Megújult Déván a három évszázados Nagyboldogasszony ferences templom

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_Devaitemplom23.jpgHívek sokasága gyűlt össze július első vasárnapjának délutánján Déván, hogy hálát adjanak a magasság Istenének a kívülről megújult háromszáz éves Nagyboldogasszony ferences templomért. A Nagyboldogasszony-templom külső felújítási munkálatainak előrehaladását áldásként éltem meg — mondta köszöntőbeszédében Főcze Imre Bonaventura plébános, majd kihangsúlyozta, hogy az 1Pt 1,3a „ Legyen áldott az Isten!“ igevers jelmondat égisze alatt a múló napok derűssé váltak. Isten a meglepetések Istene volt számára különösen is az elmúlt egy, egy és fél  esztendőben. Többször is előfordult, hogy nem látta miből, hogyan fognak egyről a kettőre haladni, de a lélek ösztönzésére sosem nem adta fel.

A hálaadó ünnepség  már szombaton délután elkezdődött, amikor is Kegye János pánsípművész és Roby Lakatos hegedűművész a Nagyboldogasszony ferences templomban  koncertezett, akik nem kis áldozatot hoztak azért, hogy a dévai magyar közösséget ez alkalommal megörvendeztessék. Bonaventura testvér köszöntőbeszédét két fogalom köré rendezte . Az egyik az örök érték, a másik a maradandóság. „Örök értékű zene fog hamarosan felcsendülni az örök értéket jelképező templomunkban. A Nagyboldogasszony ferences templom 300 éve áll. Látta a Horea-felkelést, tanúja volt az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcnak, átszenvedett két világháborút, a 40 éves kommunista terrort – de oltalmat jelent a mai idők kihívásai közepette is. És ebben az oltalmat jelentő, örök értéket jelképező templomban mi más is csendülhetne fel, mint az örök értékű zene – amelyet klasszikus zenének szoktunk nevezni. A 300 éves templomban felhangzanak 300 éves, sőt annál régebbi dallamok – így találkozik az örök érték ebben a szakrális térben.
Ami örök érték, az maradandó. Nem kezdi ki a mulandóság, az ideig óráig tartó divathóbort vasfoga. Magasodnak bár monumentális építészeti alkotások, több száz emeletes felhőkarcolók, újgzdagék giccses palotái – de a templom örök, maradandó érték. A templom az templom. És zenészek, előadók jönnek, és mennek. Pár évig bálványozzák őket, majd legtöbbjük eltűnik a süllyesztőben. Ezzel szemben ami ma itt elhangzik, az maradandó. És azoknak a művészete is maradandó, akik ezeket előadják.”
Az ünnepség vasárnap örökös szentségimádási nappal folytatódott, majd ezt követően, 18 órától hálaadó szentmise volt, melynek  főcelebránsa és egyben a Nagyboldogasszony-templom külső munkálatainak megáldója László Szabolcs kanonok, főesperes-plébános úr volt, aki elmélkedésében e nemes cselekedet iránti háláját fejezte ki a jó Istennek. Ez a templom, amely nem csak  a történelem viharos, megpróbáló  időszakait bírta ki, ez is Isten szeretetét mutatja a dévai embereknek. Urbán Erik provinciális is köszöntötte a híveket, aki Isten iránti háláját és köszönetét fejezte ki Bonaventura atyáért és a ferences testvérekért a Nagyboldogasszony-templom megújulásáért. A szentmisén a Páduai Szent Antal-plébániatemplom kórusának énekei tették még meghitebbé. A kórus vezetője Kásler Gábor. Hálatelt szívvel köszönjük a fellépésüket!
A szentmisét követően szeretetvendégségre került sor a templom melletti téren, ahol a Csilip Árpád, a Fatányéros és Csángó Panzió tulajdonosa az egyháztanácsosok hathatós közreműködésével ízletes gulyás főzött. A dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei, a Sunny Aerobic csapat tagjai pedig tornamutatvánnyal és tánccal lepték meg az egybegyűlteket. Ezúton is köszönjük munkájukat.
A külső homlokzatok kijavítása, újrafestése, a tetőszék kijavítása, új cseréppel újra födése, az ablakok kicserélése sok jószándékú és jó akaratú ember hozzáállásával valósulhatott meg. Az egyházközség híveinek adakozása mellett magyar kormány, a magyarországi Bethlen Gábor Alap Zrt., a román kormány Vallásügyi Államtitkársága,  Déva városi önkormányzata,  Böjte Csaba testvér járult hozzá, hogy a templom megújuljon. Emellett sokan idejükkel, tehetségükkel segítettek, hogy időben meg legyenek akár az építkezési engedélyek, akár a munkálatok, vagy az anyagi forrásokat eredményesen lehessen  megpályázni. Legyen áldott az Isten! Soli Deo Gloria!
Kun-Gazda Kinga Viola
www.romkat.ro