Nagyszabású hokigálára készülnek Csíkban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_szekely-magyar-hoki.jpgÖtödik alkalommal méri össze erejét Székelyföld és Magyarország jégkorong-válogatottja. A testvérmeccs helyszíne ezúttal Csíkszereda lesz, május 1-jén a Vákár Lajos Műjégpálya ad otthont a székely–magyar jégkorongünnepnek. 

A hokigálát felvezető csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatón jelen volt Vargyas László, a rendezvény ötletgazdája, Nagy Attila Ferenc, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetője és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Az ötletgazda Vargyas László Gyergyóalfaluban született, Gyergyószentmiklóson lett elismert játékos, majd Magyarországra került, ahol előbb a Jászberényi Lehelben szerepelt, majd a Dunaújvárosba igazolt. A Dunaferrel többszörös magyar bajnok és kupagyőztes lett.
Székelyföldön és Magyarországon is játszottam, sok jó barátom van az anyaországban és Erdélyben is. 2006-ban gondoltam arra, hogy nincs annál jobb, ha valaki az egykori társakkal találkozik. Arra gondoltam, hogy Alfaluba, a szüleimhez meghívom néhányukat, és hokizunk egyet szabadtéren, természetes jégen. Amikor híre ment az elképzelésemnek, Gyergyószentmiklósról megkerestek, hogy legyen ott a mérkőzés a fedett csarnokban.
Innen indultunk, és 2006. december 30-án megrendeztük az első Székelyföld–Magyarország találkozót, amely telt házat és hatalmas sikert hozott. Idén lesz az ötödik gála, amelynek teljes bevételét a Böjte Csaba atya árva gyerekeinek nevelését támogató dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánljuk fel – mondta Vargyas. Ráduly Róbert Kálmán kijelentette, hogy a székely–magyar hokigála május 1-jén 18 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.
Rádulytól megtudtuk, hogy az eddigieknél emlékezetesebbé, tartalmasabbá szeretnék tenni az idei gálát, ezért meglepetésekkel is készülnek. A csíkszeredai polgármester a székely csapat összetételéről annyit mondott el, hogy a csapat gerincét a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi játékosok alkotják, de meghívták a külföldön játszó csíki hokisokat, többek között Sofront és Bartalist. 
Vargyas hozzátette, hogy a magyarországi csapatban helyet kap több nemrég visszavonult játékos: Szuper Levente, Horváth András, Ladányi Balázs és Vass Márton. Lesz 23. játékos is, erre a posztra a következő napokban kezdődik majd el a licitálás. Nagy Attila Ferenc, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetője arról számolt be, a hogy a székely–magyar hokigála előtt Erdélybe érkezik a magyar U15-ös és U16-os jégkorong-válogatott, amely Székelyföld hasonló válogatottjával játszik három-három mérkőzést.
Fotó: Gecse Noémi 
Dobos László
www.szekelyhon.ro