Erdélyben Nehéz és megható pillanatokat éltek át a tusnádfürdői gyerekotthonban táncosaink

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_Tusnadigyerekek23.jpgA körmendiek a közösségi oldalakon értesülhettek arról az akcióról, amelyet a körmendi Senior Néptáncegyüttes kezdeményezett, jótékonysági céllal. Főzőversenyt hirdettek még augusztus 11-én, amelynek fővédnökségét  Bebes István polgármester vállalta.

Az együttes közösségi oldala a jól sikerült eseményről több posztban is részletesen beszámolt. Ezekből a bejegyzésekből idézünk most elsőként, amelyek teljes képet adnak a kezdeményezésről és annak jótékonysági céljáról. Az egyik posztban arról olvashattak az együttes közösségi oldalának követői, hogy jó hangulatban telt a Senior Néptáncegyüttes szervezésében a főzőverseny, amelyben a főzés mellett a gyermekeknek szánt programok és a zene is szerepet kaptak. Az akció a Tusnádfürdői Szent László Gyermekotthont hivatott támogatni. A poszt bejegyzői az együttes történetének legnagyobb jótékonysági akciójának nevezték az eseményt. „Legyen e pár sor a  hálánké. Köszönjük, hogy ennyi jó szándékú ember csatlakozott ügyünk mellé. Jár a köszönet a főzőnapon résztvevő csapatoknak, zenészeknek, hangosítóknak. Köszönjük a Városgondnokság és a kulturális központ dolgozóinak a segítséget. Külön szeretnénk megköszönni Novák Dánielnek, hogy az elejétől a végéig segítette akciónkat, de a köszönet jár még rengeteg embernek, akik segítették a nemes ügyet. Rengetegen voltak például olyanok is, akik névtelenül adományoztak a főzőnapon. Novák Dániel társszervező is fontos gondolatokat osztott meg a facebook posztban a Senior Néptáncegyüttes szervezte jótékonysági akció kapcsán, amelyet szintén itt idézünk most:
Összefogás
„Nemrég kaptam egy felkérést, hogy lennék-e társszervezője egy gyermekotthonnak való gyűjtésben. Persze azonnal igent mondtam és szépen el is indult a dolog. Nagyon jól sikerült , rengeteg mindent tudtunk hozni, játékot, ruhákat, egészségügyi dolgokat, tisztálkodási dolgokat, csaptelepeket, mindent amit csak tudtunk. Viszont volt egy másik része is a dolognak, hogy Kiss Gábor, Kuchta Károly, Kuchta Kevin és Solti Sándor és jómagam ezeket a dolgokat személyesen hoztuk el. Kétezer kilométer utazás, több napon át tartó festés, felújítás és renoválás van mögöttünk, de minden pillanatért hálás vagyok. Köszönöm, hogy ebben a csapatban lehettem és én is megismerhettem ezeket a gyerekeket” – olvasható Novák Dániel, bejegyzésbéen. A művészeti együttes közösségi oldalának tanúsága szerint annak a reménynek is hangot adtak a szervezők, hogy jövőre ugyanúgy ott lesz az otthonnak szervezett gyűjtésen az ideihez hasonlóan minél több ember és támogatja ezt a nemes kezdeményezést. „Mert ha valakinek, akkor nekik, a tusnádfürdő gyermekotthon lakóinak szükségük van a segítségre, mert megannyi szörnyű és tragikus személyes történetet hallottunk ott, az ott élő gyerekektől. Viszont mindent megért , amikor láttuk a kis szemükben a csillogást, a boldogság miatt, ami nem akkor volt a legfényesebb, amikor megkapták a labdákat, hanem akkor, amikor megöleltük őket vagy csak leültünk velük kártyázni. Amikor érezték, hogy nincsenek egyedül és szeretik őket-olvasható a jótékonysági akció tanulságait összegző gondolatok közt a bejegyzésben. Egy következő tájékoztatóban tudatták követőiket a jótékonysági akció szervezői a gyűjtés utáni történésekről, például az Erdélybe indulásról is és arról, hogy a főzőnapon befolyt összegből rengeteg és íróeszközt vásároltak. Egy másik bejegyzés a munkát summázta: „Munka elvégezve. 300 négyzetméter festés, öt zuhany csaptelep és öt csaptelep cserélve, pár apróbb munka elvégezve. Küldetésünk sikerrel zárult. Tusnádfürdő, Hargita megye, Románia.”
A körmendi különítmény személyesen vitte el az adományokat
A közösségi oldalak szívmelengető, megható bejegyzései után Kiss Gábort, a Senior Néptáncegyüttes képviseletében kértem meg, hogy beszéljünk erről a jótékonysági küldetésről. Elsőként arra voltam kíváncsi: hogy került képbe számukra a Tusnádfürdői Szent László Gyermekotthon? Mi a története annak, hogy a Senior Néptáncegyüttes ennek a gyermekotthonnak szeretett volna segíteni? - 2019 év elején egy jótékonysági bálon nyitó táncot táncoltunk. Ott volt pár gyermek és az intézmény vezetője. Akkor vettük fel a kapcsolatot az otthonnal-avatott be Kiss Gábor a kezdetekbe. Azzal folytatta: 2019. júniusában együttesük egy hetet töltött Erdélyben. Pár órát eltölthettek a gyermekekkel Tusnádon. „Leírhatatlan, hogy milyen hidegrázós élmény volt velük táncolni és közösen elénekelni a Székely és a Magyar Himnuszt. Aki ott volt, az a mai napig hordozza a történéseket. Láttuk, hogy milyen körülmények közt laknak a gyermekek, ezért úgy határoztunk, hogy akkor ősszel visszamegyünk segíteni. Festettünk, csiszoltunk, a parkettát rendbe tettük. Persze a gyermekek egész végig ott lábatlankodtak  mellettünk. Vasárnap egy nagyot kirándultunk a hegyre és visszatérve meghívtuk őket egy nagy fagyira. A hétfői búcsúzáskor már tudtuk, hogy még visszajövünk. Karácsonykor egy videóüzenetben énekeltek nekünk a lányok. A covid azonban sajnos közbeszólt, így csak idén találkozhattunk a gyerekekkel egy újbóli senioros nyaraláson. Ismét olyan érzéseket váltott ki a találkozás, hogy segítenünk kell valahogy. Mivel idén elmaradt a városi főzőverseny, ezért úgy gondoltuk, hogy megcsinálnánk a jótékonysági főzőnapot. A posztokból kiderül, hogy kik vettek rész az eseményen. A főzőnapon nagyon szép összeg befolyt. Ebből az összegből vásároltunk kosárpalánkot, tollasütőket, focilabdákat, szélsárkányokat, tollakat, ceruzákat, tisztálkodó szereket, édességet valamint csaptelepeket és zuhanycsaptelepeket is. Közben egyeztettünk az otthonnal, hogy miben segítsünk. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy kifestünk egy komplett, négy helyiségből álló szárnyat és kicseréljük a rossz csapokat valamint több kisebb munkát is elvégeztünk”-mesélte Kiss Gábor, akit a folytatásról is kérdeztem. A néptáncos hangsúlyozta: Szeretnének kapcsolatban maradni az otthonnal és amiben tudnak, segítik is őket és bíznak benne, hogy jövőre is lesz jótékonysági főzés.
A Tusnádfürdőn tapasztaltakról azt mesélte: ahogy telt az idő, a gyermekek úgy nyíltak meg nekik. „Sokan elmesélték történetüket. Kirándultunk, fürdőztünk, társasoztunk, kosaraztunk és tollasoztunk is velük. Csak úgy csillogott a szemük, olyan boldogok voltak. Fájó szívvel hagytuk ott őket. Úgy láttuk, hogy ezek a vadóc gyermekek is elérzékenyültek a búcsúnál. A legnagyobb tanulság az, hogy mindenki becsülje meg a családját, ami az egyik legnagyobb kincs a világon- zárta beszámolóját a jótékonysági akcióról Kiss Gábor, a Senior Táncegyüttes táncosa.
PM
FOTÓ: JT
Kömendi Híradó