Kerékpárosok, motorosok és lóháton érkezők is részt vettek a hagyományteremtő ünnepségen

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_o_ferbit-csiksomlyo-vn10.jpgKerékpáron, motorkerékpáron, lóháton és gyalog is érkeztek zarándokok a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz vasárnap délben. A hagyományossá vált Ferences Biciklitúra zárónapjára össznépi ünnepséget tartottak azzal a céllal, hogy egy újabb eseményként zarándokok helyszíne legyen a hegynyereg minden év augusztusának első vasárnapján.

Vasárnap délelőtt a tolvajos-tetői Hármas keresztnél kezdődött  az egész napot felölelő ünnepség. Tíz órára futott be a tizennegyedik FerBit csapata, akik a négy napos túrán, Torockóról indulva Csíksomlyó irányába tekertek. Az utolsó nap Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád polgármester is kerékpárra ült, a Hármaskeresztnél pedig Korodi Attila csíkszeredai polgármester, Borboly Csaba megyei tanácselnök, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselete és több civil is csatlakozott a résztvevőkhöz.
Csíkszeredában a Szabadság téren Korodi Attila városvezető köszöntötte a százfősre duzzadt lélekszámot, a csíksomlyói kegytemplom előtt pedig a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar előadásával üdvözölték a társaságot. 
Főcze Imre Bonaventura ferences rendi szerzetes lapunk érdeklődésére elmondta, 85 lelkes résztvevő vállalta a 297 kilométeres távot. Forgalmas útszakaszon jöttünk végig, de minden megyében a települések helyi hatóságai végigkísértek bennünket, így biztonságban haza tudtunk érkezni a Szűzanyához – tudatta, hozzátéve, Révész Máriusz személyében magyar országgyűlési képviselő is vállalta a túrát, továbbá 14 éves volt a legfiatalabb, 75 éves pedig a legidősebb kerékpározó. 
Délutánra a Hármashalom-oltár előtt több mint ezer résztvevő gyűlt össze. A kerékpárosok mellett háromszázan motorkerékpáron – Háromszékről, Gyergyó- és Csíkszékről, továbbá Maros és Brassó megyékből –, kéttucatnyian pedig lóháton érkeztek a csíksomlyói zarándokhelyre. A szentmise celebrálásába több egyházi elöljáró is besegített, a zenei szolgálatot a Role zenekar, a szentbeszédet pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartotta, aki szintén teljesítette a teljes táv kétharmadát.
Prédikációjában kiemelte, együtt kerékpározva a magyarlakta megyékben igyekeztek hírét vinni a szeptemberben Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK).   Az istentiszteletet követően a Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke, illetve Kubik Anna színművész is arra buzdították beszédeikben a tömeget, hogy minél többen látogassanak el a magyar fővárosba szeptemberben, hogy „a világ és Ferenc pápa is hadd lássa, mennyire összetartó nép a magyar”.
A zarándokok elénekelték a korábban említett kongresszus himnuszát, végül pedig két kerékpárt is kisorsoltak a kilátogatók között. Az esemény végén a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói gyerekotthonának udvarán meleg ebédre hívtak minden résztvevőt. Merész tervként még elhangzott, 2022-ben tízezer lélekszámmal szeretnének újból találkozni augusztus első vasárnapján Csíksomlyón.
www.szekelyhon.ro