Báthori István adománylevele Marosillyén

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_78127.jpgA Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként évről évre megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást június 15. és szeptember 15. között.


Az átutazó vendégek az alapítványnál nevelkedő diákok kalauzolásával ismerkedhetnek Bethlen Gábor szülőházával, életével, Erdély aranykorával. Az épített örökségként fennmaradt Veres-bástya, illetve a benne működő kiállítás minden esztendőben egyre látványosabb és érdekesebb elemekkel bővül, lehetőséget teremtve különféle kulturális programok kialakításához.
–  Bizakodással mondhatom, hogy egy kitartó évtized munkája kezd beérni. Nehéz, rögös utat tettünk meg ebben a néhány évben. Megismertük, megtudtuk és megértettük, hogy tájainkon a kultúrértékek megmentése csakis óriási hittel és elszántsággal történhet. Aki ilyenre vállalkozik, annak kell valami belső indítéka, elhivatottsága legyen, hiszen ez állandó szolgálatot kíván, mely nagyon széles skálát ölel fel a szervezéstől az oktatáson, a karbantartáson keresztül az idegenvezetés és fejlesztési források előteremtéséig – mondta Varga Csaba, a ház megbízott vezetője.
A Bethlen Gábor szülőházának fejlesztéséhez és karbantartásához szükséges anyagi forrás évek óta a látogatók adományából, valamint Erdélyben és az anyaországban meghirdetett kulturális pályázatokból teremtődik elő.
– Nagy látványosságot egyelőre nem tudtunk megvalósítani, de a rendszeres látogatók maguk igazolhatják a változásokat. Idén régi tervünk vált valóra: elindítottuk a Bethlen korához fűződő tárgyak reprodukciós formában való elhelyezését az emlékházban. Sikerült Báthori István adományozó levelének korhű másolatát elkészíteni, amellyel a fejedelem iktári Bethlen Farkasnak adta Marosillyét és birtokait. Joggal mondhatjuk, hogy ez az okirat alapozta meg a Bethlen családot Marosillyén, s ez erősítette meg Erdélyben az országépítő iktári Bethleneket. Az okirat hiteles másolatának létrejötte az erdélyi származású Ördög Editnek, a Budapesti Történeti Múzeum papírrestaurátorának munkája révén valósult meg, amelyet a Communitas Alapítvány Szórvány Kollégiumának szaktestülete 1000 RON összeggel támogatott.
Évszázadok után – ha nem is eredetiben – Marosillye talán legfontosabb történeti okirata került haza, méltó helyére a nagy múltú illyei vár egyetlen megmaradt épületébe, a Veres-bástyába.
www.nyugatijelen.com

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A sötétség nem valami. A sötét a fény hiánya. A pokol a szeretet és a jóság hiánya, Isten hiánya. A poklot, az örök büntetést nem az Isten teremti, hanem az ember teremti istentelen életével.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 20. csütörtök, Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A rossz úton járó ember szenved...

A rossz úton járó ember szenved saját rosszasága miatt már itt a földön is.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube