Áprilisi program

Győri szeretet napÁprilis 18: A Nagyszalontai gyermekekkel, Csaba testvér részt vesz az idei Győri szeretet napon,. A rendezvény a Székesegyházban, délelőtt 1o.oo órakor a püspöki szentmisével kezdődik, és a téren fog tartani késő délutánig. A gyerekeket elkíséri a Csíkszeredai Role együttes is.

 

Április 19: Vecsésen szentmise Csaba testvérrel, a Role együttes Kájoni János miserendjét adják.

Április 2o: Kőbánya: Találkozó a fiatal házasoknak: Csaba testvérrel. A Role együttes az általuk megzenésített Ady dalokat fogja elé adni.

ImageNyolcadik Vecsési Tavaszi Fesztivál –  A magyar kultúráért
A fesztivál szervezője az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a József Attila Művelődési Ház
Az Erdélyi Kör azért vállalta fel – szinte missziós feladatként - a magyar kultúra sokrétűségének felvillantását, hogy a globalizáció szorításában, a kereskedelmi televíziók értéktelen műsoráradatában helyet szorítson neki, felhívja a figyelmet a nemzeti kultúra ápolásának fontosságára, mert az a legfontosabb, hogy a magyar kultúra „a pincéből a napfényre kerülhessen”.
Április 19. Andrássy telepi római katolikus templom (Erzsébet tér)

18.00 Szentmise Böjte Csaba ferences testvérrel

19.00 „Az én magyarságom" címmel a Role zenekar és három táncospár ad elő egy összeállítást

A 2002-ben alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány (www.devaigyerekek.hu) ma Erdély-szerte közel 2000 nehéz sorsú gyermekről gondoskodik. A gyermekek egy része árva, mások olyan körülmények között éltek, mely nem biztatta őket a tanulás, az emberi élet reményével. Megálmodója és életben tartója Böjte Csaba testvér. Vezetésével közel 200 munkatárs gondoskodik a gyermekek helyzetének javításán.
Tavaly betegség gátolta meg Csaba testvért, hogy Vecsésre látogasson.  Ezúttal szárhegyi barátaink segítségével megadatott számunkra az a tisztesség, hogy vendégül láthassuk őt, és a vele sokszor fellépő Role Zenekart.
A Role zenekar
A csíkszeredai együttes (www.role.hu) 1987-ben alakult. Modern rockzenét játszanak, autentikus magyar-csángó népzenei elemekkel. 2009-ben Gyimesbükkön Csaba testvér tartott szentmisét pünkösdvasárnap, majd a Role bemutatta a Pille című rock-balladát. A teljes programot közvetítette a Duna Tv.
Az összeállítás alapjainak az igazi magyar kulturális értékek, s ezen belül is elsődlegesen, az erdélyi és moldvai csángó-magyar kultúránk gyöngyszemei számítanak.
Április 23. 18.00 – Kiállító-terem – Veres Tibor életmű tárlata
Közreműködik: Vecsési Zeneiskola, Hrachovina Lajos előadóművész
Veres Tibor (1930. február 11. – 2009. július 23.)
A közismert Tibi bácsiról csak kevesen tudták, hogy a festő ecsetet is mesterien kezelte. Őt inkább, mint az ország egyik legjobb litográfusát, és a vecsési Attila cserkészcsapat parancsnokát ismertük.
A Művelődési Ház életmű  kiállítás keretén belül mutatja be alkotásait.
Április 23. péntek 18.00 Művelődési Ház kisterem
Talentum – A keresztény ember felelőssége
Beszélgetés Jókai Anna Kossuth-díjas írónővel
Közreműködik a Concertó  Harmonia Kórus  
A vecsési Evangélikus Gyülekezet és a Sátor Egyesület rangos sorozattal kedveskedik az év során az érdeklődőknek. Olyan neves közéleti személyiségeket hívnak meg, akik munkáságukkal, tehetségükkel kitűnnek közülünk, és életükben meghatározó, hivatásukban döntő szerepük van keresztény hitüknek.
Jókai Anna már évekkel ezelőtt is résztvevője volt a Vecsési Tavaszi Fesztiválnak, ahol nagysikerű előadást tartott. A fesztivál szervezői nagy örömmel társultak a rendezőkhöz, és szeretettel várják az írónőt.
Jókai Anna tanárként dolgozott 1974-ig, majd írói ivatásának élt. Megszámlálhatatlan elismerései egyaránt szólnak a kiváló írónak, és az országért tevékenykedő  közéleti személyiségnek.
Az előadás előtt a Concertó Harmonia Kórus magyar szerzők műveiből összeállított dalcsokrot mutat be.
Április 28. Művelődési Ház kisterem
18.00 A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör (Vecsés) műsora
Részletek Varga László: Hajléktalanok musicaljéből – Vecsési Kisspista Színház
2008 februárjában Szénási Sándor István író és költő vezetésével alakult meg – a kitűnő vecsési írónő nevét felvéve – egy irodalmi kör. A névfelvétel is jelezte azt a szándékot, hogy az irodalmi társaság a helyi amatőr írók és költők gyülekező helye akar lenni, és számukra szeretne megjelenést biztosítani.
A félórás műsorban az ő  alkotásaikat hallhatjuk – a szerzők előadásában.
A vecsési Kisspista Színház szeptemberben mutatta be a fiatalon elhunyt Varga László hagyatékában megmaradt zenére és szövegre készült, Hajléktalanok című rock-musicalt. A nagy sikerre jellemző, hogy még most is játssza a társulat. A félórás összeállításban – Lenkefi István, Papp Krisztina, Kókai István és Madaras Ádám tolmácsolásában – a színdarab zenei anyagát hallhatjuk újra.
Április 28. Művelődési Ház kisterem  
19.00 Találkozás Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművésszel
Szervátiusz Tibor (Kolozsvár, 1930. július 26. -)
Első mestere édesapja, Szervátiusz Jenő volt. 1949 és 1955 között a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mestere Vetró Artúr volt. 1977-ben települt át Magyarországra, azóta Budapesten él. Jelentősebb elismerései: 1987 - Magyar Művészetért díj, 1992 - Magyar Köztársaság középkeresztje, 2001 – Kossuth-díj, 2003 - Magyar Örökség díj.
„Ha magyarnak születtem, a művészetet is anyanyelvemen kell beszélnem. Vállalom népem hagyományait, sorsát, történelmét, múltját, jelenét és jövőjét. Keleti szép örökségünket Nyugatba ötvözve, a Nyugat figyelmét magunkra irányítva, a szobrászat nyelvén erről akarok szól
A találkozás a művész monográfiájának bemutatója lesz, melyet Szervátiusz Klára, a könyv szerkesztője és a művész felesége vezet.
Az esten közreműködik Pavella Krisztina előadóművész, a Labdarózsa Népdalkör művészeti vezetője, aki erdélyi és gyimesi népdalokat énekel.
Április 30. péntek 14.00 – Művelődési Ház
KINCSkereső KisSZÍNPAD (Vecsés, Andrássy iskola) előadásában:
Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték gyermekeknek
Szereposztás:

Csalóka Péter: Darai Gergely

Csalóka Péterné: Csurgó Cintia

Bíró: Eikler Erik

Bíróné: Muszka Boglárka

Menyecske: Kiss Rebeka

Kocsmáros: Sipos Dávid

Kocsmárosné: Matheisz Renáta

Kisbíró: Bubenkó Tamás

További szerepekben: Kun Roland, Mészáros Ferenc, Bekker Zsófia, Nagy Viktória, Horti Bernadett, Tóth Adrienn, Béres Renáta, Gács Dorottya, Gáti Anna, Simon Vivien, Fischer Norbert, Karip Tamás, Vági Dávid

Díszlet: Makádi László, Steigerwald Lajosné

Berendezés, öltöztetés: Csorba Lászlóné és csapata, Makádi László

Zenei-felvételek: Nagy Gyöngyvér

Hang-és fénytechnika: Horváth Sándor (Álomkép Stúdió)

Rendező: Steigerwald Lajosné

A fesztiválok során minden évben láthattunk színelőadást. Most külön örömünkre szolgál, hogy vecsési gyermekeket láthatunk. Az Andrássy iskola diákjai –  tanárok, dolgozók és szülők segítségével – már évek óta bizonyítják, hogy tehetségük van a színjátszáshoz. A zömében 5. és 6. osztályos (!) gyermekekből álló társulat, tavaly az Óz, most januárban a Tündér Lala című színjátékot mutatták be – korukat meghazudtoló igényességgel és érettséggel.
Az előadásra az iskolák tanulói mellett felnőtteket is várunk.
Május 1. szombat – Halmi iskola műfüves pálya
10.00: I. Tavaszi Fesztivál Kupa  
Hazánk sportnagyhatalomnak számít, ezért különösen örvendetes, hogy nagy adósságot törleszthetünk, és a vecsési fesztiválok történetében először kaphat helyet a sport. Mindjárt az első rendezvény már országos méretű lesz.
A Hattrick (www.hattrick.org) egy ingyenesen játszható online, többszemélyes focimenedzser-játék, mely 1997-ben debütált a világhálón. Itt megalapíthatod a saját klubodat, összerakhatod álmaid csapatát és közel egymillió valódi felhasználóval (Magyarországon: 18500) versenghetsz világszerte.
A közösség a Hattrick igen fontos része. A sokszínű fórumélet mellett a játékosok "élő" találkozások alkalmával is köthetnek ismeretséget, barátságot. Erre szolgálnak a kispályás focitornák, melyek eddig 18 alkalommal kerültek megrendezésre szerte az országban, több esetben nemzetközi részvétellel is.
Ehhez a többéves múltra visszatekintő sorozathoz csatlakozik most Vecsés az I. Tavaszi Fesztivál kupával. Három kupa kerül kiosztásra: a nyertes a Fesztivál Kupát viheti magával, és kiadják még a „Legjobb kapus” és a „Legjobb Mezőnyjátékos” díját is.
Május 1. szombat – Epres
19.00: Népzenei fesztivál  és táncház a sörsátorban
Fellép: a Labdarózsa Népdalkör és a Tücsök Citera együttes (Vecsés), valamint városunk erdélyi testvértelepülésének Cika táncegyüttese és zenekara (Gyergyószárhegy)
Ez is újdonság a fesztiválok történetében. Kihasználjuk azt az adottságot, hogy sörsátor és büfé rendelkezésre áll, továbbá szárhegyi barátaink is kérték a lehetőséget egy táncház megtartására. Így 19 órától várunk minden magyar népzenét és néptáncot kedvelő, szórakozni vágyót a sörsátorba.  
Május 2. vasárnap – Epres
Kárpát-medencei Ízek Főzőversenye leves és főétel kategóriában, az Arany Kanál-díjért,
A magyar kultúra veretes része a gasztronómia. A levesek sokasága pedig hungaricum a javából.
A baráti társaságok nem csak az ország sok tájáról – Monor, Emőd, Karancslapujtő – érkeznek, hanem a határon túli magyar lakta területekről is. Így évek óta vannak vendégeink Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből. Mindkét kategóriában a fődíj egy-egy aranyozott ezüstkanál, mely az Alaksza Family Kft. ajándéka.
Érdeklődni és jelentkezni a 0620-9704484-es telefonszámon lehet április 25-éig.
Kézműves vásár és hungaricum sátrak – kézműves termékektől az eredeti magyar pálinkáig.
A jelentkezés feltételeiről a 0670-7743268-as telefonszámon lehet április 25-éig.
Borkóstoló  – a Vecsési Borbarátok Egyesülete közreműködésével,  

Honfoglalás-kori lovas íjászat és harci bemutató, jurta sátor kiállítás, huszár ruha és fegyver bemutató, fényképezés (ruha, csákó), szarvasgomba vadászat és kóstoló, solymászat

Séta lovagoltatás – pónin is, Egészségügyi szűrés a Szakrendelő munkatársaival,

Nosztalgia járat …!

Tűzijáték, sörsátor, utcabál a Sicullus együttessel és még sok egyéb

Május 2. vasárnap – Epres
A rendezvénysorozat zárónapján a kulturális programban a műfajok sokaságából válogathatnak a családok.  

13 órától a nagyszínpadon:

* vecsési iskolások és óvodások bemutatója,

* 15.00: Eredményhirdetések és díjátadások,

* 16.00 Vecsésiek bemutatója: a JAM Népdalkör, a Labdarózsa Népdalkör és a Tücsök Citera együttes, valamint a Bájkeverők Tánccsoport.

* 17.15: Kárpát-medencei Néptánc Fesztivál: Zselízi Kincső Táncegyüttes (Felvidék), Szabadkai Népkör Táncegyüttes (Vajdaság), Cika táncegyüttes és zenekar (Erdély), Tébláb Táncegyüttes (Budapest)

* 18.30: A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Koncert - Fúvószenekarának koncertje: Kodálytól Máté Péterig

* 19.00 (a sörsátor színpadán) - humorista shaw: Bach Szilvia, Éles István és Maksa Zoltán

* 20.00 Ghymes együttes (Felvidék): Álombálom - élőkoncert a nagyszínpadon (www.ghymes.hu)

A Ghymes együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Az eltelt években a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a „GHYMES ZENE". A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellett (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. WORLD MUSIC kategóriába, ahol 2001 márciusában a toplista előkelő 11. helyét foglalták el. A „Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. Arany- és platina lemezek sokasága mellett megkapták a hazai elismerések legjavát is.
A rendezvénysorozat fővédnöke: Szlahó Csaba polgármester
Kiemelt főtámogató:
Vecsés Város Önkormányzata  
Főtámogató:

Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Non-profit Kft.

OTP BANK NyRt. 

 

Kiemelt támogatónk:

Hertz Magyarország Kft.,

Pest Megye Közgyűlése,

Polgármesteri Hivatal Üzemeltetési Alosztálya,

Vecsés Tájékoztatásáért Közalapítvány,

Vecsés Közbiztonságáért és Közrendjéért Közalapítvány,

Támogató:
Dobrovitz József, Vadászi Étterem, K&H Bank, EQUIP-TEST Kft., ProManure Kft., SZIGÜ Rt., Richter Gedeon ZRt., Vékony Ferenc József, Kelet-Közép-Európai Kis- és Középvállalkozók Szövetsége, Alaksza Family Kft., ZOMA Kft., Old Riders Kft., Lakner Ponyva, Platz Print E.C., Bellevue Hotel (Esztergom), Stáció Hotel, Airport Hotel, Makrovilág Utazási Iroda, Vecsési Borbarátok Egyesülete, Vecsési Ipartestület, Nuver-Berger Kft., Praktiker Áruház, Újszászi Kft. (Üllő), Karamell Cukrászda, Sátor Egyesület, Andrássy iskola, Magyar Posta vecsési fiókja, Bartím Bt., Palotai Pál, Jégtrade Kft., Róder cserkészcsapat, Attila cserkészcsapat, CBA Center Áruház, Szeri ÁBC, Reál-Schun Bt., Gábor Béla Villamossági Üzlet, Massza Sándor, Bojtos ABC, Polgárőrség, Falusi iskola, Falusi Nemzetiségi Óvoda
A VIII. Vecsési Tavaszi Fesztivál valamennyi rendezvénye a támogatók jóvoltából ingyenes!
Szalontai János főszervező  – 0620/466 5950, 06-29/350874 - email:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
További információk: www.vecses.hu honlapon