Városmissziót rendeznek Pozsonyban

ImageA városmisszió október 16-án Pozsony főterén kezdődik. Az október 24-ig tartó rendezvénysorozat alapgondolatát II. János Pál pápa apostoli buzdítása, az Egyház Európában kezdetű dokumentum adja, amely a reményre helyezi a hangsúlyt.


 

 

 

A város különböző pontjain különböző korosztályok részére szerveznek missziós rendezvényeket. Ezzel párhuzamosan a templomokban és a plébániákon is folytatódnak a programok, a rendezvénysorozatba több mint húsz plébánia kapcsolódott be. 17 plébánián szlovákul, 2 plébánián magyarul, 1 plébánián angolul zajlanak majd az események.

A meghívott vendégek között Magyarországról érkezett szerzetesek is vannak. Előadók és gyóntatók lesznek Barsi Balázs OFM, Böjte Csaba OFM, Kubovics J. Konrád OFM, Hal’ko József, Burbela Gergely SVD, Górski Jacek, OP, és Lengyel Gyula. A városmisszión zenei szolgálatot lát el a Role együttes (Csíkszereda), a Gável testvérek (Budapest), a Crux együttes (Fél), és a Fructus Vivis énekkar (Szenc).
A pozsonyi városmisszió előzménye az a missziós programsorozat volt, amelyet 1999-ben Pozsonyban szerzetesrendek szerveztek. E rendezvénynek mai napig ható visszhangja és gyümölcse vetette fel a városmisszió megszervezésének gondolatát, amelyet a Szerzetesi Elöljárók Tanácsa kezdeményezett Stanislav Zvolenský érseknél, aki szívesen fogadta ezt a javaslatot és bizottságot hozott létre a rendezvény előkészítésére. Az érseki bizottság tagjai Ján Adamus, Branislav Čaniga, Jozef Jančovič esperesek, Michal Zamkovský CSsR, Ján Kušnír SVD, Jozef Mihok, CSsR szerzetesek voltak, a magyar hívek részvételének szervezői: Hal'ko József, Jelencsics Erich Gábor CSsR - redemptorista szerzetes és Vadkerti József - pozsonypüspöki esperes voltak. A városmisszió előkészületei már 2009 szeptemberétől zajlanak, különböző kisebb rendezvényekre is sor került.
Magyar Kurír