A szakemberek számba vették a gyerekek lovacskáit

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_460202780_3130129677128875_5910140531635141257_n.jpgCsíkszentsimonban Székely ló mustra volt, ma. A szakemberek számba vették a gyerekek lovacskáit, azok fizikai, de mentális adottságait is feltérképezték. A nagy kérdés a tenyésztés, a törzskönyvezés érdekében. Ez a lófajta, amelyet őseink talán a honfoglalás korában is lovagoltak, sok más vérvonallal is keveredett, de most már a hosszú évek tenyésztése, munkája kezdi meghozni az eredményeket, amint a képen látható kecses állatok létükkel bizonyítanak.

A lovászok szeretik a Székely Lovat, mert egy kitartó, munkabíró, csendes, nyugodt állat. Kisiskolásoknak, gyerekeknek igen alkalmas akár a karámban, de tereplovaglásnál is. Egy csoport sérült gyerek is jár hozzánk, szakember vezetésével, terápiás lovaglás céljából. Engem mindig meglep a lovak őszinte segítőkészsége, türelme amellyel a ügyetlenkedő kis "lovászokat" hordozzák, akár órákon keresztül is. Az is meglep, hogy egy zárkózott, sérült gyerek milyen hamar és milyen örömmel meg tud nyílni egy nálánál sokkal nagyobb állat társaságában.
Egy dolog biztos, ha lenne vérszerinti gyermekem, unokám, akkor egy hétre kivennék csíkszentsimonban egy szobát és megismertetném vele népünk egyik legrégebbi és leghűségesebb barátját, a lovat. Szeretett unokámat megajándékoznám a lovaglás gyönyörű ismeretével. Hiszem, hogy egy ilyen hét, egy életre szóló élmény lenne a kibontakozó fiatal számára. Tudtommal 200 lejért szállást, ellátást és napi több órás lovaglást is biztosítanak a teljesen hivatalosan működő lovarda szakemberei. Lovászainkra nagyon büszke vagyok, mert itt a Szent László Otthonban cseperedtek fel, és itt tanulták a lótenyésztés és a lovaglás minden csínyját bínyját. 4-5 lovaglásnak szentelt nap végén, a "lovast" szépen levizsgáztatják, melynek része egy több órás tereplovaglás is. Hozzáértését, ügyeségét a gyermek, vagy a fiatal, ha bízonyitott akkor a tudását igazoló diplomát is átveheti.  
A részleteket egyeztetni kell: Fazakas Judittal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szeretettel várunk Csíkszentsimonban, de Gyergyószárhegyen is, hisz a felnőtt gyerekeink ott is működtetnek egy szép lovardát. Ott László Palinál kell érdeklődni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szeretettel, 
Csaba t.