.jpgFaültetéssel egybekötött megemlékező ünnepséget tartottak az 1661. október 21-i Csíki-medencei tatárdúlásról és az ezt követő újjáépítésről a csíksomlyói Szent István-otthon lakói hétfőn délután. Az eseményen egy nyírfát ültettek el, mintegy fogadalomként, hogy a székely nép sosem adja fel.

A Reménység fái elnevezéssel idén is megemlékezést tartottak a több mint 350 éve lezajlott tatárjárásról a csíksomlyói Szent István-otthon Mária-kertjében hétfőn délután. Balázs Zsóka házvezető rövid ünnepi beszédében elmondta, ugyan a tatárok lerohanták Csíkot, még a somlyói templomban meghúzódott gyermekeket, asszonyokat is lemészárolták, de nem tudták végleg megtörni a székelyeket.
„Ilyen körülmények között is fel tudtak állni. Talpon kell mindig maradnunk, mert ez a vérünkben van, mi nem vagyunk tunya nép, olyanok vagyunk, akik a nemzetünk jövőjéért tenni akarunk” – fogalmazott. Hozzátette, a nyírfa a bölcsességet és a tudást jelképezi, ugyanakkor egy fogadalmat is jelent, hogy soha nem adjuk fel. A reménységet, a talpra állást jelképező nyírfacsemetét az ünnepség részeként a Mária-kerti nyírfalugasban ültették el. Ezt követően a Role zenekar koncertjével zárták az ünneplést.
Hagyomány lett belőle A megemlékezést először 2011-ben tartottak meg Csíksomlyón, az Agora Alapítvánnyal és Böjte Csaba testvérrel közösen. Korábban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Csaba testvér az eseményről így nyilatkozott.
„1661. október 21-én betörtek a tatárok Csíkba. A Mikó-várba szoruló székely haderőt megsemmisítették, és utána hosszan rabolták, gyújtogatták az egész medencét. Az elvonuló ellenség mögött csak fájdalom, gyász, pusztulás maradt. A kiégett templomok sorában ott volt a csíksomlyói kegytemplom is, amelyben csodával határos módon megmaradt Mária csodatevő szobra.
Népünk, a romok között térdre roskadva nem bosszúért kiáltott, hanem erőt kért az újrakezdéshez, templomaik, otthonaik újraépítéséhez. Mária segített, és rövid idő alatt talpra állt Székelyföld e megtiport térsége. Újraépültek a falvak, begyógyultak a sebek. Ünnepi megemlékezésünkön őseinktől szeretnénk tanulni kiengesztelődést, újrakezdést, talpra állást. Mert ha nem is olyan véresen, mint akkor, de a mai kor is kifosztja, gazdasági, kereskedelmi fortélyokkal kivérzi a népünket. Sokan közülünk igaz, hogy nem rabszíjon, de elmennek falvainkból, városainkból, fájó sebet hagyva maguk után. Szeretnénk talpra állni, a Csíksomlyói Máriától segítséget kérve őseinktől tanulni, hogy becsületes munkánk nyomán falvaink, városaink felvirágozzanak, benépesedjenek, hogy az öröm, a béke töltse el szíveinket.”
Fotó: Gábos Albin 
Barabás Hajnal
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Amikor villanyszerelőként cineztünk, elengedhetetlen volt, hogy a rézdrótot savval lemarassuk, hogy teljesen tiszta legyen, mert csak akkor lehetett rendesen összeforrasztani. Ha bármi nem odavaló volt rajta, az lehetetlenné tette a tökéletes eggyé válást. Ha bennem nincs meg a kiüresedés szándéka, ha saját érdekeimhez, álláspontjaimhoz, elképzeléseimhez feltétlenül ragaszkodom, akkor a szeretetem „sántít”. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 15. szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igaz, őszinte szó

Az Egyház, ahogy a hős forradalmárok is, kezdetben az igaz, őszinte szó erejében bíztak,ennek sikertelensége láttán erőszakot is alkalmaztak, szembeszálltak az igazságtalansággal.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube