Keresztszülői programunk

b_300_300_16777215_00_images_stories_DSCF5245.JPGA mindennapi életünkben mind a mai napig él az az ősi, szép szokás miszerint a keresztelési szertartáson a keresztszülők önként felajánlják és felvállalják; – ha az édesapával és édesanyával valamilyen rendkívüli dolog történne és azontúl képtelenek lennének ellátni szülői feladatukat – Ők lépnek az édes szülők helyére és vállalják a kisgyermek felnövekedésének gondjait.

Ennek a szép kapcsolatnak mintájára indítottuk el Csaba testvér által fenntartott gyermekvédelmi intézetekben nevelkedő gyermekek és az őket személyesen támogatni szándékozók között– egy ún. fogadott keresztszülői kapcsolatot.
Ezen gyermekek szülei, – ha léteznek egyáltalán – nem képesek ellátni szülői feladatkörüket, ezért a fogadott keresztszülők vállalnak fel ebből némi részt azáltal, hogy havi rendszerességgel hozzájárulnak a gyermek neveltetési költségeihez. A fogadott keresztszülők lehetnek egyének, családok, munkahelyi csoportok, kis közösségek, felekezeti közösségek, iskolák.
Lehetőség van arra is, hogy a támogató keresztszülők a pénzbeli támogatáson kívül fogadott gyermekükkel kapcsolatot tartsanak (levelezés, megemlékezés jeles napokról, személyes látogatás). Természetesen mindez nem kötelező, s azokat is szívesen látjuk akik név nélkül, mintegy inkognitóban szeretnék támogatni ezen gyermekeket.
Ennek a kapcsolatnak zavartalan működéséhez szükség van egy naprakész információs rendszerre, melyben ezeket a fogadott keresztszülői kapcsolatokat rögzítjük. Mindez a következőképen működik:
A támogatott gyermek kiválasztásánál a leendő keresztszülő kérheti (amennyiben szeretné), hogy kb. mennyi idős leányt, vagy fiút szeretne támogatni. Ezek alapján a keresztszülői program koordinátora megadja a támogatott gyermek nevét és életkorát, és azt, hogy a gyermek melyik házban nevelkedik. 
Az átutaláson történő befizetéskor a pontos név és cím mellett a gyermek nevét és otthona nevét kell feltüntetni. Ezáltal tudjuk elkülöníteni ezen befizetéseket a többitől. Ez az összeg – a többi fogadott keresztszülő támogató pénzével együtt- havonta átutalásra kerül Csaba testvér intézményeibe (tehát a pénzt nem a gyerekek /nevelőik kapják meg közvetlenül, hanem az intézmények fenntartási költségeit fedezzük ebből.) 
A befizetésről visszajelzést csak kérésre küldünk, igényét kérjük jelezze a következő email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A fogadott keresztszülőség felvállalása teljesen önkéntes, ugyanakkor bizonyos felelősséggel is jár. Csaba testvér jelenleg több mint 600 gyermek gondját viseli a vállán, – hivatalos bevételi források elégtelensége lévén – nagyrészt a „csodában” bízva szervezi ellátásukat. Ezért létszükséglet számára, hogy ezekre a befizetésekre számíthasson. Erre alapozva tud és mer újabb és újabb gyermekeket felvállalni. Ennek okán szeretnénk kérni Mindannyitoktól, hogy legalább egy évre szóljon ez a vállalásotok. A keresztszülőségi programot lehet “szüneteltetni’ is, tehát ha valaki valamely okból egy időre nem szeretné/nem tudja támogatni a fogadott keresztgyerekét, akkor kérjük tájékoztasson minket erről egy rövid levélben. Később – ha folytatni szeretné a támogatást – akkor szeretettel várjuk jelentkezését.
Ha az adott diák befejezi a tanulmányait, vagy valamilyen oknál fogva elkerül az alapítványtól, akkor erről tájékoztatást adunk, és új keresztgyereket szoktunk ajánlani.
Jelenleg körülbelül csak az alapítványnál nevelkedő gyerekek felét támogatja fogadott keresztszülő. Elég kevés napközis diáknak van keresztszülője, ezért szeretettel kérjük támogatóinkat, hogy ismerjék meg a különböző napköziotthonainkat, iskolaházainkat is. Csíksomlyón és Szentsimonban csak középiskolás diákok nevelkednek; Magyarországon, Polgárdiban és Székesfehérváron is van sok vidám gyerek, akiknek fogadott keresztszülőket keresünk.
Számos fogadott keresztszülő kis gyereket szeretne támogatni, azonban a felsősöknek, gimnazistáinknak is nagy szükségük van ilyen kapcsolatokra.
Gyönyörű kezdeményezések indultak útnak: idehaza létezik olyan iskolai osztály, ahol a tanulók havonta 3-400Ft-ot raknak be a „közösbe” és így a fagyipénzükből, egy dévai gyermek megmentését fedezik teljes egészében. A gyermek fényképe ott van az osztályban, tudják a nevét, ismerik. Kanadában egy magyar imacsoport vállalta el két gyerek támogatását, ők nem csak anyagilag segítenek, hanem imádkoznak is a gyerekek fejlődéséért.
Nagyon örülnénk, ha erről a kezdeményezésről Ti is beszélnétek másoknak, tovább adnátok hírét. Mindannyian hiszünk abban, hogy nem a világ van rosszul megtervezve, hanem azáltal működik jól, ha segítünk egymáson.
Program koordinátora: Michaletzky Renáta
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36-70-701-7885, +36 30/685-7819