SZÉKELFÖLDI ALKOTÓK TÁBORA - 2024

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_441305296_7191548677638098_6815833544239159091_n.jpgMájus 1-4 között került sor az első Székelyföldi Alkotó Tábor megrendezésére a csikszentsimoni Szent László gyermekotthon területén.

A tábor fő célja két harangláb elkészítése volt. Az egyik harangláb, Bőjte Csaba testvér és a Szent Ferenc Alapítvány kezdeményezésére és felkérésére készült, és a csikszentsimoni gyermekotthon udvarán lesz felállítva pünkösd vasárnapján. A másik harangláb a magyarországi Sokorópátkára készül, Vajda Péter és a Sokorói Tájegység Egyesülés kezdeményezésére.
A tábor fő kezdeményezője Tamás Olivér, sepsiszentgyörgyi vállalkozó, aki részt vállalt a tavaly, Magyarországon Sokorópátkán felállított székely kapu elkészítésében. A kapu anyaga a háromszéki csernátoni erdőből származott és elkészítése, összeácsolása és részbeni faragása a háromszéki Zabola melletti telephelyen történt, ami a Cseh Ferenc helyi vállalkozó tulajdona.
A csikszentsimoni tábor megrendezését támogatta a Szent László gyermekotthon, ahol szállást és ellátást biztosítottak. A tábor megrendezésében részt vállalt a Pro Humanity Egyesületen kívül részt vállalt a Csikszentsimoni és Csikkászoni polgármesteri hivatal, a helyi Bocskor pékség, ahonnan kiváló péksüteményeket biztosítottak és a csikszentsimoni Csiki Sörgyár, akik finom sörrel látták el a tábor résztvevőit.
A táborban 8 háromszéki és csíkszéki fafaragó mester vett részt, és mellettük 6 magyarországi fafaragó mester dolgozott Vajda Péter vezetésével.
A harangláb tervét Székely Ágnes művész biztosította. Az ő édesapja által készített, a csíksomlyói Mária kertben található harangláb mását készítették el a tábor résztvevői. 
Ezúttal megmutatták kézügyességüket és tehetségüket a fafaragásban és önzetlen hozzáállásukat egy cél érdekében.
A harangláb mellett a táborban még más alkotások is születtek.
A jó hangulatú tábort színesítette a Csiki Sörgyár látogatás és Csíkszeredában, a Mikó vár udvarán megrendezett Borszereda borkóstoló rendezvénye.
A tábor tulajdonképpeni megszervezését és lebonyolítását a kézdivásárhelyi Pro Humanity Egyesület vállalta fel.  A jövőben, az egyesület célja újabb tematikus táborok megszervezése, értékeink megóvására és fiataljaink bekapcsolódásáért a közös jövőjük érdekében. A következő tábor július hónap folyamán kerül megszervezésre a háromszéki Csernáton Haszmann Múzeum udvarán, ahol egy, vagy két régi székely kapu kerül felújításra.  Szeretnénk indítani egy oktatási programot a kezdő fafaragók és érdeklődők számára is, valamint célunk gazdagitani a tábor programját, szakmai és kulturális rendezvények terén is.
Végezetül szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a résztvevőknek, akik tudásukkal és kreativitásukkal gazdagították a tábort, valamint az eszmei, gazdasági és pénzügyi támogatóinkat is, akik nélkül nem valósult volna meg a tábor. Külön köszönet Moldován Csaba, Péter László vállalkozásaik támogatását és a bukaresti Ethos Hause Srl támogatását.
További felvilágositást a táborról, résztvevőkről a Székelyföldi Alkotók Tábora Facebook oldalán található.
Pro Humanity Egyesület részéről              
Lázár Tibor