Domokos Pál Péter Szobra

ImageKedden szenteljük fel Domokos Pál Péter átköltöztetett szobrát Csíksomlyón. Csíksomlyón a hálás utókor, a kilencvenes évek elején szobrot állított népünk tanító mesterének, Domokos Pál Péternek.

Istennek legyen hála, a sokfelé fájdalmasan sorvadó világunkban, a csíksomlyói kegyhely egy dinamikusan fejlődő, kibontakozó, lelki központ. E nemzeti kegyhelynek a felelős őrzői, a népünket oly sok évszázada kisebb testvéri szeretettel szolgáló ferences szerzetesek. A ferences testvérek minden jó szándékú javaslatot, elképzelést a kegyhely szebbé, működő képesebbé tételére alázattal várnak, fogadnak. Tudatában vagyunk annak, hogy hivatásunk nem a múlt merev konzerválása, hanem a huszonegyedik század zarándokának lelki, testi igényeit kielégítő szenthely kialakítása, amelybe szerves módon illeszkednek be történelmünk nagyjaira, mai példaképeinkre utaló emlékek. Őszinte vágyunk, hogy népünk szakembereivel napról - napra szebbé, a Boldogságos Szűzanyához méltóbbá, a lelkiekre éhező zarándokok számára hasznosabbá tegyük e szent földet.
Fontosnak érezzük, hogy a messzi földről ide érkező zarándokok  ne botladozzanak az összevissza álló autók között, hogy hosszú útról jőve felfrissítsék magukat egy mindenki számára elfogadható körülményeket biztosító mellék helyiségben. A templom mellett, azon a telken ahol most Domokos Pál Péter szobra áll, lehetne szépen megvalósítani e célnak megfelelő parkoló helyet.  Szentemlékű Écsy atyának, már a nyolcvanas évek elején is ez volt a célja. Ezért a kegyhely őrei, a ferences szerzetesek, a szakemberek tervei alapján úgy döntöttek, hogy a csíksomlyói diákok egyik legnagyobbikának, Domokos Pál Péternek a szobrát átköltöztetik a hajdani ősi ferences iskola díszbejáratához. Így jeleznénk azt, hogy  milyen csodálatos emberek léptek ki ebből tanintézetből. Márton Áron Gimnázium építésekor az épületet a Csíki Magánjavak vásárolta meg és abba árvaházat rendeztek be a kedves Vincés növérekkel. A kommunizmus alatt az állam elvette az épületet, de továbbra is gyerekotthon működött benne.  Az államtól a Csíki Magánjavak tulajdonába visszakerült épületet, a ferences testvérek által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány vette át 99 évre. A felújítási munkálatok befejezése óta, 2oo9 szeptemberétől, az Alapítvány a Szent István kollégiumot  működteti benne, Székelyföld szegénysorsú diákjai számára.
Úgy gondoljuk, hogy e döntéssel példát mutató helyre kerül népünk nagy szülöttének a szobra, és a felszabadult telken sikerül megvalósítani azt a kiszolgáló helyet, mire a zarándokoknak nagy szükségük van.
Városunk vezetősége, az a szakember-gárda, amelyik oly szépen kialakította a Mikó vár előtti teret, megérdemli a bizalmat és a türelmet. Hiszem, hogy terveik alapján Csíksomlyó, e mindannyiunk számára szent föld, még szebbé, még inkább otthonunkká fog válni. Szeretettel kérjük a csíksomlyói Máriát tisztelő testvéreink türelmét és segítségét, hogy ne csak őrzői, hanem Isten akarata szerinti tovább építői is lehessünk nemzeti kegyhelyünknek.
Szeretnénk Domokos Pál Péter szobrát, az új helyszínen ünnepélyesen felszentelni az idei tanévkezdés alkalmával. Szeptember 14-én az esti szentmisében a jó Isten áldását kérjük a tanuló ifjúságunkra. A mise után ünnepélyesen átmennénk, népünk nagy tanítójának, Domokos Pál Péternek újonnan felállított szobra elé, és azt ott felszentelnénk.
A csíksomlyói ferences kolostor nevében,

Csaba t.

Csíkszereda, 2010 szeptember 7.