Szent Ferenc Emlékpark-Szászváros

ImageÖrömmel leírhatom, hogy elkészült Szászvároson a Szent Ferenc Emlékpark. Nagyon jó volt Menyhárt Ernővel, és a szászvárosi munkatársakkal együtt dolgozni, köszönöm azt a figyelmes szeretetet, mellyel fogadták, az  Érsek Emese szervezésében jött több mint negyven lelkigyakorlatozó, kertépítő fiatalt.

Célunk az volt, hogy ne csak lélekben, hanem a térben is állítsunk egy olyan emléket Szent Ferencnek, mely bennünket is segít magunkba szállni életünk nagy kérdéseinek megoldásában. Tíz állomása van e meditációs útnak, a közel két hektáron elterülő Szászvárosi kertben. E kanyargó utat úgy terveztük, hogy érintse, a több mint 50 nagy diófa szegélyezte kert legszebb részeit: a kis patakot, az Antal atya által ásatott tavat, az ódon templom kőpilléreit stb. Az állomások közt szép kövezett ösvények kanyarognak, és az elmélkedést segítő képek előtt padok is vannak, melyeken jó leülni és szemlélődni. Azt szeretném, ha az ide látogatók, Szent Ferenccel találkozva, őt elkísérnénk élete útján. Egy-egy állomást szenteltünk nagy szentünk sorsfordító találkozásainak: Ferenc találkozik a jó Istennel, találkozik az Egyházzal, az anyagi világgal, a gubbiói farkassal, azaz a rosszal, Szaladin szultánnal, annak a kornak nagy kihívásával, a természettel, bátyánkkal a nappal, és húgocskánkkal a csobogó vízzel, de találkozik az Isten által ajándékba adott testvérekkel, majd élete végefelé találkozik a betegséggel, a testi halállal, ki elöl élő ember el nem futhat. A jó Istennel, ugyanezekkel azállomásokkal mi is találkozunk! Bennünket is megszólított teremtő Istenünk, és az Egyház. Az anyagiak bennünket is körülvesznek, és nekünk is megvannak a kihívásaink, melyeket vagy vállalunk Szent Ferenc példájára, vagy elfutunk előle. És a rossz is megjelenik az életünkben, de a betegség és a halál is. Úgy gondolom, hogy a lelkivezetésre felkért Ferenc döntéseiben nagyon sok követésre méltó példát adott a nyolcszáz évvel később élt testvéreinek is, ezért őt szemlélve döntéseiben talán nekünk is könnyebb lesz életünk nagy kapcsolat rendszerét kialakítani, a helyes döntéseinket meghozni, elmélyíteni.
A 10 elmélkedés anyagát szeretném írásban is, de hanghordozón is kiadni, hogy akár egyedül, akár kisebb csoportokban a szászvárosi Szent Ferenc Emlékparkban látogató "útkeresők" ne csak Szent Ferenchez, de a jó Istenhez, saját hivatásukhoz, a bennünket körülvévő természethez is közelebb kerülhessenek.
Emlékparkunkat október negyedikén, szombaton, Szent Ferenc ünnepén este hatórai kezdettel tartott ünnepi megemlékezésünkben szeretnénk felszentelni, melyre mindenkit szeretettel hívunk, ki találkozni és tanulni akarna Assisi bűnbánó kisebb testvérétől , Szent Ferenctől.
Kisebb testvéri szeretettel, cs. t.