A Veres-bástya aranykora

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_bethlen2.jpgTöbb mint 3000 látogató fordult meg idén nyáron a marosillyei Veres-bástyában – számolt be pénteken Varga Csaba, a ház megbízott vezetője. A Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában lévő műemléképületet főleg magyarországi turisták látogatják, de a hazaiak és távolabbról érkezők száma is folyamatosan gyarapodik. Az idei nagyvakációban a magyarországi Határtalanul program keretében közel félezer diák fordult meg Bethlen Gábor szülőházában.

 

– A látogatók adományaiból, illetve pályázat által elnyert támogatásokból igyekszünk folyamatosan fejleszteni a házat, hogy minél vonzóbbá tegyük azt. Jelentős megvalósításnak tartjuk a házról és a benne megtekinthető állandó kiállításról készült ismertetőt, melyet felújított formában adtunk ki az idén a Bethlen Gábor Alap 600 000 forintos támogatásával. Hasonló értékű támogatást kaptunk a Bethlen Gábor Alaptól a Veres-bástya egyik termének a rendbetételére. Ebből valósítottuk meg a padlózat teljes felújítását. A Communitas Alapítványtól megpályázott 2000 lejes támogatásból újrakárpitoztuk a nagyterem karfás székeit. A Communitas Alapítvány továbbá 1000 lejjel hozzájárult az épület fenntartásához, illetve a Bethlen Gábor Tiszteletére és Örök Emlékezetére című kiállítás működtetéséhez. A nyár folyamán tapasztalt nagy érdeklődés nyomán, a Veres-bástya nyitva tartását is meghosszabbítottuk, az eredeti, június 15. és szeptember 15. közötti időszakot október 1-jéig toltuk ki – mondta Varga Csaba. Majd hozzátette: a közeljövőben tárgyi kiállítással bővül a látnivalók sora: a Veres-bástya termeiben felállított tárolókban korabeli dokumentumok, tárgyak és korhű replikák gazdagítják majd a házban megtekinthető állandó kiállítás anyagát. – Az idei évet mérlegelve, elmondhatom: egyre nagyobb az érdeklődés a Veres-bástya iránt, és meggyőződésem, hogy érdemes ápolni a Nagy fejedelem emlékezetét, és továbbfejleszteni a szülőházában látható állandó kiállítást, hiszen olyan kultúrértéket képvisel, ami nem csupán Erdélyben, hanem a Kárpát-medencében és egész Európában érdeklődésre tarthat számot – fogalmazott Varga Csaba.
www.nyugatijelen.com

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Egy nép életében a bűnbánatnak, az újrakezdésnek abból kellene állnia, hogy fölkelünk, megrázzuk magunkat, nem kesergünk, nem siránkozunk, mert az vagy elveszi minden életerőnket vagy pedig bosszúra sarkall, hanem újból, ezredszer, százezredszer is elindulunk, hogy azt a vidéket, ahol élünk, megszenteljük Isten dicsőségére és az itt élő emberek örömére.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 27. csütörtök, Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Tábor hegyen

A Tábor hegyen három kiválasztott, Péter, Jakab és János előtt arca és ruhája ragyogó fényessé vált; megmutatta isteni dicsőségét, megjelent Illés és Mózes is, akik beszélgettek Vele eljövendő szenvedéséről.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube